How to

adCenter Lab: search tools voor adverteerders

0

[[image:adcenter_copy1.jpg::right:1]]Microsoft lanceerde in mei het online advertentieplatform adCenter. Hoewel het platform pas in 2007 in Nederland beschikbaar komt, zijn sommige van de search tools al wel beschikbaar en soms zelfs door Nederlandse en Belgische marketeers en adverteerders in te zetten. Er zijn 11 demo's verspreid over vier hoofdthema's Paid Search, Contextual Advertising, Behavior Targeting en Emerging Markets.

Microsoft adCenter werd aangekondigd als "een veelomvattend platform en een verzameling tools voor adverteerders. (…) adCenter is de 'advertentiemotor' voor Windows Live, MSN en andere Microsoft online diensten en helpt adverteerders met het strategisch plannen van hun online inkoop. Microsoft adCenter is ontwikkeld om adverteerders een 'one-stop shop' te bieden voor de inkoop van contextuele, display- en zoekadvertenties op de verschillende Microsoft online diensten."

Er zijn sinds enkele weken 11 demo's beschikbaar waarvan sommige erg handig voor adverteerders. Daarnaast wordt er gemeld dat er nog een 7-tal demo's toegevoegd zal worden ("coming soon"). Hier het overzicht van de huidige search tools (met dank aan Google Blogoscoped). Hou er wel rekening mee dat sommige van deze tools alleen in Internet Explorer (en niet in Firefox) werken. Ook zijn niet alle tools nog geschikt voor Nederlandse zoekvragen.

Keyword Mutation Detection

Keyword Mutation Detection laat veelgemaakte spel- of typefouten bij zoekvragen zien.

Voor het zoekwoord 'google' zijn populaire fouten: 'googles', 'googlr', 'googl', 'googe', 'googie', 'gooogle', 'oogle' en 'goolgle'. Zoeken op Nederlandse namen (Martkplaats, Startpagina, Heineken) geeft jammer genoeg nog geen resultaat.

Context Based Acronym Resolution

Context Based Acronym Resolution is een tool die suggesties geeft voor een acroniem of een andere afkorting. De resultaten van deze tool zijn nog niet spectaculair.

Bij 'MS Windows' wordt voor 'MS' inderdaad 'Microsoft' als suggestie gegeven, bij 'CNN' is dat 'Cable News Network' en 'btw' geeft 'by the way'.  Maar met Nederlandse vragen kan de tool nog niet overweg.

Search Funnel

Met Search Funnel kun je zoekvragen van gebruikers analyseren en visualiseren in de vorm van funnels. Wat voor zoekvraag ging er vooraf aan een zoekvraag of hoe verfijnen gebruikers hun zoekvraag. Als je 'google' invoert krijg je ook 'yahoo', 'ebay' en 'hotmail'.

Mensen die op Philips zoeken verfijnen hun zoekopdracht door daarna op 'philips electronic', 'philips tv', 'best buy' en 'philips medical' te zoeken. Zoeken op 'women' en 'men' laat zien dat deze zoekvragen verfijnd worden met 'nake' of 'sex'. Voor 'heart attack' zijn de meest gestelde vervolgvragen 'stroke' en 'heart attack symptoms'. Maar ook bij deze tool geen Nederlands support: zoeken op 'vrouwen', 'mannen' en 'hartaanval' geeft geen resultaat.

[[image:philips.jpg::center:1]]

Op eenzelfde manier (kies bij het zoekresultaat voor More options) kun je natuurlijk ook zien welke vergissingen mensen maken bij het intikken van de naam van een website. Voor Wikipedia zie je bijvoorbeeld dit beeld.

[[image:wikipedia_copy1.jpg::center:1]]

Keyword Group Detection

Keyword Group Detection is een tool waarbij je een zoekwoord invoert en dan een groep verwante zoekwoorden terugkrijgt. Vergelijkbaar met Google Sets.

'Superman'  geeft 'batman', 'spiderman', 'wonder woman' en 'hulk''. Nederland geeft vooral een opsomming van namen van Nederlandse steden, provincies en namen van andere landen. Maar ook 'werk', 'reizen' en 'goedkope' komen voor. Eenzelfde zoekvraag in Google Sets geeft geen betere resultaten.

Search Volume Seasonality Forecast

Zoekvragen zijn seizoensgevoelig: mensen zoeken naar verschillende woorden in verschillende tijden van het jaar. De tool Search Volume Seasonality Forecast laat dat zien en lijkt dus enigszins op Google Trends. Zoeken op 'christmas' of 'iPod' (zie afbeelding hieronder) geeft een mooi seizoenspatroon. In tegenstelling tot Google Trends hier wel aantallen op de as. Maar jammer genoeg geen enkel resultaat bij Nederlandse zoekwoorden.  

[[image:ipod.jpg::center:0]]

Demographics Prediction

Demographics Prediction (werkt alleen in Internet Explorer, niet in Firefox) laat zien van welk geslacht en welke leeftijdsgroep zoekvragen komen. Zo schijnen er op https://nl.msn.com/ 63% mannen en 37% vrouwen te komen (internationaal 56% – 44%) en wordt Wikipedia voor 90% door vrouwen bezocht. Bij de Nederlandse sites lijken de resultaten soms erg logisch, maar soms ook erg dubieus of gewoon fout:

  • Libelle: 82% man, 18% vrouw
  • KPN: 77% man, 23% vrouw
  • TPG Post: 75% man, 25% vrouw
  • Frankwatching: 67% man, 33% vrouw 
  • MolBlog: 60% man, 40% vrouw
  • GeenStijl: 60% man, 40% vrouw
  • Adformatie: 48% man, 52% vrouw
  • Emerce: 42% man, 58% vrouw
  • Zylom: 29% man, 71% vrouw

[[image:fwbezoekers.jpg::center:0]]

Online Commercial Intention Detector

De Online Commercial Intention Detector (werkt eveneens niet in Firefox) laat zien in welke mate een zoeker van plan is een produkt te kopen. 

Zo zit achter de zoekterm 'google' niet echt een koopintentie, maar is dat bij 'shop' en 'iPod' juist weer wel.

Search Results Clustering

De tool Search Results Clustering clustert zoekresultaten tot logische verzamelingen zoekresultaten.

Bij zoeken op Bill Clinton krijg je dan clusters als 'president bill clinton', 'william jefferson clinton',  'white house' en 'monica lewinsky'. Bij de Nederlandse zoekvraag 'koningin beatrix' zie je dat de kwaliteit van de clustering afneemt.

Content Categorization

Content Categorization zorgt ervoor dat websites in categorieën als travel, entertainment en sports worden ingedeeld.

Voor weblogs als MolBlog, Marketingfacts en Frankwatching staan 'People & Chat/Homepages' en 'Computing/Internet' bovenaan. Maar ook bij Planet en Emerce eenzelfde resultaat. Bij Philips zie je daarentegen 'Computing/Multimedia', 'Computing/Hardware' en 'Computing/Software' bovenaan staan.

Keyword Categorization

De tool Keyword Categorization deelt op een vergelijkbare manier zoekwoorden in categorieeën in.

'Frisdrank' scoort dus hoog in 'Lifestyle/Food/Wine' en 'voetbal' in 'Work & Money/Industries' en 'Sports/All Sports'.

Local Ads on PC

Met Local Ads on PC wordt aan de hand van het IP-adres van een gebruiker zijn of haar geografische locatie bepaald en op basis hiervan worden er dan lokale advertenties gepresenteerd.

Als voorbeeld krijg je Starbucks gepresenteerd, maar je kunt ook bijvoorbeeld Coca Cola invullen en vervolgens dat resultaat bekijken.  

[[image:localads.jpg::center:0]]

Het totaaloverzicht van demo's (inclusief wat er nog in de planning staat) is te bekijken bij adCenter Labs (beta).

Erg lezenswaardig is ook het artikel op WebMetricsGuru, waar met behulp van de adCenter tools een uitgebreide analyse van het bezoek van Wikipedia wordt gemaakt. Wie meer wil weten over de kwaliteiten van Microsoft adCenter zelf verwijs ik graag naar de review die Ruben Timmerman afgelopen week op Usarchy.com heeft geschreven.

[[tt:advertising]], [[tt:marketing]], [[tt:blogmetrics]]