Live vanaf e.day: Dancing with megaphones

0

[[image:emerceeday.jpg::right:1]]De sessie waar ik vanmiddag als eerste aanschuif is Dancing with megaphones. Pete Blackshaw van NIelsen Buzzmetrics (vooral bekend van Blogpulse) maakt ons duidelijk hoe consumenten tegenwoordig met megaphones over internet rondlopen. Hij belicht het digitale spoor dat consumer generated media op internet achterlaten.

Hij opent met de grote trends. Een ervan is dat er echt sprake is van een globalisatie van de blogsphere.

[[image:stateofspace_copy1.jpg::center:1]]

In het volgende deel van zijn verhaal presenteert hij een model waaruit duidelijk wordt hoe consumer generated media steeds verder oprukken.

[[image:trends_copy2.jpg::center:1]]

Via een van de blogpulse grafieken laat hij ook zien hoe video – en in mindere mate foto’s – inmiddels gigantisch populair zijn en podcasting toch ver achter zich laten.

[[image:zones_copy1.jpg::center:1]]

Blackshaw vertelt over zijn tijd bij Procter & Gamble en dat men daar onder de indruk was dat zijn blog populairder was dan de corporate website. Consumenten leren tegenwoordig aan marketeers hoe ze mensen kunnen beïnvloeden. Vervolgens presenteert hij een sheet waarmee hij CEO’s vaak overtuigt van de kracht van blogs.

[[image:ceo_copy2.jpg::center:1]]

De analyse van consumer generated media kan voor merken problemen op vier vlakken oplossen:

  • new product launch
  • consumer insights
  • marketing effectiveness
  • quality/reputation management

In de gezondheidssfeer komt het voorbeeld van Atkins voorbij. De buzz kwam daar vroeg op gang, maar de neergang werd ook door de blogs voorspeld. Eerder dan in andere media zichtbaar was. Analyse van buzz’s kan dus voorspellen wat het effect op bijvoorbeeld het vlak van adverteren is.

Dan komt de hamvraag op de agenda. Moet mijn merk een blog starten of niet? UIt een Franse studie komt als essentie dat consumenten zich meer verbonden voelen met een merk dat een blog heeft. Terwijl CEO’s beweren dat hun bedrijven naar de klant luisteren blijkt het 0800 nummer of de website een heel ander effect te bereiken.

De uitsmijter is een sheet met de verschillende communicatiemiddelen en het effect van elk van deze middelen.

[[image:middelen.jpg::center:1]]

Dell heeft als reactie op het Dell sucks verhaal haar eigen Direct2Dell blog gestart. Met heel diverse reacties, maar zonder meer een van de blogs waar ongelooflijk veel gereageerd wordt en veel van te leren is.

De term ‘listening-centered marketing’ komt om de hoek, de essentie daarvan is op onderstaande laatste sheet samengevat.

[[image:listening.jpg::center:1]]