De consument als copywriter

0

Copywriting is sinds jaar en dag niet meer weg te denken in de marketing- en communicatiemix van veel bedrijven. Copywriters, zelfstandig of in dienst bij een bureau, vormen sinds jaar en dag een echte beroepsgroep. Maar de concurrentie neemt toe: de consument zelf ontpopt zich meer en meer tot copywriter. Niet altijd even professioneel, maar wel zo authentiek en geloofwaardig.

Eigenlijk is een copywriter meer dan alleen maar een “tekstschrijver”. Hij of zij zoekt ideeën, bedenkt concepten, en ontwerpt campagnes. Van het hele gebied van uitdenken, aangeven en dirigeren vormt schrijven slechts het slot. Copywriters moeten consumenten motiveren om te lezen, te luisteren, te kijken en te kopen. Consumenten moeten naar de winkel gaan, een coupon insturen, bellen voor informatie of iets kopen. En voeling krijgen met de aangeboden merken en boodschappen (met dank aan Cultuurraad Lokeren via Wikipedia).

De beroemde denker en filosoof Confucius (hij leefde van 551 tot 479 voor Christus) riep het al: “I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand.”. Ook via allerlei onderzoek hebben we inmiddels bevestigd gezien dat een boodschap beter overkomt als er meerdere zintuigen worden geprikkeld en er een echte dialoog ontstaat. Web 2.0 maakt zo’n rijke dialoog mogelijk.

Consumenten kunnen meer en beter dan ooit participeren, met je samenwerken en zelfs voor je aan het werk zijn. Consumenten gebruiken deze technologie echter niet alleen om te participeren, maar ook om zelf te bepalen wanneer, waar en hoe ze willen dat er met hun gecommuniceerd wordt. Ze bepalen zelf op welke plek ze iets willen lezen, abonneren zich zelf wel of niet op nieuwsbrieven, feeds of ander vormen van alerts of worden er gewoon door hun eigen netwerk (peers) op geattendeerd. Tegelijk wenden zich steeds meer af van advertenties en andere commerciële boodschappen.

Tegelijk staan consumenten meer en meer open voor content en dragen daar zelf maar wat graag aan bij. We zien daarbij de grenzen tussen adverteren en content en tussen consument en uitgever steeds meer vervagen. Advertenties vullen niet langer de gaten tussen de teksten, maar de content zelf wordt de advertentie. En de consument wordt in toenemende mate de copywriter ervan. Althans, bijna 50% van die consumenten, want dat is het percentage dat op dit moment content online publiceert. En een groot deel van die consument (ook die andere 50%!) maakt daar maar wat graag gebruik van.

Het wantrouwen dat er bij consumenten heerst als het gaat om de geloofwaardigheid van organisaties zal deze trend nog eens versnellen. Consumenten vertrouwen meer op elkaar dan op de boodschappers van een bedrijf. De regels van het spel zijn veranderd en de copywriter heeft er een serieuze concurrent bij.

Maar er ligt ook een kans, merken kunnen hun voordeel doen met deze actieve consument. Schakel de consument in om over je product te schrijven. Laat consumenten elkaar uitleggen wat er zo goed is aan je product of hoe het werkt. Biedt consumenten het platform om te praten over je merk. En laat de mond-tot-mond zijn werk doen. Prachtig toch zo’n iPhone Community? Daar komt geen copywriter meer aan te pas….

Deze column is eveneens gepubliceerd op de site van communicatiebureau JCM Context.