Marketeers moeten Ondernemer worden

0

“Cracking the Entrepreneurial Marketing Code” oftwel hoe kun je marketeers verleiden tot meer ondernemerschap. De titel van de boeiende openingspresentatie van Maton Sonnemans van VODW Marketing vanmorgen op Marketing3 in Utrecht. Het auditorium van Media Plaza zit vrijwel vol en de toon is gezet.

Maton Sonnemans, partner bij VODW Marketing, vraagt of er mensen in de zaal zijn die het Tijdschrift voor Marketing nog lezen. Dat blijken er drie te zijn, voor een deel ook nog VODW-collega’s. Hij legt de link met de tanende invloed van de Marketeer, dat is waar hij het vandaag over wil hebben.

maton sonnemans

Een van de vragen die hij in zijn consultancy altijd stelt is Would you put your own money behind it? En heel vaak is het antwoord daarop nee. Wat Maton Sonnemans betreft is dit een van de kernvragen die je je moet stellen. Zijn het ondernemende marketeers of niet, daar gaat zijn presentatie over.

Om ondernemende marketeers heb je niet vier P’s nodig, maar vier C’s.

connectedAllereerst die van Connected. Marketeers staan wel dichtbij de klant, maar er is weinig echte communicatie. Ongeveer zoals gorilla Boquito in de dierentuin. Weten marketeers wel wat er echt leeft onder consumenten? Inzicht in wat relevant is voor consumenten, wat zijn bijvoorbeeld de grootste irritaties rond je product. Verder natuurlijk ook inzicht in consumentengedrag. Hoe krijg je mensen echt van de Albert Heijn naar Albert.nl? En hoe geloofwaardig ben je eigenlijk. Wie heeft er bijvoorbeeld de afgelopen week echt een klant gesproken. Hij vertelt over een recente ervaring bij een groot concern waar in een groep aanwezigen de meeste mensen al maandenlang geen klant hadden gesproken.

Het gaat er in de competitiestrijd om dat je de conventional wisdom weet te benutten, hoe kun je imperfecties in de markt verbeteren en hoe kun je ook voorkomen dat zaken gemakkelijk gekopieerd worden.

De tweede C is van Creative. Maar creativiteit en innovativiteit worden niet echt sterk gestimuleerd en beloond in organisaties. In dit verband is het boek The blue ocean een aanrader. Bekijk de gedachtes in de sector eens op een andere manier. Maar ook het belang van storytelling en Word of Mouth is groot, is je product buzzable. Communicatie over je product via niet conventionele communicatiekanalen is veel belangrijker, zo weten we. Marketing is verder natuurlijk ook de kunst van het verleiden, ga ik ook echte fans creëren.

calculerenDe derde C is die van Calculative. De blinde vlek van elke marketeer, overigens juist niet bij ondernemers. Want die weten blindelings uit te leggen wat een product moet en gaat opbrengen. Er zijn drie zaken waarom je als ondernemende marketeer met de rekenpen aan de slag moet gaan. Je hebt een heleboel goede ideeën, maar welke gaan ook echt waarde toevoegen. Een ander punt is accountability, de marketingafdeling is een van de laatste afdeling in een grote onderneming die ermee weg komt dat ze niet al hun uitgaven meer hoeven te verantwoorden. Last but not least heb je support van de boardroom nodig en dat kan maar op een manier. “Show them the money”. Niet alleen goede ideeën, maar ook met cijfers onderbouwd.

De laatste C is van Convincing, overtuigingskracht. Om te beginnen gaat het hier om de vraag of je er ook zou je er ook je geld in zou steken? Maar ook 200% geloven in je plan, in goede en slechte tijden. En tot slot geldt ook dat je marketing in je hele organisatie doet, niet alleen in de board room, maar ook bij sales, R&D etc.

De les is dus dat we van corporate marketing naar entrepeneurial marketing moeten gaan. Met buiten bezig zijn en voor de resultaten gaan.

Wat betekent dat nou voor grote organisaties?

  • Connected: projectteams, dus meer in projecten werken dan in afdelingen
  • Creative: kijk naar talen niet alleen naar mensen die met de beste cijfers zijn afgestudeerd
  • Calculative: hou de langere horizon en de droom ook in gedachten, niet alleen die korte termijn focus
  • Convincing: je hebt leiderschap, voorbeeldig leiderschap nodig

kluisDat zijn volgens Maton Sonnemans de dingen die het verschil maken. De enige manier om ervoor te zorgen dat de kluis met het grote geld ook echt geopend wordt.

Hieronder de klikbare presentatie van Maton Sonnemans.


Frankwatching zal ook van de andere presentaties op Marketing3 verslag doen. Er is ook een livestream met een Twitter-kanaal: https://marketing3.nl/bc en (voor mobiel) https://marketing3.nl/mbc.