How to

PayPal: Payments worden sexy

0

Sinds kort is PayPal ook officieel een Europese bank en door deze licentie zijn ze meteen ook de grootste Europese online bank. Maar aan ambities geen gebrek en het offensief is geopend om nog meer klanten te winnen. Dennis van Allemeersch, Country Manager PayPal Benelux, op Marketing3 over de de sexappeal van payments.

PayPal is het oudste online betaalproduct ter wereld, opgericht in 1998 en enkele jaren geleden overgenomen door eBay. PayPal is wereldleider op het gebied van online betalen met wereldwijd 153 miljoen rekeningen.

De eBay groep heeft 14.000 medewerkers in dienst en darvan werken er 8.000 voor het financiële product PayPal. Sinds kort is PayPal ook officieel een bank in Europa en daarmee gelijk ook de grootste online bank in Europa.

Dennis van Allemeersch

PayPal Nederland heeft volgens Dennis van Allemeersch 1,4 miljoen rekeningen en groeit 30 tot 40% per jaar. Ongeveer 30% van de gebruikers is actief, dat wil zeggen dat ze in de afgelopen 3 maanden een transactie hebben gedaan. PayPal wordt aangeboden bij 17% van de Top 1.000 van Nederlandse webwinkels. De doelstelling is om het aantal rekeningen te verdubbelen of te verdriedubbelen en ook die 17% moet een stuk hoger kunnen. Uit onderzoek kwam PayPal als het minst ontveilig uit de bus.

De werkwijze van PayPal is in essentie heel simpel. Je hebt als gebruiker een PayPal rekening, de webshop biedt betalingen via PayPal aan en de gebruiker kan direct betalen. De winkelier krijgt het geld dan meteen op zijn rekening. Alles is dus real time!

PayPal keten

Rechtstreekse betaling online werd door gebruikers in het verleden niet als veilig ervaren. PayPal heeft dat omzeild door eenmalig de creditcard aan de rekening te koppelen. Daarna hoef je als consument nooit meer geld op je rekening te hebben om te kunnen betalen.

In juni is in Nederland de koppeling met de bankrekening gemaakt, een belangrijke reden om dat zo te doen was dat er in Nederland weinig met credit card gebeurt. Het risico van niet betalen ligt bij PayPal, ze verifiëren vooraf de rekening door twee kleine betalingen op je rekening te storten.

Als je als consument geen PayPal account hebt kun je toch bij een webwinkel betalen. PayPal heeft hiervoor een variant bedacht waarvan consumenten een beperkt aantal keer gebruik mogen maken.

Wat zijn nou de Unique Selling Points van PayPal?

  • snel (in een paar klikken een rekening geopend en geld wordt meteen overgemaakt)
  • gemakkelijk (gegevens hoeven niet steeds ingevoerd te worden)
  • locatie onafhankelijk (je hoeft geen betaalpassen bij de hand te hebben)
  • toegang tot wereldwijde klantenbasis (dus geen ingewikkelde codes voor cross border transacties)
  • veilig (door fraudepreventie)
  • bekend en vertrouwd (eBay Inc.)
  • prijs (voor MKB door credit card inkoopcombinatie)

‘Door PayPal worden payments sexy,’ zo is de stelling van Dennis van Allemeersch. Je moet daarvoor naar de verkooptrechter kijken, die wordt stap voor stap behandeld.

PayPal sales funnel

Eerste stap daarbij is visitors/traffic, PayPay helpt daarbij zowel reactief als pro-actief.

PayPal now acceptingAllereerst de reactieve kant. PayPal zorgt ervoor dat betaalmethodes kunnen omgaan met de toenemende internationalisatie van eCommerce. Volgens Eurostat cijfers halen webshops hun inkomsten voor meer dan 30% uit cross border sales. Voor België en Nederland is dat percentage zelfs hoger dan 40%. Dat betekent dat je betalingsmethodes voor dat type shopper moet worden ingericht. Reactief is ook dat PayPal een stuk veiligheidsgevoel richting klant kan opleveren.

Pro-actief is dat PayPal met grote klanten co-marketing deals sluit. Via e-mails of via de PayPal Shop kunnen er aanbiedingen worden gedaan. Ook worden er Google campagnes aan elkaar gekoppeld. Voor sommige klanten geldt verder dat ze alleen maar bij een webshop (willen) kopen omdat ze met PayPal kunnen betalen.

PayPal Shop

Bij conversie, de volgende stap in de funnel, is van belang dat PayPal het aantal stappen in het betalingsproces minimaliseert. PayPal levert 65% conversie op. Als je PayPal op de website integreert dan kun je daarmee stappen besparen, de consument minder lastig vallen. Het resultaat hiervan is 80% conversie! Harrods.com (UK) wordt getoond, een mooi voorbeeld van een checkout experience waarbij vrijwel alle gegevens van de klant al ingevuld zijn.

De laatste stap is aftersales. Kijk (bijvoorbeeld) naar de nettokosten van een betaalmiddel en de kosten van implementatie en onderhoud. Webwinkels verliezen gemiddeld 1,4 % aan fraude en storneringen, voor de klanten van PayPal geldt dat dit slechts 0,3% is.

De PayPal presentatie is hieronder via SlideShare te bekijken, de sheets zijn klikbaar.


Lees ook de andere artikelen over Marketing3 hier op Frankwatching.