Wie zijn de toppers in e-commerce?

0

Mensen zijn dol op lijstjes. Uitgerekend internet staat vol met overzichtslijstjes, denk aan webwinkels die uitpuilen van de productlijstjes. Zoekmachines en Startpagina geven op hun beurt weer lijstjes met al die webwinkels. Pikordes zijn er om de markt in perspectief te zien, dus is er vraag naar. Vaak kun je volstaan met gecalculeerde omzetlijsten die iets zeggen over de marktverhoudingen, maar soms wil je ook echt iets meer: wie was er het innovatiefst, het creatiefst, het meest trendsettend? De vraag is hoe je juist die toppers selecteert in de o zo brede markt van e-commerce. Een bijdrage van Jeroen Mirck, chef-redactie Emerce.

Zo’n vraag stel je natuurlijk niet zomaar. Emerce komt in december met een aparte special over e-commerce, waarin we een lijst publiceren met de 25 belangrijkste mensen in de e-commerce in ons land. Geen duur gedoe met jury’s, maar het publiek mag nomineren. Tot zaterdag 1 november kan iedereen uit het vak per mail namen doorgeven van webwinkeliers en andere e-commercespecialisten die er volgens hen het afgelopen jaar uit sprongen.

Trendsetters
Toppers in e-commerce dus. Maar wat is eigenlijk zo’n topper? Dat is een interessante overweging, want je kunt je op verschillende manieren onderscheiden in dit vak. Emerce denkt aan mensen “die het Nederlandse e-commercelandschap op dit moment vorm geven, die toonaangevend en trendsettend zijn of juist uitblinken met buitengewone resultaten of onderscheidende creativiteit.”

Een trendsetter is vaak iets anders dan de webwinkelier die de beste rendementen draait, al zal menig webwinkelier bij voorkeur kijken wat er onder de streep overblijft. Toch zijn die trendsetters de mensen die het vak innoveren en naar een hoger plan tillen.

Laatst hadden we in Emerce een portretinterview met Daniel Ropers, managing director van Bol.com. Innoveren en met de toekomst bezig zijn formuleerde hij als volgt: “We lopen naar de horizon en tegelijkertijd groeien we. Maar als je groter bent, zie je de horizon steeds verder weg liggen, door de kromming van de aarde. En tegelijkertijd is de snelheid waarmee we naar de horizon lopen nog nooit zo hoog geweest. Maar af en toe moet je ook kijken naar hoe hard je precies gaat, anders is het einde zoek. Vandaar ook dat we zo bezig zijn met juist hetgeen wat niet goed gaat. Welke technische verbeteringen hebben we nodig, waar valt meer winst uit te behalen, hoe houden we klanten tevreden?”

Innoveren maar tegelijk ook op de (web)winkel passen, dat is wat een topper in e-commerce zou moeten doen. Of zijn er nog andere aspecten waarop de echte toppers uitblinken? Laten we daarover op Frankwatching eens een goede discussie voeren. Goede voorbeelden zijn daarbij natuurlijk meer dan welkom.

Toppers
Nog even voor de goede orde uitleggen hoe ons ‘lijstje’ uiteindelijk tot stand komt: uit alle inzendingen stelt de redactie van Emerce een lijst van 25 e-commerce-toppers samen. Daarbij wordt erop gelet of ingezonden namen ook daadwerkelijk werkzaam zijn in e-commerce en zich in dat terrein onderscheiden. De shortlist van 25 komt op Emerce.nl te staan, waarna iedereen kan stemmen en zo de uiteindelijke volgorde van de lijst tot stand komt.

De uiteindelijke lijst wordt gepubliceerd in de E-commerce 25, een speciale uitgave die Emerce meestuurt met het decembernummer. Tijdens de Webwinkel Vakdagen op 28 en 29 januari 2009 in de Jaarbeurs in Utrecht wordt de winnaar gelauwerd. Uiteraard publiceren we de E-Commerce 25-lijst ook online. Want lijstjes, die horen natuurlijk op internet te staan…

Jeroen Mirck is journalist, blogger en chef-redactie van Emerce.