Cases

Obama’s Amerika 3.0

0

Barack Obama en “sociale webmedia” zijn synoniem. Maar belangrijker is, dat Obama’s geslaagde 2.0-campagne het Web 2.0-tijdperk heeft afgesloten. In een Beweging van Nationale Eenheid zullen het komende jaar Obama, McCain, de Clintons, Gore, Powell en anderen actief in dialoog treden met Amerikanen en de rest van de wereld. Centraal hierin staat het zinvol en structureel gebruik van uiteenlopende webmedia. Al Gore onderstreepte dit nadrukkelijk op de laatste Web 2.0-conferentie in San Francisco.

De afgelopen jaren, zegt Gore, zijn een leuke vingeroefening geweest – vrienden hebben op Facebook, een profiel op LinkedIn, video’s posten op YouTube, kwebbelen via Twitter – maar deze kleuterfase zijn we ontgroeid.

Het serieuze, maatschappelijk relevante internet, dat Gore et alieni voor ogen staat, tilt het sociale web op het plan van wat webvader Berners-Lee “semantisch web” noemt, en anderen Web 3.0. Dat zal nu uit de verf komen, omdat een brede actieve en passieve deelname in de oplossing van internationale problemen de totstandkoming van nieuwe ordes aantoonbaar versnelt.

Obama is de aangewezen persoon om deze ontwikkeling aan te voeren. In oktober riepen de verzamelde Amerikaanse topmarketeers hem uit tot Marketer of the Year, een onderscheiding van het magazine Advertising Age. Zij roemden Obama en zijn campagneteam vanwege de ongekende mobilisering van betrokkenheid op basis van internet, tv, papier, telefoon, sms en mond-op-mond reclame.

Natuurlijk stoelde dit succes op onvrede: met oorlogen, met geschaad vertrouwen, met de kredietcrisis en met de klimaatproblematiek. Daardoor viel de Change, Hope en Yes We Can-retoriek van een afro-outsider en broekje in de Senaat op vruchtbare bodem. Maar wat met name opviel, was de doortastende inzet van webmedia om open communicatie, bezielde participatie en geoliede coördinatie te bewerkstelligen. Die kern van Obama’s Amerika 3.0 zal in 2009 overal ter wereld goed doen volgen.

Jaap Bloem is senior-consultant bij ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en co-auteur van het boek ‘Me the Media‘, een boek over de revolutie in media.