Do’s & dont’s van Affiliate marketing

0

Bedrijven willen online adverteren en website-eigenaren willen verdienen met het doorsturen van traffic (dat maakt ze affiliates). Goede deal en simpel uit te voeren. Maar de uitwerking in de praktijk valt nog niet altijd mee. Veel bedrijven blijken ‘het onderhoud’ te vergeten: ze sturen niet of te laat nieuw materiaal of spul dat niet werkt. En dan krijg je het ‘beruchte kruisje’! Banners van stokoude acties is ook ‘niet vragen om succes’, toch sta je versteld hoe vaak dit nog gebeurt. TradeDoubler vertelt op Marketing3 hoe het moet in een kort lesje Affiliate marketing.

Bedrijven kunnen verschillende bureaus inschakelen om hun affiliate marketing te regelen. Zo’n bureau is een tussenstation en doet zowel de praktische uitvoering als het meten van de resultaten. Maar als je begint met affiliate marketing moet je je een paar dingen afvragen:

  • Doe je het via een bureau of in-house?
  • Welke affiliate netwerken kies je?
  • Doe je een combinatie van search en affiliate marketing?
  • Welke tools biedt je je affiliates?

Elk bedrijf wil de consument online bereiken en tot actie aanzetten. Door zoekmachine-marketing kom je bovenaan de zoekmachine resultaten en door affiliate marketing bereik je via andere websites je doelgroep. Zorg dat de banner of andere uiting aanspoort tot doorklikken en dat de consument met 1, hooguit 2 clicks resultaat heeft.

Affiliates are your new best friends!
Regel nr. 1: Communiceer met affiliates! Houd contact met de affiliate manager. En welke tools bied je hun om jouw boodschap te communiceren naar de consument? Denk aan nieuwsbrieven, banners, aanbiedingen, etc. Hoe aansprekender en actueler het materiaal, hoe groter de kans op doorklikken en dat is wat beide partijen willen.

Snoepreisjes
Maar er is natuurlijk concurrentie. Hoe kom je dan prominent in beeld (in dit geval op de webpagina) als reclamemaker? Het werkt simpelweg via een beloningssysteem. Affiliates zijn ook ‘mensen’ en die willen wel een gratis reisje van opdrachtgever Sunweb of een nog betere prijs voor hun diensten.

Afrekening
Hoe zit het met de betalingstermijn? Reken als affiliate op 2 a 3 maanden voor je geld ziet. Het bedrijf die de affiliate marketing bedrijft, maakt aan het eind van de maand de balans op en dan kunnen de facturen verstuurd worden.

Tools voor affiliates:

  • XML Feed – Klanten zijn verantwoordelijk, maar onderhouden de content zoals gezegd niet goed. let daarop.
  • Grafisch materiaal. Denk na over je uiting. Een affiliate zal bijvoorbeeld nooit een tel.nr. tonen, want dan verdient hij niks.

Affiliate marketing:

  • Voordeel: Extra exposure
  • Let op: Optimalisatie landingspagina’s (op een slechte landingspagina kun je nergens op klikken, nergens staat ‘koop mij’ ‘meer informatie’ of iets dergelijks)
  • Functie: Performance-based (Dell bijvoorbeeld heeft een landingspagina die puur gebouwd is om traffic te genereren naar de Dell site)

Tenslotte een voorbeeld van een (grote) affiliate: www.revenews.com.  Conclusie van TradeDoubler is dat affiliate marketing bijdraagt aan je online rendement, mits je het goed onderhoudt. Begin je eraan, steek er dan tijd in!


De volledige presentatie

Marketing3 is het jaarlijkse marketingcongres in Media Plaza, Utrecht. Het thema van Marketing3 2008: ‘Marketing in onzekere tijden’.