Het Obama Photosynth Moment wordt alledaags

0

Een week na de inauguratie, maar je weet vast nog wel hoe je die dag hebt doorgebracht. Ik in ieder geval met de TV en met Twitter. En dan de Obama twits maar tellen. Leuk, ratelt maar door, maar op een paar 1-2-tjes met wat live-toeschouwers na, was het voor mij gauw gedaan met Twitter. Leuker was de Photosynth-actie van CNN.

Wie nog nooit van Photosynth gehoord heeft: het is het fotoplakprogramma van Microsoft. Foto’s van Flickr, of waar dan ook vandaan, worden zo met elkaar verbonden dat er totaalplaatje ontstaat. Van het Vaticaan tot voor op de stoep van het witte huis : Photosynth brouwt er een mooi geheel van.

De actie van CNN verraste me. Iedereen kon z’n Obamafoto’s naar CNN sturen. Behalve een uitzicht op Obama vanaf honderden verschillende straathoeken, kwam CNN ook met Obama’s uit de huiskamer. Dus iedereen over de hele wereld kan meedoen (nu nog steeds) aan “The Moment”, inclusief stukjes van sleetse bankstellen en gerafelde gordijntjes.

photosynth2
CNN The Moment

Dat levert verrassende kiekjes op van mensen met hun huisraad en soms een vette lach naast de TV, zoals deze meneer, en nog veel meer. Vermakelijk om naar te kijken en overal datzelfde beeld: flatscreens met Obama op de achtergrond en wijzelf op de voorgrond.

hondHet is stilletjes aan mij voorbij gegaan, maar inmiddels kan iedereen zijn eigen “Moment” aan elkaar plakken. Stuur je hele pak foto’s naar Microsoft en zij maken er wat moois van. Dus: als je vriendin jou fotografeert terwijl je Frolic in de hondenbak doet: hup uploaden en maak van die voederbakbeleving een mooi Photosynth-moment. De auto wassen op zondag, flessen inleveren bij Albert-Heijn, spaghetti carbonara maken, je schoonmoeder bezoeken in het bejaardentehuis: het kan allemaal gefotosynth worden en gebeurt ook. “Kimmik” doet een Photosynth van een ontbijtje met champignons en “Golanyoli” heeft 11 foto’s van een gebroken trampoline geupload. Met 11 foto’s slechts 63% synthy.

En zo komt Photosynth weer aardig in de buurt van Twitteren, expressie van het alledaagse.

Menno van Doorn voert de directie over het Verkenningsinstituut Technologie (ViNT), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en is en co-auteur van ‘Me The Media‘, een boek over de revolutie in media.