Gespot

OnlineSeminar: Interactieve online presentatietool

0

Met de online presentatietool van OnlineSeminar kun je via internet presentaties en trainingen geven. Mensen volgen deze dan vanachter je pc.

Wat doet de applicatie?

OnlineSeminar biedt een tool om online presentaties, trainingen of colleges te geven. Er zijn meer applicaties die dit doen maar OnlineSeminar onderscheidt zich op een aantal manieren. Zo hoeft er, om een seminar te volgen, geen software op de computer van de gebruiker te worden geïnstalleerd, en is de inlogprocedure erg gemakkelijk. Dit maakt een seminar in principe voor iedereen die een computer met internet heeft toegankelijk.

Ook voor het geven van een seminar is weinig nodig. Behalve een computer, met webcam, een microfoon en een goed verhaal, zijn er geen eisen die het product stelt. Daarnaast biedt de applicatie verschillende functies die tijdens het seminar voor communicatie over en weer zorgen. Dit zorgt voor zowel interactieve als leuke seminars.”

Waarom deze applicatie?

“Een online seminar is gemakkelijk te organiseren. Van fysieke mails, locatie- en reiskosten is geen sprake. De kosten voor de organisatie zijn hierdoor laag. Doordat er door deelnemers niet gereisd hoeft te worden, is er geen sprake van belasting voor het milieu. Ze kunnen vanuit huis inloggen en deelnemen aan het seminar. De drempel die om tijdens een fysieke bijeenkomst vragen te stellen, is hiermee nagenoeg weggenomen.”

Hoe werkt de applicatie?

“Deelnemers melden zich aan voor een seminar, dit kan met een banner of e-mail. Voor aanvang ontvangen de deelnemers automatisch een herinneringsmail of -sms. Op vastgestelde tijd loggen ze in en wonen de uitzending live bij. Op het scherm zien ze de presentator en de presentatie, via chat kunnen ze vragen stellen. Door het stellen van zogenaamde pollvragen worden de deelnemers actief betrokken bij het seminar.”

Wat zijn de facts?

“De eerste versie was in april 2008 af, maar sinds OnlineSeminar met klanten is gaan draaien, heeft er een behoorlijke optimalisatieslag plaatsgevonden. Uit alle reacties merk je dat mensen echt ‘klaar’ zijn voor een product als dit. Ruim 95% van de deelnemers blijft tijdens een uitzending kijken. Dit was iets waar we toch benieuwd naar waren tijdens de ontwikkeling van het product. Uit gebruikerservaringen merken we dat er nauwelijks problemen zijn tijdens het hele traject van het aanmelden tot het volgen van een seminar.

Het is leuk om te zien dat er vanuit verschillende branches interesse is voor OnlineSeminar. Zo geeft Alex Vermogensbank trainingen en presentaties aan klanten, en zijn we bijvoorbeeld ook met universiteiten in gesprek om te kijken op welke manier we online colleges kunnen faciliteren.”

Wie maakt OnlineSeminar?

“OnlineSeminar wordt ontwikkeld door web development bureau 80dB. Dit bureau is gestart door de mensen die nauw betrokken zijn geweest bij de realisatie van online broker Alex Vermogensbank. Klanten van 80dB zijn: Euro RSCG, VEB, PayPal, ABN, ING, FD-Intelligence, Alex, Rich en Eyeworks.

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Martijn Monster over OnlineSeminar.