Innovatie

The Farm: Pop-Up Advertising in 3 weken

0

Vakantie, dat zat er de afgelopen maand even niet in voor de 12 jonge talenten van The Farm, een intensief zomerkamp opgezet en gefaciliteerd door een van de grootste reclamebureaus van Belgie: Proximity BBDO. In plaats van lekker luiwammesen op de parelwitte stranden van de Seychellen, avontuurlijk backpacken door het Midden Oosten of internationale kunst bekijken op de Veneziaanse Biennale, werd er kei- en keihard gewerkt in de wonderschone Villa Kortenberg, gelegen aan de rand van Brussel.

Een selectie van 93 kandidaten en heel wat Idols taferelen later werden er 12 jonge talenten uitgekozen om deel te nemen aan een unieke uitdaging: zet in 3 weken tijd een reclamebureau op. En zie dat maar eens in goede banen te leiden: een groep jonge honden 24/7 op elkaars lip die samen een compleet bedrijf van de grond moeten optrekken.

LanderfwGerdfwEen hoop energie, talent en eigenwijsheid, maar ontzettend leuk leuk leuk’ aldus Lander Janssens, initiatiefnemer van The Farm en Online Art-Director van Proximity BBDO.

Samen met Head of Management Team collega Gert Pauwels en 3 Creative Directors realiseerde hij The Farm met de volgende missie: het trainen van talent in de wereld van de digitale en interactieve marketing.

Twee teams bestaande uit een zestal profielen: een Account Executive, een Strategisch Planner, een Art Director Online and een Offline, een Copywriter en een Web/Graphic Designer werden geïnspireerd met workshops over social media, viral marketing en brand building om vanuit hier zelf te gaan creëren en opereren.

En niets geen strijd, want concurrentie, daar draaide het juist NIET om. Wat dan WEL: Samenwerking, want 2 kunnen nu eenmaal meer dan 1, 3 is nog altijd meer dan 2 en 4 weten gewoon meer dan 3. Vermenigvuldig dit nog eens met 3 en 12 will be the lucky number.

En gelukkig, dat waren: Laura Verstraete, Olivier Berger, Helen Bogaert, Sofie De Clercq, Tom Vingerhoets, Nicolas Moerman, Kasper Vandenbussche, Sven Augusteyns, Jolijn Gijssels, Sven Thierie, Maarten Lauwaert en Bram Ceuppens, toen ze hoorden dat ze waren geselecteerd voor The Farm. Enigszins verbaasd ook, zo vertelt Sven Augusteyns , want ‘ik kom rechtstreeks uit de wereld van de architectuur en had eigenlijk helemaal geen ervaring met de advertising industry.’

TheFarmersfw

Sekkaki

Het vertrouwen van het Proximity BBDO team bleek echter gegrond: verbazingwekkend goed is het gegaan gedurende 3 weken. Als in een multi-instrumentaal orkest zijn de 12 karakters, meningen en ideeën samengesmolten tot een harmonieuze compositie zichzelf gedoopt tot de naam Sekkaki, vernoemd naar de Vlaamse crimineel – Ashraf Sekkaki – die via een helikopter ontsnapte uit de gevangenis van Brugge. Én het voor elkaar kreeg 3 weken op vrije voeten te blijven.

Picture-5

Spectaculair. Gedurfd. Rebels; het Sekkaki team bewees haar naam eer aan toe doen, want raak was het meteen met hun vertaling van de eerste opdracht ‘Brand Yourself’. Al in de eerste nacht van The Farm, van 10 op 11 augustus, trok de club van 12 erop uit om de Belgen eens flink wakker te schudden. De volgende ochtend verscheen op de kantoorpanden van de leidende reclamebureaus, zoals Mortierbrigade, Duval Guillaume en Famous in Brussel en Leuven, de volgende boodschap: ‘You are 3 weeks out of office, GO HOME!’

Pop Up Agency

Inderdaad 3 weken: ‘Als het eerste Pop-Up bureau in de wereld, zullen we onszelf vrijwillig opblazen na 3 weken tijd. Onze korte levensduur maakt ons fresh en tasty, waardoor we de ideale break zijn voor brands, die weleens wat anders willen proeven. A short push, a delightful experience. Like unconditional sex, something you can’t refuse‘, aldus Sekkaki. En met deze visie haalden de 12 zich heel wat op hun hals…

FarmByNightfwWant weerstaan, dat bleek een opgave te zijn met een No-Money filosofie: wie wil er nu niet innovatieve concepten gratis en voor niets? Met nieuwe klanten als Pogo Europe, Mobile Vikings en Sip-Well in overvloed plus bestaande opdrachten van bedrijven als Ethias & Walibi aangedragen door Proximity BBDO, dit alles in combinatie met een steeds sneller wegtikkende klok maakte shooting star Sekkaki het zich niet gemakkelijk.

Maar, hoe groter de investering , des te hoger het rendement. En het rendement is hoog, heel hoog: Van pitchen bij de klant, heen en weer reizen naar het Proximity BBDO Headquarter in Brussel, brainstormsessies over strategie, bloggen op het online Sekkaki platform, creatieve groepsconsults, praten, discussiëren, delen, besluiten nemen tot aan barbequen in de tuin, ontbijten met eitjes en de slaap nog in de ogen, filosoferen bij het vuur en met zijn allen wegdromen in de slaapzaal. Gevarieerd. Educatief. Uniek dat was The Farm zeker.

Best of Class

NicolasfwVoor Nicolas Moerman, krijgt The Farm zelfs nog een staartje: hij werd tot ‘Best of the Class uitgeroepen en kreeg als ‘winnaar’ 1500 Euro. Daarnaast mag hij een maand meedraaien op het Headquarter van Proximity BBDO in Londen. Maar ‘Alle 12 zijn natuurlijk toptalenten en het was zeer moeilijk een iemand te kiezen. Ik weet zeker dat ze allemaal een mooie carrière tegemoet zullen gaan binnen of buiten de reclamewereld’ zo vertelt Gert Pauwels.

Nu The Farm afgelopen vrijdag haar staldeuren heeft gesloten, zal Proximity BBDO zelf een aantal klanten van Sekkaki overnemen. Plannen voor The Farm 2010 zijn er ook, want ‘niet alleen voor de 12 talenten, ook voor ons was het allemaal een groot inspirerend avontuur’ aldus Lander Janssens. En een avontuur met een belangrijke moraal: Als je wil leren, moet je experimenteren en dan kun je maar beter een ding doen:

Break your boundaries

Right away..

‘Break your boundaries’ is de mantra (een woord van Seth Godin) van Sekkaki