Video

Video: “2010 – Het begin van het einde van online marketing”

0

Op donderdag 7 januari kwamen honderden vertegenwoordigers uit de mediabranche samen om te luisteren naar de voorspellingen van een vijftal vooraanstaande sprekers. Koffiedik Kijken wordt georganiseerd door IAA en Adformatie. In dit deel aandacht voor twee andere  sprekers uit dit event: Pim van der Feltz (Google Nederland) en Frits Barend (Helden/Het Gesprek).

Google: “Het begin van het einde van online marketing”

Deze boude uitspraak vormde het begin van de speech van Pim van der Feltz, directeur bij Google Nederland. Hij onderbouwde het door te stellen dat het eigenlijk heel vreemd is dat we nu nog spreken over online marketing, terwijl we het ook niet over Print, TV of Outdoor marketing hebben. Online is inmiddels gemeengoed geworden en inmiddels heeft vrijwel elke campagne ergens een connectie met het Internet: “Some form of connectivity”, aldus Van der Feltz.

Van-der-FeltzIn 2010 gaat Google in ieder geval in twee zaken investeren: enerzijds het ontwikkelen van een meetmethode die verder gaat dan de conversie of klik, maar die beoogt om de totale effecten van communicatie-inspanningen beter in beeld te brengen. Accountability wordt in het marcom-vak steeds belangrijker en Google wil vooral duidelijk maken dat adverteerders niet alleen voor conversiegestuurde campagnes maar ook merkgerelateerde campagnes bij haar terecht kan. Dat blijkt ook uit het tweede speerpunt voor 2010: YouTube. Google Nederland gaat er alles aan doen om adverteerders te overtuigen van de kansen en mogelijkheden die video op YouTube hen biedt.

Van der Feltz deed ook een andere belofte – dat Google ook in 2010 met heel veel nieuwe dingen zou komen. Dat men daar nooit van tevoren over communiceert is omdat ze het zelf vaak ook niet weten. Enerzijds doordat de Google-organisatie inmiddels zo groot is dat veel innovaties pas in een laat stadium naar de oppervlakte komen. Anderzijds omdat het succes van veel innovaties afhankelijk is van wat de gebruikers – wij dus – er mee gaan doen. Google wil en kan dat niet van tevoren voorspellen.

Op de vraag van Leon Bouwman of hij de nieuwe Nexus One al had, toverde Van der Feltz hem tevoorschijn uit zijn binnenzak. Hij was vooral gecharmeerd van de snelheid van deze nieuwe smartphone en de mogelijkheden om hem met je stem te besturen. Tijdens de borrel nadien zag ik hoe Mascha Driessen (head of display & YouTube) een visitekaartje van iemand kreeg, hier met de Nexus One een foto van maakte, waarmee de gegevens automatisch in haar adresboek waren opgenomen. Sweet. Blackberry/iPhone, eat your heart out.

Frits Barend: “Nederland wordt geen wereldkampioen”

Voordat presentator Dave Nelissen deze nestor van de sportjournalistiek het woord gaf, wilde hij van hem zijn antwoord weten op de allerbelangrijkste vraag van 2010: “Worden we wel of geen wereldkampioen?” Barend was kort en bondig: nee, dat worden we niet. De reden is dat wij Nederlanders op het moment suprême altijd weer wat te zeiken hebben. Hyves had voor het event de meningen onder de hyvers gepeild op basis van een poll. Hier was de uitslag meer verdeeld: 51% dacht het niet, maar 49% had meer vertrouwen in onze jongens.

BarendWe kennen Frits Barend natuurlijk allemaal van zijn periode van Barend & Van Dorp. Inmiddels is hij een van de drijvende krachten achter de zender Het Gesprek, die nu opgaat in een nieuwe media-organisatie na de samenvoeging met NRC. Daarnaast is hij samen met zijn dochter Barbara journalistiek verantwoordelijk voor de nieuwe sport-glossy getiteld Helden. In het begin van zijn speech ging hij uitgebreid in op de wijze waarop het blad tot stand is gekomen. Middenin een economische crisis, zonder al te uitvoerig marktonderzoek te doen en ook de naam werd in een brainstorm en op buikgevoel geboren.

Barend vervolgde zijn presentatie door een aantal voorspellingen voor 2010 te doen, met name gerelateerd aan de sport. Zoals gezegd worden we geen wereldkampioen (Engeland wordt dat, tenzij onze nieuwe held Robin van Persie op tijd herstelt), maar komt er gelukkig wel een Elfstedentocht. Sven Kramer gaat drie gouden plakken halen in Vancouver. Ajax wordt geen kampioen van Nederland (PSV) en Bayern München haalt de finale van de Champions League. Rabobank zal ook dit jaar weer een teleurstellende tour gaan rijden, aldus Barend.

Over deze productie

Deze registratie en edit heb ik in opdracht van IAA verzorgd. Als opdracht een uitdaging, omdat ik alleen een tweetal camera’s (Canon 5D-II en 7D) heb bediend. Terwijl de ene camera vanaf de kansel draaide, ben ik met de andere camera handheld de zaal ingelopen om reacties van het publiek en andere standpunten van de sprekers te filmen. Het geluid is apart geregistreerd (microfoon bij de spreker) en later in de edit gesynchroniseerd met het geluidsspoor dat met de camera’s in opgenomen.