Een online ondernemer op ontdekking

0

Ondernemen is ontdekken, zeker als starter. Mijn safari langs de weg van dagelijkse dingen, regels en opdrachtgevers is er een van vallen en opstaan. Een bedrijf is zo gestart, maar het draaiende houden is wat anders. Daar kom je in de praktijk wel achter.

De ontdekkingstocht bracht mij van seminar via veldonderzoek naar het felbegeerde KvK nummer. Maar wat betekent VP.A. nu voor mijzelf? Zo startte ik mijn ‘Big Five’ van het dagelijks leven in ondernemersjungle. Die van Vrijheid, Onafhankelijkheid, Trots, Doorzettingsvermogen en Onzekerheid. Een ‘Survival of the Fittest’?

Concept en kennis

Dat je sterk in je schoenen moet staan is een feit. Weten wat je wilt, keuzes maken en kijken of het goed uitpakt. Hoop kan helpen maar daar kun je niet alleen op varen. Een goed concept en geloof in jezelf vormen de basis. De vrijheid die het ondernemerschap geeft zorgt zeker voor extra energie en doorzettingsvermogen om het te laten slagen.

Onder de Papieren BegravenIk heb in ieder geval nog veel te ontdekken. Waaronder op het gebied van instanties. De Belastingdienst maakt het je niet makkelijker en de juiste verzekeringen afsluiten is niet altijd even overzichtelijk. Toch meen ik dat ik goed op weg ben. Mijn aangiftes gaan op tijd de deur uit en ik heb een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten.

Verder vult mijn boekenkast zich met boeken die aansluiten op mijn werkzaamheden als VA. Ik ben een begin aan het maken met de theorie van ‘Getting Things Done’. Een prima hulpmiddel voor een helder hoofd. Het zorgt ervoor dat je niet ook nog onbewust met dagelijkse dingen bezig bent zoals bijvoorbeeld mijn verlanglijstje van boeken. Daar staat onder andere nog ’Het Weekend van Zeven Dagen’ op. Wederom gebaseerd op een betere balans tussen werk en privé. Zo creëer je tijd voor werkzaamheden zoals de dagelijkse dingen.

Dagelijkse dingen

Things to do todayEen never ending story. Van administratie tot acquisitie en van e-mail tot financiën. Mijn ‘to do’-lijstje help mij alles onthouden en dat geeft een goed gevoel. Soms kost het me alleen iets meer tijd dan ik zou willen.

Neem nu de e-mail. Nieuwsgierig als ik ben wil ik het liefst elke minuut van de dag kijken wat er in de inbox binnenkomt. Voorheen schreef ik over het ‘informatiearme digitale dieet’ dat Timothy Ferriss beschrijft in zijn boek de ‘4HWW’. Hoewel ik zeer gedisciplineerd ben lukt het me nog niet om meer dan eens mijn e-mail uit te zetten. Enkel als ik zeer geconcentreerd wil werken. Daar valt dus nog wel wat te leren.

Dan is er nog de boekhouding. Niet mijn meest favoriete klusje. Nou ja, wel natuurlijk als het geld binnenkomt. Dat creëert financiële onafhankelijkheid. Ik probeer alles zo goed mogelijk bij te houden. Begrotingen in Excel en mijn boekhouding doe ik online via Yunoo. Dat bedrijf is eveneens een internet startup waar ik goede ervaringen mee heb als online ondernemer. Gemakkelijk gegevens importeren en met één druk op de knop kan ik zien hoe ik ervoor sta. Én weet wat ik dus nog te doen heb op acquisitiegebied. Een onderwerp dat een aparte vermelding verdiend.

Altijd acquisitie

Acquisitie, een onderdeel dat altijd blijft bestaan. Zonder acquisitie geen klanten en zonder klanten geen bedrijf. Dat hoef ik niemand uit te leggen. Inmiddels ben ik online actief en hoop ik ook zo klanten te bereiken. Met inzet van social media en verschillende netwerken probeer ik meer naamsbekendheid op te bouwen, maar vooral gewoon zichtbaar te zijn. Dat is leuk en levert nieuwe contacten op. Bijvoorbeeld met LinkedIn, waar ik via het netwerk van iemand anders in contact kwam met een PA. Die bracht mij vervolgens weer in contact met een ondernemer die uiteindelijk een opdracht bij mij plaatste.

Networking 2.0Met enige regelmaat bezoek ik offline netwerkbijeenkomsten zoals de Open Coffee en hier en daar een evenement. Verder begeef ik me op het gebied van de koude acquisitie. Iets waar ik een enkele keer wat onzeker van word, maar wat ik toch doe. Zo heb ik een lijst samengesteld van interessant bedrijven die passen binnen mijn doelgroep, waaronder de ‘New Media’. Die ben ik gericht gaan bellen en zo heb ik mijn eerste klanten leren kennen.

Nog veel mooier dan koude acquisitie plegen is dat geïnteresseerden mij zélf benaderen voor een kennismakingsgesprek. En dat in deze tijd, dat is fantastisch. Het geeft je bevestiging dat je op de goede weg bent en dat er markt is voor je product. ‘Spread the word’ en dan komt het vast wel ‘via via’ of van ‘mond tot mond’ bij je terug.

Ondersteuning aan opdrachtgevers

Dat het bij je terug komt begin ik ook voorzichtig te merken. Mijn lijst van opdrachtgevers begint zich gestaag uit te breiden. Dat is waar ik het allemaal voor doe met VP.A.

Iedere opdrachtgever is weer een nieuwe ontdekkingstocht. Behoeftes inventariseren, persoonlijk kennismaken, werkzaamheden opstarten, huisstijl onder de knie krijgen en vooral veel communiceren. Ik probeer me aan te passen aan de omgeving van de diverse opdrachtgevers. Zo spreid ik mijn mogelijkheden en zie ik VP.A. langzaam maar zeker groeien. En dat maakt me natuurlijk ongelooflijk trots!