How to

5 tips voor een weblog met uithoudingsvermogen

0

Dankzij laagdrempelige blogplatforms als Blogger, TypePad en WordPress is een eigen weblog zo in de lucht. Toch is dat pas het begin van het verhaal. Want wat blijkt? Er is een gigantisch online kerkhof aan achtergelaten blogs. Daarom 5 tips om een snelle dood van je weblog te voorkomen.

De New York Times plaatste in juni vorig jaar een interessant artikel waarin gerefereerd aan een onderzoek van Technorati. Daaruit bleek dat van de 133 miljoen blogs die zij doorzoeken er slechts 7,4 miljoen waren geactualiseerd in de afgelopen 120 dagen. Dat betekent dat 95% van de blogs voor dood wordt achtergelaten. Toch kun je dat als blogger vrij eenvoudig voorkomen.

Tip 1: Maak het jezelf makkelijk

blogging-300x210

Hoe kom je elke dag weer aan blogonderwerpen zonder dat je uren kwijt bent aan nieuwsgaring? Besteed éénmalig een paar uur aan het verzamelen van RSS-feeds die voor je blog relevant zijn. Gebruik tools zoals Lazyfeed waarmee je ook heel eenvoudig ‘RSS in the cloud’ kunt afstruinen. Ga via Twitter op zoek naar volgers die ook over jouw blogonderwerp schrijven. Zet die in een lijst zodat je ze snel kunt scannen op nieuws. Bookmark relevante sites en blogs die geen gebruik maken van RSS of Twitter.

Tip 2: Zoek een partner

Geen tijd om dagelijks je blog bij te houden? Ben je een maand op vakantie? Denk dan eens aan een blogpartner. Ga op zoek naar iemand die jouw interesse deelt en wil bijdragen aan je blog. Je kunt die persoon als gastblogger introduceren of het blog als gelijkwaardige partners runnen. Maak in dat laatste geval wel afspraken over de tone of voice zodat je blog een uniform geheel uitstraalt. Met een blogpartner zorg je voor continuïteit in de helft van de tijd.

twitter-300x175Tip 3: Maak van niets iets

Na-apen, kopiëren en jatten is geen kunst. Maar daar is de lol voor jezelf en je bezoekers snel vanaf. Toch hoef je lang niet altijd unieke content online te zetten waar je een dagtaak aan hebt. Slim combineren van verschillende bronnen is de kunst. Haal je informatie van website A, zoek er extra informatie via Google of Wikipedia bij en regel beeld via Twitter. Die mix maakt jouw bericht onderscheidend van de concurrentie.

Tip 4: Betrek je lezers bij je blog

Mensen doen niets liever dan hun kennis, ervaringen of tips delen met de rest van de wereld. Maak daar gebruik van. Blog je bijvoorbeeld over oldtimers, moedig je bezoekers dan aan om foto’s en beschrijvingen van hun klassieke auto in te sturen. Van elke nieuwe ‘lezersauto’ maak je zonder veel moeite een blogbericht. Verzamel al die auto’s op één pagina en je hebt een nieuwe rubriek (‘De auto van’). Kwestie van user generated content. In een blogbericht over een lezersreactie kun je ook mooi een citaat van die persoon opnemen. Zo creëer je unieke content met weinig moeite.

Tip 5: Zorg voor variatie

Aanvullende contentpagina’s geven je blog een extra dimensie. Denk aan een rubriekspagina waar je alleen maar video’s plaatst. Of pagina’s met puur praktische informatie. Op je oldtimer-blog plaats je een lijst met dealeradressen of links naar ingescande brochures of constructietekeningen. Roep je lezers op om samen die informatie zo compleet mogelijk te maken. Die bijdragen en reacties leveren ook weer stof op voor je blog. Het zorgt er bovendien voor dat het bloggen voor jezelf interessant blijft.

Blog jij ook en heb je meer of andere tips voor een levendig en actief weblog? Aanvullingen zijn altijd welkom!