Genomineerd voor de Usability Award 2010: Eduhub.nl

0

Dit jaar wordt de Usability Award voor de meest gebruiksvriendelijke website voor de 10e keer uitgereikt. Een van de 5 genomineerden is Eduhub.nl, een vergelijkingssite voor trainingen, opleidingen en cursussen. Ruben Timmerman van Eduhub vertelt wat Eduhub.nl zo gebruiksvriendelijk maakt, wat de verbeterpunten zijn en waarom hun website de Usability Award 2010 moet winnen.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen sinds januari 2009?

“We zijn pas in september 2008 gelanceerd, en zeker de helft van wat er nu online staat is in 2009 gebouwd. De interessantste features zijn:

 • Mijn Eduhub: net als bij Funda kun je hier trainingen opslaan,  je eigen gegevens beheren om snel meerdere brochures aan te vragen en trainingen vergelijken.
 • Vergelijken vanaf zoekresultaten en vanaf elke training, op basis van inhoudelijk gerelateerde trainingen.
 • Widgets voor aanbieders van trainingen. Dit is dus een ‘stukje Eduhub’ op de site van een opleider. Zie bijvoorbeeld een training van SRM of Tijdwinst.com die de widget gebruiken.
 • Artikelen kennisbank: hier worden inhoudelijke artikelen geplaatst door Eduhub, die geschreven zijn door de opleiders. Zij delen hun unieke kennis, en de bezoeker profiteert. Vanaf elk artikel kun je op basis van tags doorklikken naar relevante opleidingen als je nog meer wilt leren over dat specifieke onderwerp.
 • top-10Top 10 per categorie: we hebben een eigen ranking algoritme dat op basis van de relevantie van een opleider met een bepaalde categorie (bijvoorbeeld ‘Communicatie-opleidingen‘), het gemiddelde cijfer, en het aantal ervaringen bepaalt welke aanbieder het beste is in elke categorie.
 • Slimme zoekmachine: we steken veel tijd in het bouwen en verbeteren van de zoekmachine. Je kunt uiteraard filteren en sorteren op alle belangrijke criteria voor cursussen. Maar belangrijker is dat onze zoekmachine weet dat ‘creatief‘ hetzelfde is als ‘creativiteit‘. Uniek aan onze zoekmachine is verder dat je kunt filteren op regio waar de training plaatsvindt.
 • Eduhub Analytics: op de API van Google Analytics gebaseerde statistieken die voor aanbieders beschikbaar zijn in de Eduhub Admin. Het was een hele klus om goede gegevens uit de API te krijgen, want die is pas recent gelanceerd door Google. Maar we zijn nu een heel eind en kunnen daarmee onze opleiders echt verder helpen in hun online marketing.”

Wat waren de usability-uitdagingen?

“Een van de moeilijkste dingen is de informatie-architectuur. We werken nauw samen met onze 1.450 opleiders om te bepalen hoe onze categorie- en onderwerpsindeling zo goed mogelijk kan aansluiten bij het zoekgedrag van bezoekers in Google en op Eduhub. Aanbieders maken de inhoudelijke keuzes, wij hebben de eindredactie.

Verder verbeteren we de Eduhub Admin continu op basis van feedback van opleidingsaanbieders. Dit is niet iets wat bezoekers van de website direct zien, maar het is wel te merken aan de kwaliteit en up-to-date-heid van de gegevens. In feite bouwen we dus een eigen CMS, dat heel geschikt is voor het updaten van opleidingsgegevens. Aanbieders kunnen hier verder hun leads bekijken, statistieken inzien en widgets configureren.

Het rangschikken van trainingen is op zich al een hele klus, omdat je ze niet zomaar op een paar specificaties kunt vergelijken. Het is een heel ‘zacht’ product en daar proberen we onze bezoekers met allerlei middelen bij te helpen.”

Eduhub_home

Hoe zijn die uitdagingen aangepakt en problemen opgelost?

“Ons voornaamste middel is de telefoon. We hebben 2 medewerkers die veel contact hebben met opleiders (vanuit hun sales- en supportfunctie) en zij hebben geleerd om zoveel mogelijk feedback van de opleiders te vragen. Aan de kant van de websitebezoekers hebben we met Concept7 een uitgebreid usability-onderzoek (incl. eyetracking) gedaan.

Verder gebruiken we af en toe Usabilla om snel feedback op prototypes te verzamelen. Maar verreweg het belangrijkste middel voor ons is Google Website Optimizer, waarmee we elke nieuwe feature eerst testen om te kijken of het wel meer conversie oplevert.”

Op welke (usability-)punten verschilt de site van concurrenten?

“We kijken in Nederland niet veel naar concurrenten, maar proberen op onze bezoekers en klanten te focussen. Dat leidt tot meer innovatie en usabilityverbetering. Ik denk dat alle boven genoemde features uniek zijn voor Eduhub in onze sector. En waar andere sites vergelijkbare onderdelen hebben (een zoekmachine hebben de meesten wel) zal de uitvoer bij ons beter zijn doordat we meer aandacht besteden aan usability en conversie-optimalisatie.”

Waarom zou deze website de Usability Award 2010 moeten winnen?

“We hebben onze ontwikkeling in eigen huis en onze 6 developers hebben allemaal een hart voor usability. Niet omdat we awards willen winnen, maar omdat zich dat altijd terugbetaalt in conversie en daarmee de groei van Eduhub als bedrijf. Wij scheppen verder orde en overzicht in de jungle die opleidingenland heet, voor ruim 120.000 bezoekers per maand. Dat is een concept dat iedereen had kunnen bedenken (er waren ook al behoorlijk wat ‘opleidingsvergelijkers’ actief) maar niemand heeft de uitvoer, zowel usability als marketing en het businessmodel, zo gedaan als wij. We zijn in korte tijd hard gegroeid en blijven doorgroeien; een teken dat er behoefte was en is aan een dergelijke vergelijkingssite. Als startup (van het jaar) tussen giganten als NOS en Bol.com vind ik het knap dat we ons qua usability met hen kunnen meten.

Eduhub verandert bovendien sneller dan de andere sites: elke 2 weken is er een nieuwe release (we gebruiken hiervoor de Scrum methodologie die Google en Yahoo! ook gebruiken) en elke keer zitten daar usabilityverbeteringen bij. Om de aanbieders van opleidingen en trainingen op de hoogte te houden van alle nieuwe mogelijkheden, hebben we een speciale nieuwsbrief in het leven geroepen. Hiermee stellen we hen van al die veranderingen en verbeteringen op de hoogte. We krijgen graag feedback en nemen elke op/ en of aanmerking serieus. Hierdoor staan we dichtbij onze klanten en hebben we een goede band met ze. Die interactie is ons zeer waardevol.

We zijn nog vrij klein, de lijnen zijn kort. We zijn geen logge, grote machine. Voordeel hiervan is dat we snel kunnen reageren op problemen of vragen. Een nadeel is het bijna niet te noemen, maar door de constante groei hebben we het druk en zijn we eigenlijk permanent op zoek naar nieuwe webdevelopers.”

zoeken

Zijn er plannen om de usability nog verder te verbeteren?

“We zijn continu bezig de usability van de site te optimaliseren. Er gaat geen dag voorbij dat we geen ticket aanmaken voor een nieuw idee of een nieuwe feature. Al onze medewerkers kunnen zo veranderingen teweeg brengen die binnen 2 weken online staan. Features die je de komende maanden kunt verwachten:

 • EduTrends: een soort Google Trends voor de opleidingenbranche, met keyword-gegevens, prijspeil en populariteit per sector en onderwerp.
 • Bewaren van trainingen zonder login, direct vanuit een vergelijking je favorieten eruit pikken en naar jezelf mailen.
 • Snelheidsverbetering: we switchen van webserver Apache naar het bloedsnelle Nginx en schakelen over op cloud webhosting van True, waardoor we beter met caching om kunnen gaan en de website nog sneller wordt. Momenteel laden onze pagina’s in gemiddeld 2,8 seconden (volgens Google Webmaster tools, voor bezoekers is het nog wat trager) en ons doel is om dat in de zomer naar 1,5 seconden terug te brengen.
 • Nieuwe zoekmachine: we gaan de complete zoekmachine herbouwen op een nieuw platform (voor de techneuten: van Sphinx naar Solr), om hier nog sneller in te kunnen innoveren. Automatische spellingcontrole, flexibele filters, snippets op basis van zoekopdracht (net als Google) en ranking op basis van meer factoren worden dan mogelijkheden.
 • Internationale multi-language site: Eduhub.eu wordt dus in meerdere talen beschikbaar, initieel Engels en Nederlands, daarna ook Duits en Frans.”

Wie zitten er achter de website?

“In 2008 ben ik (Ruben Timmerman) Eduhub begonnen samen met Wouter de Boer, beiden gewoon vanuit huis. Inmiddels zijn we met 10 medewerkers en zitten we op het Singel in Amsterdam. We delen daar een pand met een aantal andere startups die ons tijdens en buiten de lunch voorzien van de nodige inspiratie. Verder moeten we niet vergeten dat we de website nooit zouden kunnen maken zonder onze aanbieders van opleidingen, trainingen en cursussen. Meer dan 2.000 mensen hebben een login in ons systeem, en zij verzorgen 90% van de inhoud op Eduhub, en maken daarmee onze site tot een succes.”

Jury-oordeel

Een vakkundige jury, bestaande uit experts op het gebied van web usability, beoordeelde de gebruiksvriendelijkheid van website van de Eduhub.nl. Pluspunten, die hierbij naar voren kwamen, zijn:

 • Goede zoekmachine: zoekresultaten bevatten alle relevante zaken
 • Overzichtelijke cursuspagina’s met tabs
 • Bekeken pagina’s worden onthouden: zo kan je makkelijk nog eens terugkijken

Naast deze positieve zaken, noemde de jury ook nog een aantal aandachtspunten voor in de nabije toekomst:

 • Homepagina te druk
 • Resultaat filtering staat soms rechts (bij zoeken) en soms links (bij klikken op een categorie)
 • Sommige categorieën onduidelijk
 • De knop ‘Over Eduhub’ staat niet op een handige plek.

Stem nu!

Ben je enthousiast over Eduhub.nl? Breng dan direct je stem uit! Je kunt stemmen tot 13 mei.

Benieuwd naar de andere genomineerden? Lees hier hun verhaal!