Innovatie

Taal als hindernis verdwijnt

0

Het internet als communicatieplatform heeft al een aantal barrières overwonnen. Zo leven we tegenwoordig in een 24-uurs economie. Winkels zijn vierentwintig uur en zeven dagen per week open. Iedereen is altijd bereikbaar.

De locatie maakt ook niet meer uit. Dankzij internet kan ik mij overal begeven. Ik shop net zo makkelijk in winkels in Parijs als in winkels op de Albert Cuijp. Vanuit mijn luie stoel kan ik vanachter mijn computer nagenoeg elke plek bereiken.

Tot nu toe werd ik echter nog gehinderd door de taal. Nederlands en Engels zijn in mijn geval geen probleem. In het Duits en het Frans kan ik mij redden, maar dan houdt het voor mij toch echt op. Dankzij het internet wordt nu ook deze barrière geslecht. Ik was al een groot verbruiker van Google Translate, complete webpagina’s vertrouw ik toe aan deze digitale tolk. Niet helemaal vlekkeloos, maar ik begrijp waar de inhoud van een stuk tekst over gaat. Deze week kondigden zowel Microsoft als Google hun nieuwste resultaten op vertaalgebied aan.

Google maakte bekend dat het dankzij haar Goggles technologie nu ook mogelijk wordt om teksten te vertalen. Simpelweg een foto nemen van een stuk tekst en het wordt on-the-fly vertaald. Sta je in een buitenlandse supermarkt en wil je een recept lezen op een verpakking? Geen probleem, fotootje en voila, de vertaling komt er uitrollen. Op dit moment worden alleen foto’s van Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse of Spaanse woorden ondersteund. Het vertalen kan naar meerdere talen.

Accepteer cookies

Deze week demonstreerde Microsoft op haar TechFair de Translating Phone. Met deze telefoon is het mogelijk om een gesprek aan te gaan met iemand die niet jouw taal spreekt. De software vertaalt ook hier direct.

Accepteer cookies

Bovenstaande projecten bieden natuurlijk een enorm potentieel. Stel je voor dat je straks met wie dan ook, waar dan ook, en wanneer dan ook kunt communiceren. Bedenk je eens wat voor een kennis je dan wereldwijd kunt ontsluiten en aan elkaar kunt verbinden. Een grote wereldwijde geconnecteerde community. Ik kijk er naar uit!