Reportages

Leerzame inzichten op Meet Magento 2010

0

Gisteren waren ongeveer 300 Nederlandse Magento gebruikers naar Ede afgereisd voor Meet Magento 2010: het evenement voor de Nederlandstalige Magento Community. Met een boordevol programma met sprekers van Magento uit de VS en een groot aantal Nederlandse Magento experts, beloofde dit een interessant dag te worden.

De dag werd geopend met de keynote van Yoav Kutner, mede-oprichter en CTO van Magento. Met zijn “State of Magento” gaf hij een beeld van hoe Magento er nu voor staat en wat we in de toekomst nog mogen verwachten. Yaov begon zijn verhaal met een terugblik op het ontstaan van Magento. Het grappige is dat Magento in 2001 ooit begonnen is als webdesign bureau. Tot 2006 bouwde zij meer dan 100 webshops, voornamelijk op basis van osCommerce. Omdat ze hier niet helemaal tevreden over waren, besloten ze om in 2007 zelf een open source ecommerce platform te ontwikkelen. Dit is nu de huidige Magento Community Edition.

Yaov KutnerSinds de eerste stabiele release van Magento – nu net iets meer dan twee jaar geleden – is de open source editie meer dan 2 miljoen keer gedownload en wordt het actief gebruikt door meer dan 65.000 webwinkels wereldwijd. Deze webwinkels genereren gezamenlijk meer dan 25 miljard aan verkopen, wat Magento als platform qua omzet net boven Amazon plaatst en net onder eBay. Niet slecht voor een open source platform dat  pas 2 jaar bestaat. Ook de betaalde Enterprise editie, die een jaar geleden werd gelanceerd groeit hard. Inmiddels draaien hier meer dan 400 voornamelijk internationale webshops  op. Naast de bekende voorbeelden van The North Face en Nespresso, ook bijvoorbeeld Zadig & Voltaire en Muji. Ondank dat er geen specifieke cijfers zijn over het aantal  Nederlandse downloads en gebruikers, kwam Yoav wel met de bezoekcijfers aan de site van Magento.  Nederland neemt hier de 6 plaats in met 4,53% van het site bezoek. Toch een redelijke indicatie van de populariteit van dit platform in ons relatief kleine landje, zeker in vergelijking met landen zoals Frankrijk en Duitsland.

Ook gaf Yoav een klein kijkje in wat wij het komende jaar nog van Magento mogen verwachten. Deze maand zal de volledige mobile commerce versie  van Magento beschikbaar komen. Daarnaast is ook de al eerder besproken Magento Professional edition gelanceerd. Tot slot zal Magento haar platform ook als Software as a Service (SaaS) gaan leveren, waarbij de flexibiliteit en het ecosysteem gewaarborgd blijven. Verder gaat Magento dit jaar veel investeren in opleidingen, trainingen en certificeringen. Hiermee erkent zij de kritiek van haar gebruikers over de spaarzame documentatie vanuit Magento tot op heden.

Yoav sloot af met nieuws over de Magento Community editie. Voor het einde van het jaar mogen we nog minimaal 1 stabiele release verwachten van deze editie. Daarnaast had Yoav ook nog een primeur voor de Nederlandse bezoekers. Magento is recentelijk gestart met de ontwikkeling van de 2.0 versie van het Magento platform. Deze zal gebaseerd zijn op de 1.X versie, maar een aantal belangrijke issues zullen opgelost worden zoals backwards compatabiliteit, het (gebruiks)vriendelijker maken van het template systeem voor designers en Magento zal sneller gemaakt worden. Daarnaast zal Magento een betere integratie gaan leveren met andere externe databases zoals SQL van Microsoft en Oracle.

 

Internationalisering van je webshop

Bram van der LindenNa Yoav was het de beurt aan Bram van der Linden, directeur van Any Lamp.  Deze nog jonge ondernemer (hij is pas 22 jaar en studeert op dit moment af aan het HEAO),  is in 2009 begonnen met zijn webshop Lampdirect.nl. Sinds een aantal weken heeft hij daar ook de Franse variant Lampesdirect.fr aan toegevoegd twee dagen geleden ook de Duite variant Leuchtmittelkaufen.de. Voor de internationale markt bestaat er de webshop Any-Lamp.com. Bram gaf een leuke presentatie over het traject dat hij heeft doorlopen om tot deze internationalisering te komen. Allereerst natuurlijk de basis vraag: waarom zou je internationaal gaan met je webshop? Volgens Bram zijn hier voornamelijk 4 redenen voor:

 1. Omzet vergroten
 2. Inkoopkracht vergroten
 3. Kostenreductie/ spreiding
 4. Afbouwen afhankelijkheid van 1 markt

Daarnaast zijn Nederlanders ook gewoon hartstikke goed hierin! We zijn in Europa exportland nummer 2 en wereldwijd nummer 5. Waar een klein land al niet goed in kan zijn zullen we maar zeggen. Bram vergeleek zijn internationale uitbreidingsplannen zelf met een vijver. Er zijn steeds meer vissers die in diezelfde vijver proberen te vissen, maar het aantal vissen neemt steeds minder hard toe. Je moet dus veel meer moeite doen om de vissen te lokken. Kortom: meer webshops + minder groei in het aantal online kopers = meer uitgaven aan online marketing  = opbrengst per conversie daalt. Als een potentiële nieuwe vijver haalde  hij Duitsland aan als voorbeeld. Met meer dan 80 miljoen inwoners, waarvan 56 miljoen online shoppers, is dit een markt die vele malen groter is dan de Nederlandse. Duitsland is dus een enorme kans dichtbij huis dus. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal obstakels . De obstakels die Bram vooral zag waren:

 1. Taal & Cultuur barrières:  je site 1-op-1 vertalen is niet genoeg. Kijk maar naar het bekende voorbeeld van eBay.
 2. Logistiek: zelf verstuurt hij alle producten vanuit Nederland, omdat het aanhouden van drie verschillende voorraden ook geen voordelen bied. Logistieke aanbieders kunnen deze verzendingen inmiddels prima verzorgen en tegen goede tarieven.
 3. Betaalmethodes: verschillende landen betekent dus ook de populaire lokale betaalmethoden aan kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld maar aan iDEAL voor Nederland.
 4. Wet- & regelgeving: denk hierbij aan o.a. de leveringsvoorwaarden. Vooral in Duitsland heeft dit vrij veel voeten in de aarde. Zo moet je bijvoorbeeld zelf de retouren ophalen of de verzendkosten vergoeden aan de klant. Daarnaast ben je verplicht om een soort opt-in proces binnen je check-out te integreren, de zogenaamde “Dataschutz”.
 5. SEO & SEA: er zit een enorm verschil in hoe een Fransman, Duitser en een Nederlander zoeken en klikken.

Maar zo sloot hij af met een wijsheid die zo op een tegeltje kon: “Bedenk wel, als het moeilijk is voor jou, dan is het ook moeilijk voor je concurrent”. Naar aanleiding van Bram z’n verhaal kwamen nog wel enkele goede reacties uit de zaal. Zo merkte een bezoeker uit het publiek op dat de concurrentie in landen zoals Duitsland, Frankrijk en de UK ook aanzienlijk is. Volgens hem lagen de kansen dus juist in landen zoals Italië en Spanje, waar de e-commerce markt nog minder ontwikkeld is. Een andere bezoeker gaf aan dat het oprichten van een lokale juridische entiteit, bijvoorbeeld een GmbH in Duitsland, ook een must is. Het is bekend dat Duitsers en Fransen veel liever bij een Duits of Frans bedrijf kopen, dan bij een buitenlands bedrijf zeker als ze de keuze hebben.

SEO voor Magento

Joost van der ValkNa een korte pauze was het de beurt aanJoost van der Valk (@yoast), principal consultant bij Orange Valley en expert op het gebied van SEO en WordPress.  En verdomd, hij lijkt echt sprekend op dat mannetje in pak met bril op zijn weblog Yoast.com. Hij gaf een erg leuke introductie en gaf openlijk toe een enorme “geek” te zijn (“klinkt toch net wat chiquer dan nerd”).  Ook gaf Joost eerlijk toe dat niet hij, maar zijn collega Jochem Houtman de auteur is van de populaire Magento SEO tutorial op zijn blog. Overigens komt hier binnenkort een update van zodat hij helemaal actueel is met de Magento Community editie 1.4.

Joost begon met een aantal simpele tips. Allereerst natuurlijk zijn eigen Yoast blank theme voor Magento 1.4. downloaden, die al extra geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Zo zijn o.a. de H1 en H2 titels hier geoptimaliseerd. In plaats van de standaard titels zoals “Product overview” en “Product description” word het product hier ook als titel meegenomen. Kleine wijziging wellicht, maar erg belangrijk voor de zoekmachines. Daarnaast was het de beurt aan de URL’s. Ook hier valt heel snel verbetering in aan te brengen. Ga bij de instellingen in Magento na URL’s en zet “Use catagories for product URL” op  NO. Zo krijg je dus nette en kortere url’s zoals bijvoorbeeld www.uwwebshop.nl/merk/productnaam. Zorg er daarnaast voor dat de optie “Cononical URL’s” op YES staat. Dit voorkomt dubbele URL’s in de zoekmachines. Deze opties staan juist standaard andersom ingesteld in Magento. Joost gaf daarnaast aan dat de breadcrumb trails in Magento helaas zijn gebaseerd is op sessies. Aangezien Google deze info niet indexeert zijn deze helaas waardeloos, een probleem wat in de toekomst hopelijk wordt verholpen. Verder gaf hij aan dat Google op dit moment druk bezig is met de invoering van zogenaamde microformats, waardoor de zoekmachine bepaalde info beter kan indexeren. Twee van deze microformats die belangrijk zijn voor ecommerce zijn bijvoorbeeld Hreview en Hproduct.

Het Hreview microformat

Het Hreview microformat

Hreview laat bijvoorbeeld in Google het aantal reviews zien, de gemiddelde rating en het prijsniveau. Hproduct laat zaken zien zoals beschikbaarheid, merk, productnaam, product afbeelding en de prijs. Joost gaf aan dat de Yoast blank Magento template binnenkort ook een update krijgt waarin deze microformats worden meegenomen. Na deze tips gaf Joost een opsomming van zaken die hij nog teveel tegenkomt.

 1. Geen images beschikbaar
 2. Crappy titels: te lang en/of totaal verkeerde info
 3. Te weinig content. Neem als voorbeeld de productpagina’s van PDAshop.nl (linkje). SEO technisch zitten deze niet helemaal top in elkaar, maar ze scoren goed door de enorme hoeveelheid unieke content.

Unieke content is volgens Joost dus enorm belangrijk. Google houdt er van, bezoekers houden er van en ook andere sites zullen eerder linken naar jouw site. Bedenk je ook goed dat verschillende soorten mensen op zoek zijn naar verschillende soorten content: de een houdt van tabellen waarin alle geile functies worden opgesomd, de ander wil juist uitgebreide reviews lezen van andere gebruikers. Maar bedenk wel, unieke content schrijven is veel werk.  Maar dit betaald zich uiteindelijk ook allemaal terug en “Nobody said it would be easy”. Daarnaast nog een goede tip over welke content je het beste kunt gebruiken in je affiliate feeds. Geef je affiliates andere content dan de content op je eigen site. Affiliates zijn per definitie namelijk beter in SEO dan jij.  Zodra jij jouw unieke content aan je affiliates geeft, verdwijnt jouw eigen site daardoor naar de achtergrond. Daarnaast ontstaat er natuurlijk veel duplicate content in Google.

Op de vraag wat de toekomst ons zal brengen zijn er twee zaken die je zeker in de gaten moet houden. Ten eerste Google Product Search (voorheen bekend als Froogle). Dit wordt in Nederland wellicht nog weinig gebruikt, maar is in bijvoorbeeld Duitsland  heel erg belangrijk. Je kunt het eigenlijk het beste vergelijken met sites zoals Vergelijk.nl en Beslist.nl, maar dan in de Google zoekresultaten. Hiervoor heb je echter een Google Base feed nodig en laat Magento deze nou netjes voor jouw genereren. Joost geeft ook aan dat Magento hier ook zeker voorloopt op andere grotere en betaalde platforms. Ten tweede heeft Google laatst bekend gemaakt dat ze ook de laadtijd van sites gaan meten en dat ze dit ook mee gaan nemen in de rating. Vooral bij Magento, wat bekend staat om zijn standaard lange laadtijden, is dit natuurlijk een belangrijk punt. Uit eigen ervaring kan Joost zeggen dat het halveren van je laadtijd ook een verdubbeling van je conversie betekent. Dus het optimaliseren van je laadtijd doe je niet alleen voor Google. Joost sloot zijn presentatie af met 5 dingen die je morgen kunt doen om de SEO van je Magento shop te verbeteren:

 1. Short product url’s instellen (/product.html).
 2. Schrijf betere content
 3. Optimaliseer je titels: Productnaam – Shop naam (en eventueel nog een Categorie naam).
 4. Gebruik een fatsoenlijke template, of huur iemand in om je template fatsoenlijk te maken. Dit verdient zichzelf altijd terug.
 5. Lees het artikel Magento SEO op Yoast.

Ook na afloop van de presentatie kwamen er nog enkele goede vragen uit het publiek. Op de vraag hoe je het beste de laadtijd van je Magento shop kunt verbeteren was Joost erg to-the-point: goede hosting. Goede hosting kost geld, maar levert ook veel op. Bel dus eerst met je hoster en bespreek wat je kunt doen om de performance te verbeteren. Op de vraag hoe belangrijk video content is “Vergis je niet, Youtube is de 2e zoekmachine van Nederland. Optimaliseer je videcontent voor Youtube.” Tot slot nog een kleine inhaker op de vorige presentatie. Ga je internationaal met je webshop, investeer dan in unieke domeinen voor ieder land. In Nederland wordt de functie “Pagina’s uit Nederland” wellicht niet veel gebruikt, maar in landen zoals Frankrijk, Duitsland en de UK des te meer! De presentatie van Joost inclusief uitleg over de microformats, staat inmiddels live op zijn blog.

Meer Meet Magento

Na de plenaire sessies waren er in de middag een viertal “tracks” waar sprekers rondom thema’s zoals Marketing & Conversie, Beyond Magento en Performance & Development. De organisatie gaf aan dat de sheets in de loop van de week online komen te staan. Het hele event is in ieder geval live gestreamd en er werd ook druk getwitterd (#mm10nl). Al met al was het een enorm leerzame dag voor Magento gebruikers. Complimenten voor de organisatie en op naar Meet Magento 2011!

Wil je nog meer weten over Magento? Lees dan ook de twee artikelen die afgelopen twee weken op Frankwatching zijn verschenen. In deel 1 van Meet Magento: WordPress voor eCommerce wordt een korte introductie van het Magento platform gegeven, de online marktplaats Magento Connect en de geschiktheid voor de Nederlandse markt. In deel 2 van Meet Magento: WordPress voor eCommerce wordt dieper ingaan op de functionaliteiten van Magento en de voor- en nadelen van het platform.