How to

4 lessen die SEO’s kunnen leren van rich snippets

0

Rich snippets zijn een nieuwe trend in SEO-land waar we de komende tijd nog veel van zullen zien. Hieronder ga ik niet uitleggen wat rich snippets zijn (zoek het op), maar benoem ik een aantal ideeën die een stapje verder gaan. Leuk, die nieuwe techniek! Maar wat moeten we er nu mee? En wat moeten we ervan vinden? Hieronder mijn persoonlijke mening.

De echte reden van rich snippets

In 2007 verscheen er op het Googleblog een oproep over hoe webmasters hun metadescriptions konden verbeteren. De uitleg die verder in dit artikel gegeven werd bevatte verschillende voorbeelden van ‘information-rich’ descriptions en ik adviseer je om het nog eens goed door te lezen. Als je die voorbeelden goed bekijkt, zie je behoorlijk veel overeenkomsten met het soort informatie dat we nu in de rich snippets kunnen stoppen.

Waarom vindt Google dit belangrijk? Hierom:

This directs them to good results faster and reduces the click-and-backtrack behavior that frustrates visitors and inflates web traffic metrics

Ik denk dat dit citaat precies aangeeft waarom we nu allemaal aan de rich snippets moeten. In de eerste plaats verbetert het de gebruikerservaring van mensen die Google gebruiken, in de tweede plaats zorgt het voor een betere CTR voor websites.

Les 1: zorg dat je erbij bent

Allereerst moeten we dit pragmatisch bekijken. Is er een kans dat als we rich snippets gebruiken dat onze CTR dan omhoog gaat? Ja. De kwaliteit van je bezoekers gaat omhoog, omdat ze van tevoren beter weten wat er op je pagina’s te vinden is. Ik zeg: doen.

Les 2: wacht niet

Het soort informatie dat in die rich snippets staat kun je uiteraard ook gebruiken in je ‘gewone’ metadescriptions en metatitles. Adwords specialisten weten dat allang trouwens. Als je een beetje creatief bent kun je volledig geautomatiseerd goede metadescriptions en titles genereren die ‘information rich’ zijn, zoals bijvoorbeeld Silvester Strips doet (zie ook hier):

Information rich normal snippets

Als je op deze manier rondkijkt en de rich snippets ziet als een nieuwe vorm van information rich metateksten, dan zie je genoeg inspiratie!

Les 3: loop niet blind Google achterna

De belofte die Google ons doet is dat door het gebruik van rich snippets onze CTR omhoog gaat. Het levert dus meer (en wellicht ook betere) bezoekers op. Prima natuurlijk. Maar daar moet je wel kritisch op zijn, want wat die rich snippets ook doen is Google zelf beter maken. En is dat wel in jouw voordeel? Ik zeg niet dat het niet zo is, alleen dat je goed moet nadenken over welke informatie je aan Google geeft en welke niet (hier kunnen veel krantensites over meepraten).

Les 4: uitbreiding van het SEO-arsenaal

Ik ben benieuwd wat deze nieuwe vorm van verborgen meta-informatie ons gaat brengen. Het geeft ons SEO’s en webmasters de gelegenheid om toch weer wat meer invloed uit te oefenen op de SERP’s, iets wat ik natuurlijk altijd toejuich.

Ik zie met name veel mogelijkheden voor blended search SEO, omdat je hiermee Google veel beter helpt om een semantische interpretatie te koppelen aan een stuk content. Daarom ben ik ook overwegend positief hierover 🙂