Video

Online Likeability: eerst fun, dan facts

0

Bij het mobiliseren van doelgroepen op social media speelt ‘online likeability’ een grote rol. Wat is ‘online likeability’ en hoe zorg je dat doelgroepen jouw merk leuk vinden? We spraken met Dimi Albers en Patrick Klerks van Tam Tam.

Dimi Albers: “Wat is online likeability? Dat is enerzijds ‘the ability to be liked’, dus mensen moeten je leuk vinden, ze moeten je goed vinden, ze moeten je grappig vinden. De andere kant is ‘to be like your customers’. Dus je moet zijn zoals de mensen online zijn.”

Patrick Klerks (foto): “Nou, je zorgt dat je online geliked wordt op dezelfde manier als je offline zorgt dat je geliked wordt, dat mensen je leuk vinden. Het gaat erom dat als je bijvoorbeeld via social media iets gaat doen,  de naam zegt het al, dat je sociaal doet. Aan de andere kant vinden wij ook dat je moet onthouden dat je niet iemand kan overstelpen met informatie. Wat je heel vaak ziet gebeuren online is dat mensen in één keer proberen hun hele verhaal te vertellen, mensen proberen te overtuigen, mensen tot actie willen aanzetten, hun attitude willen veranderen, alles tegelijk. Ons idee  is een beetje dat je moet luisteren naar de mensen met wie je te maken hebt: je doelgroepen. Kijk hoe ze met elkaar praten, kijk wat ze interessant vinden, en pas daar je communicatie of je campagne of je thematiek op aan.”

Dimi Albers: “Max Havelaar, nou het bekende merk voor de fairtrade bananen, koffie, etc. kwam bij ons en die zeiden: “Wat wij graag willen is de kinderdoelgroep bereiken.” In de leeftijdscategorie tussen de 8 en de 12 zitten 1 miljoen kinderen op Hyves. Wat was ons uiteindelijke resultaat? We hebben een dansende banaan bedacht die kinderen met  één druk op de knop konden ‘liken’. Hee, dit vind ik leuk, hier wil ik aan meedoen! Vervolgens zijn we, nadat die relatie gelegd is, de inhoud ingegaan.” Meer hierover in het artikel Resultaat online campagne Max Havelaar!

Patrick Klerks en Dimi Albers verzorgen op 17 november 2010 de training Online campagnes 2.0 bij Frankwatching Opleidingen. Deze training kreeg eerder een gemiddelde beoordeling van een 8 van de deelnemers. Hier vind je meer informatie over de Training Online campagnes 2.0.

Bekijk via deze overzichtspagina de verschillende items uit het Videomagazine.