How to

Webshops en korting: 10 mogelijkheden en 10 tips

0

Alles dat online gebeurt, lijkt tegenwoordig wel met korting te maken te hebben. Je hebt elke dag nieuwe dagaanbiedingensites, kortingscodewebsites schieten als paddenstoelen uit de grond en je ziet steeds meer specialistische kortingswebsites. Kortom, korting is hot. Maar wat is een verstandig beleid ten aanzien van kortingsacties voor webshops? In dit artikel een overzicht van alle kortingsmogelijkheden en handige tips voor kortingscode-acties.

Welke kortingssoorten hebben we ook al weer?

1. Kwantumkorting

Korting op basis van grote afname. Deze vorm van korting zie je bij webwinkels relatief weinig. Toch biedt het veel mogelijkheden voor hogere orderwaardes en extra conversies. Bijvoorbeeld de shop Destofzuigerzak.nl maakt het aantrekkelijk om meerdere stofzuigerzakken te kopen omdat de verzendkosten boven een bepaald bedrag gratis zijn. Hier wordt slim gewerkt met een staffelkorting. De minishop Poffertjespan.net maakt 2 poffertjespannen in 1 keer bestellen aantrekkelijk door dit op de voorpagina als speciale aanbieding te plaatsen.

2. Productkorting

In veel gevallen is het slim je kortingscode-actie niet op het hele assortiment toe te passen, maar op een selectie. Bijvoorbeeld op uitverkoopartikelen of juist om het nieuwe assortiment te pushen.

Naast de consument een algemene aanbieding van een bepaald product te bieden, zijn er ook andere mogelijkheden voor productkorting. Met een online spaarkaart kunnen klanten bijvoorbeeld sparen voor een gratis artikel of een product met korting. Een spaarprogramma zorgt voor meer herhaalaankopen en is in feite een slimme manier van kwantumkorting.

3. Groepskorting

Als duizenden mensen het product kopen, wordt het interessant een lagere prijs te bieden. Sites als Groupon.nl, Pingelpartner.nl en Samenkopen.net, maar ook dagaanbiedingenshops als Ibood, spelen hier slim op in.

4. Seizoenskorting

Goedkoop schaatsen kopen in de zomermaanden, airco-aanbiedingen in januari en vroegboekkortingen van reisorganisaties. Seizoenskorting is een ideale manier om de liquiditeit te verbeteren (zoals de vroegboekkorting in de reisbranche) of van oude voorraden af te komen. Webshops zouden in hun nieuwsbrieven, via social media en hun website, meer met originele seizoensacties kunnen werken.

5. Vaste klantenkorting

De eerder genoemde spaarkaart of spaarpas voor vaste klanten zorgt voor een interessant bestand loyale klanten. Deze groep vaste klanten zijn interessant voor speciale incentives en acties met beperkte voorraad bijvoorbeeld.

6. Personeelskorting

Personeelskorting is niet meer wat het was. De belastingdienst heeft hier strenge regels voor: tot 20% van de waarde met een maximumbedrag aan korting van 450 euro per jaar. Wordt dat maximum in een bepaald jaar niet gehaald, dan mag het nog niet verbruikte deel worden meegenomen naar het volgende jaar of het jaar daarop. Per branche gelden uitzonderingen. Bij Fonq hebben alle medewerkers een speciale kortingscode op hun visitekaartje staan. Zo kunnen ze eenvoudig relaties, maar ook familie en vrienden een kortingscode geven. Slim, social en doeltreffend.

7. Betalingskorting

Heb je baat bij zoveel mogelijk ideal betalingen in plaats van contant, op factuur of creditcard? Maak deze betalingsoptie dan extra aantrekkelijk door korting te bieden of juist de andere opties duurder te maken.

8. Introductiekorting (nieuwe klanten korting)

Nieuwe klanten hebben vaak de meeste drempels alvorens te bestellen. Maak het nieuwe klanten daarom aantrekkelijk om te bestellen door bijvoorbeeld een gratis accessoire weg te geven. Vergeet niet de actie te combineren met voordelen voor bestaande klanten. Deze wil je natuurlijk niet kwetsen.

9. Uitverkoop korting

Oude collecties of andere aanbiedingen met korting verkopen is de manier om van oude voorraden af te komen. Naast een percentage- of vast bedrag-korting kunnen online winkels ook kiezen voor andere uitverkoopacties: 2 voor de prijs van 1, geen verzendkosten, gratis product bij bestelling boven de 100 euro. Flexibele webshopsoftware is hierbij een must.

Belangrijk voor webwinkels is dergelijke aanbiedingen goed te communiceren in de feeds bij affiliate netwerken. Dus geef naast een aanbiedingsprijs ook een originele prijs weer in de XML feed. Zo kunnen vergelijksites zoals Shopwiki.nl en Twenga.nl het prijsvoordeel aan hun bezoekers laten zien. Heeft je shop ook dagaanbiedingen, zet deze dan ik een aparte feed.

10. Originele kortingsacties

Steeds meer winkels hebben hun eigen creatieve kortingsacties, zoals ‘de 3 dolle dagen’ van de Bijenkorf, ‘prijzencircus’ bij V&D, ‘stickertjes plakken & korting pakken’ bij de AH en ‘de vlaggetjesweek’ bij C&A. Acties als vriendenprijsweken, kortingsvierdaagse kunnen goed uitpakken, mits ruim van te voren goed gecommuniceerd via social media, homepage, nieuwsbrief en offline.

Tips kortingscode-actie

Veel in het nieuws zijn kortingscode-acties. Leveren deze nu additionele sales op of is het kannibalisme van sales, die je anders ook had gehad en nu met korting weggeeft? Voor webwinkels hebben we enkele handige tips voor een doordachte kortingscode-actie op een rij gezet:

  1. Maak een speciale url aan voor de kortingsacties, bijvoorbeeld www.url.nl/kortinglibelle. Alleen bezoekers die met deze sessie starten, krijgen op de bedankpagina een kortingscodeveld te zien. Zo voorkom je dat bezoekers massaal gaan googlen, op zoek naar kortingscodes.
  2. Zorg dat serieuze kortingscodesites als Actiepagina.nl, Kortingscode.net en Korting.nl de webshopactie ook opneemt in de nieuwsbrief en via Twitter. Hier zit de meeste toegevoegde waarde van deze sites. Daarnaast bieden sites als Kortingscodebon.nl bezoekers veel leuke invalshoeken om elke dag even te kijken: nieuwe acties, populaire acties en aflopende acties. Dit trekt natuurlijk interessante koopjesjagers.
  3. Een kortingscode kan met name nieuwe klanten net over die ene besteldrempel heen halen. Mensen die al een tijdje tegen een koop zitten aan te hikken, hakken de knoop door. Bovendien zorgt een kortingscode doorgaans voor hogere orderbedragen.
  4. Noem het veld in je winkelwagentje cadeaucoupon in plaats van kortingscode. Zo spoor je bezoekers minder aan te gaan zoeken in Google naar kortingscodes, couponcodes en actiebonnen. Door een term als ‘cadeau’ te noemen, krijgt het veld meer een incentivegevoel. Plaats bovendien het kortingscodeveld niet te opvallend in het afrekenproces.
  5. Gerichte kortingsacties hebben veel meer toegevoegde waarde dan een vaste kortingscode, die een jaar lang geldig is voor de hele collectie. Bovendien kan je de resultaten van gerichte acties onderling vergelijken.
  6. Laat niet zomaar alle kortingswebsites toe. Bij Cleafs.nl wordt gekeken of de kortingswebsite duidelijk additionele waarde heeft voor de merchant. Dat betekent geen verouderde acties vermelden en kijken naar het aantal nieuwsbrief- en Twitterleden.
  7. Heb je een zeer aantrekkelijke kortingsactie? Laat een teller zien hoeveel productvoorraad er nog is.
  8. Maak een speciale kortingsactie-banner voor affiliates.
  9. Koppel de hoogte van de korting aan een game. Of ontvang bijvoorbeeld alleen een kortingscoupon bij deelname aan enquête, prijsvraag of nieuwsbriefinschrijving. Korting moet je immers altijd ruilen, leerde mijn vader me vroeger.
  10. Persoonlijke kortingscodes voor eenmalig gebruik kunnen uitkomst bieden voor gerichte acties, bijvoorbeeld een verjaardagskorting in een persoonlijke e-mail naar de klant op zijn verjaardag. Zo weet je zeker dat de code maar 1 keer gebruikt kan worden. Dit vergt wel een uitgebreid kortingscodesysteem in het cms.

Dit artikel heeft als doel inspiratie te geven aan webwinkeleigenaren en andere partijen die bezig zijn met kortingsacties. Aanvullingen en ideeën zijn daarom zeer welkom!