Sony’s antwoord op de Wii: Move!

0

Onlangs introduceerde Sony de PS3 Move, de motioncontroller die PS3-gebruikers nu ook zwaaiend in de woonkamer laat staan. De Wii heeft met zijn – toen nog unieke – besturing en type spellen een nieuwe markt geopend. De gamer is geen een pukkelige einzelgänger meer, gamen is iets voor de hele familie. Vaders, moeders en kinderen, allemaal zwetend voor de TV.
Die trend, gamen voor de hele familie, is niet nieuw. Natuurlijk waren er al ‘casual games’ die op de pc werden gespeeld, maar met de Wii was het de eerste keer dat een console door een grotere groep werd gebruikt. Sterker nog: ik ken moeders die niet voor een spelcomputer waren, maar wel voor de aanschaf van een Wii, met name door het bewegings- en sportelement.

De afgelopen jaren is de Wii razend populair geweest. In de Amerikaanse Top 10 over 2009 van meest verkochte spellen staan maar liefst 7 Wii titels (Zie dit ESA rapport), maar uit ander onderzoek in 2010 komt naar voren dat de populariteit van de Wii aan het afnemen is. Niet verwonderlijk trouwens, voor een console uit 2006 die het onderscheidende vermogen moest hebben van de motion controller en spellen. Ten slotte komen ook Microsoft en Sony met nieuwe controllers (of zelfs geen controllers) en met nieuwe type games. Maar dat antwoord heeft wel een tijd geduurd.

De voorsprong van Sony

Het stomme is dat Sony heeft eigenlijk al een voorsprong had, en die verloren heeft (of er onvoldoende heeft uitgehaald). De Eyetoy (geïntroduceerd in 2003) was een camera die op de PS2 kon worden aangesloten, en waarmee zonder controller spelletjes kon worden gespeeld, zoals Beat Freak, Kung Foo en Wishi Washi. Spellen die, in alle eerlijkheid, helemaal niet zo veel verschillen van datgene wat nu wordt aangeboden.

http://www.youtube.com/watch?v=YzhSv7qfb1A

Er zijn een aantal spellen uitgekomen die gebruik maken van de Eyetoy, en zijn er zo’n 10 miljoen camera’s verkocht. Ondanks Sony’s ervaring met de Eyetoy heeft het me verbaasd dat de Wii zo lang een bepaald game-segment heeft kunnen domineren. Pas op een later moment, zeg maar zo’n jaar of 2 geleden, zijn Sony (en ook Microsoft) in actie gekomen. Met als resultaat de Move van Sony en de Kinect van Microsoft (ik zal in een apart artikel aandacht besteden aan Kinect en de gamesstrategie van Microsoft).

Zowel bij Microsoft als Sony zijn de nieuwe ‘controllers’ ook los verkrijgbaar, en is het dus niet nodig om een nieuw systeem te kopen. De strijd tussen Microsoft en Sony is groot, games zijn big business. Kijk maar naar deze commercial met de fictieve Sony VP Kevin Butler die de draak steekt met de Kinect.

http://www.youtube.com/watch?v=w0puP8nrIU8

Move Starterpack

Het starterpack (€59,95) bestaat uit een camera die aangesloten wordt op de PS3, de motioncontroller en een disc met demo’s van spellen als Tumble, Sports Champion en andere spellen. Het aansluiten is eenvoudig en binnen no time kun je gaan spelen. De disc met demoversies houdt de starterkit goedkoop. Om echt plezier te hebben van de Move, moet je er wel een of meerdere games bij kopen.

Nog een controller erbij?

Het kopen van een extra controller is niet altijd noodzakelijk. Sommige spellen in Sports Champion, zoals Bocce (een soort Jeu de Boules), waarbij je na elkaar speelt, laten spelers de controller delen. Je geeft dan de controller over als de ander aan de beurt is. Alhoewel dit werkt, vind ik het persoonlijk niet zo lekker om iedere keer te moeten wisselen. Een tweede controller is dan wel handig. In Gladiatorduel kan je met een of twee bewegingscontrollers spelen. Daarnaast maakt een aantal spellen, onder andere sommige First Person Shooters, gebruik van de Move-navigatiecontroller.

Spellen

De Move is net zo goed als de spellen die er voor uit komen en die de Move dus ondersteunen. Sony is van mening dat de Move alleen dan moet worden gebruikt, wanneer het waarde toevoegt. Gran Tourismo 5 (GT5) zal dan ook geen Move-ondersteuning bieden.

Sony komt met de volgende ‘Move only’ spellen: Start the Party, ETchochrome ii, EyePet, Sports Champions, Tumble, Beat, Sorcery, Kung Fu Rider, Sorcery, The Fight, The Shoot, TV Superstars en Heroes on the Move. Ondersteuning van de Move door bijvoorbeeld EA is minder makkelijk te vinden: Tiger Woods Golf wordt natuurlijk ondersteund (er staat een demo op de starterdisk) maar voor de rest is het zoeken naar aankondigingen van Move-ondersteuning.

Een van de leukste spellen die echt voor Move gemaakt zijn is Tumble (download in de Playstation store (€10), een demoversie staat op de starterdisk), een verslavend spelletje waarbij je blokken op elkaar moet stapelen en puzzels moet oplossen. Het klinkt heel simpel maar is erg leuk.

Ik denk dat er een uitdaging ligt voor Sony, maar ook andere partijen zoals EA, om met specifieke spellen te komen die gebruik maken van de Move. Maar dat is een echte uitdaging voor de game developers, omdat je nooit weet of een dergelijk spel een succes wordt. Wat zou bijvoorbeeld de EA titel Mirrors Edge kunnen worden met de Move?

Het succes van de Wii heeft getoond dat er behoefte is aan sportieve games (zie ook de chart). Geen wonder dat Sports Champion bij de introductie beschikbaar is (bij de Starterkit zit een demoversie (ook te downloaden via het PSN netwerk)).

Is de PS3 Move een sport?

Ik heb nog geen onderzoeken gezien naar het effect op de gezondheid van de PS3 Move, maar onderzoek dat is gedaan naar de effecten van de Wii als ‘exercise’ geven een beeld dat het geen alternatief is voor sporten en slechts een heel lichte oefening is. Ik verwacht dat dit ook zal gelden voor de PS3 Move. Kinderen die hun ouders verleiden om een PS3 move, Kinect of Wii te kopen vanwege de sportieve kant ervan (zoals ik laatst in de winkel hoorde) zijn wel slim, maar kunnen als ze echt actief willen zijn, beter lekker buiten gaan sporten.

Hoe speelt de Move?

Als je ervaring hebt met de Wii (of zeg maar onder de 30 bent) is het spelen met de PS3 Move een fluitje van een cent. De bewegingen zijn intuïtief en de spellen zo opgebouwd dat je binnen no time aan het winnen bent op de laagste levels. De drie synchronisatiegeluidjes waarmee de camera en controller op jouw lengte worden ingesteld volgen hier binnen een seconde in plaats van de drie seconden die we eerst nodig hadden.

Tijdens het spel geeft de bal aan de bovenkant van de controller licht. De camera die voor de PC wordt geplaatst volgt de motion controller en registreert de bewegingen (samen met de bewegingssensor in de controller). De nauwkeurigheid is groter dan die van de Wii (zelfs met de Motion Controller Plus) wat je het gevoel geeft dat je bewegingen er toe doen, in plaats van dat je eenvoudig je hand of arm moet optillen.

Ik heb twee games gespeeld: Sports Champion en Tumble. Beide spellen hebben voor mij toch wel een licht verslavend karakter. Ik betrapte me er van het weekend op dat ik na het sporten zin had om thuis Sports Champion te spelen. Het mantra hier thuis is dan nu ook “Mag ik op de Move?” in plaats van “Mag ik op mijn computer?”.

Een controller, geen controller en daarna?

Is met de Move en Kinect de strijd tegen de Wii gestreden? De Wii stamt uit 2006 en er staat voorlopig nog geen nieuwe Wii op stapel (volgens bronnen). Gezien de belangen in de industrie zal de volgende versie van de Wii zeer waarschijnlijk niet alleen maar HD graphics bieden. Dat brengt ze tenslotte op het niveau waar de Xbox en PS3 nu staan. Welke kant kan het dan opgaan?

Een van de mogelijkheden is het gebruik maken van Brain Computer Interaction. Op de Universiteit Twente is een demonstratie van World of Warcraft ontwikkeld, waarbij de gebruiker zijn karakter kan besturen met zijn hersens. Door het meten van een bepaald soort hersengolven (alphagolven die niveau van ontspanning weergeven) verandert de Druïde in een Beer wanneer de speler stress ervaart en is daardoor beter in staat om zich te verdedigen als hij/zij wordt aangevallen. Dit zou een nieuwe dimensie geven aan het gamen waarbij de mentale staat van de speler invloed heeft op het spel. Zie hier de TEDxAmsterdam video.

Weet ik zeker dat het deze kant op gaat? Nee, zeker niet. Nintendo, Sony en Microsoft zijn gesloten in de ontwikkelingen voor hun platforms. Er is ook nog een hoop te doen, zowel aan de onderzoekskant (welke hersengolf, welke emotie, waar moet je meten?) als daarna aan de commercialisatie van de interfaces.

Serious fun

De PS3 Move is een leuke uitbreiding voor de PS3 die een nieuwe dimensie geeft aan het gamen. Veel is bekend van de Wii en behoeft daarom niet veel uitleg. Het leuke is dat er niet alleen dure games zijn, maar ook goedkopere games die gebruik maken van de Move controller en die door de nauwkeurigheid best tricky kunnen zijn. De starterkit is met € 59,95 niet duur, maar doordat er alleen demoversies bijzitten is minimaal 1 game een vereiste om iets zinvols met de Move te kunnen doen. Er zijn al een aantal games beschikbaar en ook heef Move ondersteuning aangekondigd voor toekomstige games. Ik hoop ook op specifieke Move-games die verrassen met nieuwe gameplay. Voorlopig blijft het hier in elk geval nog wel even: “Papa, mag ik op de Move?”.