How to

5 tips voor gebruiksvriendelijke iPad apps

0

Nu de iPad een half jaar op de markt is, ontstaan bij app-makers steeds vaker vragen over gebruiksvriendelijkheid. Dit wilden we testen. We waren vooral benieuwd hoe iPad-gebruikers naar apps kijken en hoe zij klikken. Kortom: we moesten een iPad koppelen aan een eyetracker. Een zware beproeving, maar als eerste partij wereldwijd lukte het ons. We testten de apps NU.nl en REIZEN Magazine als eerste. Het resultaat is 5 concrete tips voor app-bouwers.

Zijn iPads wel zo ‘intuïtief’?

De combinatie van eyetracking en usability-onderzoek levert unieke resultaten op. Nog nergens ter wereld zijn apps op deze wijze door de mangel gehaald. Voor deze test zijn 8 iPad-gebruikers geselecteerd en op locatie uitgenodigd om deel te nemen aan de test. Op locatie stond de iPad-testopstelling (zie foto). Via gerichte vragen en een Thinking Out-Loud methode zijn de apps op een iPad voorgelegd. Zijn iPad apps nu eigenlijk wel zo ‘intuïtief’? Het resultaat van ons onderzoek levert 5 belangrijke tips op voor de iPad-navigatie.

5 tips

1. Plaats de navigatiebalk bovenin het scherm

Bij veel iPad-apps staat de navigatiebalk onderin het scherm. Bij veel iPad-magazines is deze verborgen en komt deze met een ‘tap’ op het scherm tevoorschijn. Onderzoek toont aan dat gebruikers webconventies verwachten. Navigatie bovenaan is daar onderdeel van.

2. Geef hyperlinks duidelijk aan (kleur/onderstreept)

Het is gebruikers vaak niet duidelijk waar men wel of niet op kan tappen. Dit is door de afwezigheid van een muis lastig vorm te geven. Het eindeloos tappen en zoeken naar links is met een heldere vormgeving danig te verbeteren.

3.Voeg bij scrollen binnen een pagina ‘scrollbalken’ toe

Veel apps hebben scrollmogelijkheden binnen een pagina om de volledige informatie te zien. Dit scrollen, zowel horizontaal als verticaal, wordt vaak over het hoofd gezien. Een gemiste kans die met kleine aanpassingen op te lossen is.

4. Geef horizontaal en verticaal bladeren duidelijk aan

Intuïtieve navigatie lijkt het sleutelwoord voor de iPad. Helaas is niet ieders intuïtie even ver ontwikkeld. Met name bij magazine-apps wordt naar rechts door de verschillende artikelen gebladerd en naar beneden binnen een artikel. Gebruikers beseffen dit niet en voelen zich snel verloren in het magazine.

5. Maak bij een kleiner lettertype inzoomen mogelijk

Vanuit de smartphone, maar ook bij het surfen op de iPad, zijn gebruikers gewend dat door middel van twee vingers eenvoudig ingezoomd kan worden. Deze optie wordt te pas en te onpas geprobeerd. Misgrijpen doordat inzoomen niet lukt, wordt als storend ervaren.

Dit zijn de eerste 5 learnings over de gebruiksvriendelijkheid van apps. Wij zijn er inmiddels al wel achter dat iPad apps niet van ‘nature’ intuïtief zijn, want onze testpersonen liepen geregeld vast. We hebben ook geleerd dat iPad-gebruikers met een iPhone anders navigeren dan gebruikers zonder een iPhone. Op donderdag 6 januari organiseren wij overigens een (kleinschalige) workshop waarbij deze resultaten worden gepresenteerd.

Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Mediatest, met dank aan Michiel Rotteveel, Rob Does en Marion Theunissen.