Verdieping

Social media nieuws: cijfers digitaal Europa 2010 en Twitter in februari 2011

0

Elke week zetten we hier op Frankwatching het laatste nationale en internationale nieuws op het gebied van social media en online marketing op een rij. Dit keer Europa 2010: Digital Year Review, Google Person Finder, LinkedIn Year in Review en Twitter-cijfers van februari 2011.

Europa 2010: Digital Year Review

Afgelopen week publiceerde ComScore het rapport Digital Year Review over Europa. Meest opvallende resultaat uit het onderzoek is dat Nederland bovenaan staat als het gaat om internetgebruik. Wij Nederlanders spenderen ruim 31 uur per maand op internet. Dat is ruim 25 procent meer dan het Europees gemiddelde. De Britten staan op de 2e plaats, met ruim 30 uur per maand.

De belangrijkste conclusies

  • Europeanen besteden online de meeste tijd aan zoeken en navigeren (91%) en het gebruik van sociale netwerken (84%). Facebook is het populairste netwerk onder Europeanen; gemiddeld gebruiken we Facebook 11,7 % van onze tijd.
  • In 15 van de 18 landen is Facebook het grootste sociale netwerk. In Nederland is Hyves nog steeds het meest populair. Polen (Nasza Klasa) en Rusland (Vkontakte) hebben daarnaast ook hun eigen nationale sociale netwerk dat de meeste populariteit geniet.
  • Het gebruik van IM, zoals MSN Messenger, is het afgelopen jaar sterk afgenomen (met 39% ten opzichte van 2009).
  • Het delen van foto’s (bijvoorbeeld met Flickr en Facebook Photos) groeide het hardst.
  • De jonge generatie (t/m 35 jaar) gaat steeds meer gebruikmaken van sociale netwerken om te communiceren. De oudere generatie (35+) probeert social media steeds meer uit, maar blijft nog steeds fan van het traditionele e-mail.
  • De penetratiegraad van Europeanen op sociale netwerken steeg in 2010 met ruim 10,9%, daarmee stijgt Europa van alle continenten het meest.
  • Het gebruik van websites die kortingen en kortingscoupons aanbieden (zoals Groupon) is het afgelopen jaar sterk gegroeid, met ruim 162%. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en koploper Italië steeg het gebruik van dit soort websites het meest.
  • De penetratiegraad van smartphones steeg het afgelopen jaar in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië tot 31,1%. Dit kwam vooral door de verkoop van telefoons met Google’s Android en Apple’s iOS. De cijfers van Android zijn bizar hoog: het gebruik van dit platform steeg met een smashing 951%!
  • Het zoekgedrag van Europeanen wisselde in 2010 per land. Polen maakten het meest gebruik van zoekmachines. Google is uiteraard nog steeds met afstand marktleider: 90% van de Europeanen gebruikt Google.

Bekijk het volledige rapport op SlideShare.

Google Person Finder

Speciaal voor de slachtoffers van de aardbeving in Nieuw-Zeeland heeft Google een pagina geopend, die bedoeld is om mensen in contact te brengen met vermiste geliefden en familieleden. De website maakt het mogelijk voor gebruikers om een user generated database te doorzoeken en zelf informatie en berichten achter te laten over personen en voor bijvoorbeeld familieleden. Google Person Finder werd in Januari 2010 ontwikkeld, voor de slachtoffers van de aardbeving in Haiti. Daarnaast heeft de zoekgigant ook pagina’s gecreëerd die belangrijke telefoonnummers en o.a. real-time updates van Twitter en Youtube laten zien ten tijde van een ramp.

LinkedIn Year in Review

Begin dit jaar verzond LinkedIn naar een aantal leden een mooie visualisatie van alle connecties die van baan veranderd zijn of iets anders zijn gaan doen in 2010. Het bedrijf kreeg daar zo’n goede respons op, dat het een app heeft ontwikkeld die een actuele mozaiek toont met daarin de connecties die real-time (in 2011) met iets nieuws zijn begonnen. Je kunt ook terugkijken naar de jaren 2009 en 2010. Als je op een foto klikt, ga je direct naar het profiel van de persoon in kwestie. Lees meer op de LinkedInblog.

Twitter-cijfers Nederland februari 2011

Statistiekensite Twirus publiceerde afgelopen week resultaten naar aanleiding van een onderzoek naar de meest gebruikte Twitter Tools in Nederland. De resultaten zijn weergegeven in onderstaande grafiek.

Het grootste gedeelte van Nederland tweet via het web. Op plek 2 staat in deze analyse UberTwitter. Deze tool bleek door 14,9% gebruikt te worden. Een dag na deze uitdraai werd UberTwitter geblokkeerd door Twitter en zat een grote groep Tweeps zonder de applicatie van hun keus. Tweetdeck staat met 12,6% op de 2e plek van meestgebruikte Twitter-clients en de Twitter-client voor iPhone (Tweetie) en BlackBerry staan op de respectievelijk 3e en 4e plaats. Daarnaast blijkt het aantal actieve Nederlandse Twitter-accounts sinds juli 2010 (191.000) gestegen naar 418.621 op 18 februari 2011. Lees meer op Twirrus.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Bekijk hier alle artikelen in de serie social media nieuws