How to

Facebook fanpagina: de 6 belangrijkste wijzigingen

0

De Facebook fanpagina gaat veranderen. Ongeveer 2 weken geleden zijn de wijzigingen aangekondigd. En iedereen die wilde kon zijn pagina al updaten naar de nieuwe lay-out. Vandaag, 10 maart, gaat iedereen over. Dus kijk er niet raar van op als jouw bedrijfspagina er opeens heel anders uit ziet!

De belangrijkste wijzigingen voor fanpagina’s op een rij

 1. 5 foto’s bovenin je profiel
 2. De tabbladen verdwijnen en nieuwe tabbladen zijn links zichtbaar
 3. FBML verdwijnt en iFrames nemen de plaats in
 4. Het is nu mogelijk om te reageren vanuit je bedrijf
 5. Ontvang mail van updates op jouw pagina
 6. Laat op jouw bedrijfspagina zien welke pagina’s jij als bedrijf leuk vindt

1. 5 Foto’s bovenin jouw profiel

De 5 foto’s bovenin zijn we al gewend van de nieuwe profielpagina. Deze foto’s zijn de laatste foto’s die jij hebt geüpload of zijn getagged. Foto’s die worden geüpload door fans worden niet op de pagina weergegeven. Klik je op een foto, dan komt die als een pop-up te voorschijn. Het is zo heel makkelijk om door foto’s te bladeren en daar commentaar op te geven.

Slimme trucjes met foto’s

Wees creatief en gebruik de foto’s voor acties en tips! Wanneer je op een slimme manier met de foto’s speelt, kun je de foto’s gebruiken voor leuke call to actions. Er zijn nog weinig bedrijven die deze thumbnails echt op een slimme manier inzetten. Gat in de markt zou ik zeggen! Let wel op: de foto’s worden willekeurig weergegeven, iedere keer dat je op een pagina komt verandert de volgorde. Facebook heeft dit waarschijnlijk gedaan om bannering tegen te gaan.

Het beste formaat van een foto is 970 bij 680 pixels. Facebook maakt dan van de hele afbeelding een thumbnail. De afmeting van een thumbnail is 97 pixels x 68 pixels. Zorg dat iedere foto die je uploadt een leuke tip of advies heeft. Wanneer mensen dan op een van die thumbails klikken, worden zij aangespoord iets te doen. Je kunt hier ook weer een link plaatsen naar je eigen website.

Profielfoto

Gebruik de volle breedte voor jouw profielfoto aan de linkerkant. De breedte van een profielfoto was 200 bij 600 pixels. Deze grootte is echter gewijzigd van 180 bij 540 pixels. Maak gebruik van de gehele ruimte! En maak gebruik van een fotobewerkingstool om er iets leuks bij te zetten. Zo maak je van jouw profiel een echt mooie, opvallende pagina.

2. Tabbladen worden navigatie links

De tabbladen zijn verdwenen en daardoor springen de extra’s op je pagina minder in het oog. Maar persoonlijke profielen zien er al een tijd zo uit en mensen raken gewend om op deze manier te navigeren in Facebook. Maak je daarom geen zorgen.

3. iFrames in plaats van FBML

Facebook maakt het al lang mogelijk om tabbladen te ontwikkelen in je eigen stijl. Voorheen kon dat met FBML. Per 10 maart is het echter niet meer mogelijk om nieuwe pagina’s te maken met FBML (oude pagina’s gemaakt in FBML blijven wel staan). iFrames komen hiervoor in de plaats.

Met een iFrame kun je de website ergens anders ontwikkelen en deze pagina inladen in Facebook. Dit betekent meer vrijheid en mogelijkheden. De webpagina mag maximaal een breedte hebben van 520 pixels, verder heb je geen beperkingen meer omdat je alles op je eigen server beheert. In Facebook staat alleen de koppeling met die pagina.

Wil je niet zelf met iFrames aan de gang? Dan is er ook een handige app om zelf iFrames te maken met behulp van de ‘iFrames for pages app’ van Wildfire. Hiermee kun je zelf al een leuke pagina maken.

Pagina instellen als welkomsttab

Wil je een pagina instellen als welkomstab?

 • Klik op ‘pagina bewerken’
 • Klik op ‘Toestemmingen beheren’
 • Klik op ‘Standaard weergegeven tab’s’
 • Kies de pagina die jij als welkomstpagina wilt laten verschijnen

4. Reageer vanuit jouw bedrijf in plaats van uit jezelf

Het is nu ook mogelijk om van je persoonlijke status te switchen naar je bedrijfspagina. Hierdoor heb je de optie om te reageren vanuit je bedrijfspagina. En om een andere pagina leuk te vinden. Zo kun je je als bedrijfspagina nog meer profileren door je op andere pagina’s te laten zien door reacties en opmerkingen.

Wil je overschakelen van je persoonlijke status naar je bedrijfsstatus?

 • Klik op ‘account’
 • Klik op ‘Facebook als pagina gebruiken’
 • Klik op ‘overschakelen’

Nu zie je links bovenin het aantal nieuwe fans (de poppetjes) en de meldingen (het wereldbolletje) van de pagina waar je naartoe bent overgeschakeld. Wanneer je nu andere Facebookpages bezoekt die je als bedrijf leuk vindt, kun je ook op deze pagina’s reageren. Je ziet dan het logo van jouw bedrijf erbij staan. Het is als bedrijf niet mogelijk om te reageren op persoonlijke profielen of binnen groepen. Wil je weer terugschakelen naar je persoonlijke modus? Ga dan naar account en klik op overschakelen op ‘jouw naam’.


 

5. Ontvang mail van je pagina-updates

Wanneer anderen op jouw pagina reageren, kun je daar nu ook een mail van krijgen.

 • Klik op Pagina bewerken
 • Klik op je instellingen.
 • Vink aan of uit of je mail wilt ontvangen wanneer er berichten of reacties worden geplaatst op jouw pagina

6. Zet beheerders en favoriete pagina’s op jouw pagina

Favoriete pagina’s

Aan de linkerkant is nu ruimte voor het plaatsen van foto’s van de beheerders en andere bedrijfspagina’s die jij als bedrijf leuk vindt. Wil je dit ook? Zorg er dan eerst voor dat je een aantal pagina’s leuk vindt vanuit de bedrijfsmodus.

 • Klik op Pagina bewerken.
 • Klik op Uitgelicht
 • Stel je favoriete pagina’s en de pagina-eigenaren in. Je kunt maximaal 5 pagina’s en beheerders weergeven.

De gevolgen van de nieuwe Facebook fanpagina’s

De wijzigingen in de Facebook pagina’s zijn een van de meest drastische die Facebook de laatste tijd heeft doorgevoerd. En in het begin was er nogal wat rumoer dat de tabbladen verdwenen zijn. Maar de nieuwe opzet biedt nieuwe kansen.

Door het gebruik van iFrames kunnen bedrijven de meest mooie pagina’s maken. En kun je je creativiteit helemaal kwijt. Daarnaast miste ik voor de update dat ik alleen als persoon op een andere pagina kon reageren. Nu is het mogelijk om mij als bedrijf op andere pagina’s te laten zien en de interactie op te zoeken.

Ik ben benieuwd hoe populaire Nederlandse Facebook pagina’s met de updates om zullen gaan. Hema en De Bijenkorf zijn op het moment van schrijven nog niet over. KLM en Heineken al wel. Zullen deze grote bedrijven ook de interactie zoeken op andere Facebook Pages? Of durven zij die stap niet aan? We zullen het zien…

Op de Frankwatching Facebookpagina zie je de nieuwe vormgeving.