Usability bij de Publieke Omroep: Nederland 24

0

Dit jaar wordt voor de 11e keer de jaarlijkse Usability Award uitgereikt aan de meest gebruiksvriendelijke websites. Frankwatching plaatst de komende week interviews met willekeurige genomineerden. Dit keer een interview met Janine Rake van Nederland 24 over usability bij de Publieke Omroep.

Dit jaar zijn er voor het eerst geen 5, maar 15 websites kanshebber. Deze zijn verdeeld over 5 categorieën:

  • bedrijvenwebsites
  • nieuws & entertainment
  • e-commerce
  • communities
  • overheid/non-profit

Uit elke categorie krijgt 1 winnaar op 26 mei in LantarenVenster in Rotterdam een Usability Award 2011 uitgereikt. Daarnaast roept een vakjury ook 1 overall winnaar uit.

Wat waren de belangrijkste usability-uitdagingen voor jullie dit jaar?

“Via Nederland 24 kunnen bezoekers 12 digitale themakanalen van de Publieke Omroep bekijken. De programma’s op deze zenders hebben een bepaald thema en/of richten zich op een specifieke doelgroep. Denk aan Journaal 24 – met dag en nacht nieuwsuitzendingen, Geschiedenis 24 – voor een blik op het verleden of Best 24 – waar favoriete programma’s van vroeger hernieuwd worden uitgezonden. Maar we zenden bijvoorbeeld ook kinderprogramma’s uit.”

“Je kunt de zenders van Nederland 24 bekijken via internet, maar ook op een gewone tv. Dan heb je wel een decoder nodig en een aanvullend abonnement. We hebben deze website zo eenduidig en eenvoudig mogelijk opgezet, zodat een bezoeker met een enkele klik zijn favoriete themakanaal kan bekijken. Daar hebben we dit jaar niets meer aan veranderd. Het is gewoon goed zoals het nu is.”

Hoe zijn die uitdagingen aangepakt en problemen opgelost?

“Om een optimale gebruikerservaring te kunnen garanderen hebben we een speciale player laten ontwikkelen waar je gemakkelijk de themakanalen kan bekijken en kan wisselen van themakanaal. Ook zit er in de player een gids per themakanaal, zodat een kijker precies weet wat er nu en straks te zien is aan programma’s op de 12 themakanalen. En daarnaast, wat natuurlijk ook belangrijk is, hoe je het thuis op je televisie kunt bekijken.”

Op welke (usability-)punten verschilt de site van concurrenten?

“Op onze website staat kijken centraal. Dat maakt de site ook bijzonder. Op de meeste sites valt er veel te lezen. Bij Nederland 24 kun je direct 12 themakanalen over verschillende onderwerpen bekijken. We hebben ervoor gekozen om via een mozaïek alle themakanalen direct aan te bieden, zodat je snel een programma kan kiezen om het te bekijken.”

Waarom zou deze site de Usability Award 2011 in de categorie nieuws & entertainment moeten winnen?

“Deze site blinkt uit in zijn eenvoud en is heel functioneel. We bieden de bezoeker de mogelijkheid om 24 uur per dag het meest actuele NOS Journaal te bekijken. Maar denk ook aan politieke debatten die je live op internet kan volgen op het Politiek 24 kanaal. Daar wordt ook veel gebruik van gemaakt. En als je houdt van Nederlandstalige muziek, documentaires, geschiedenis, ook dan valt er op elk moment van de dag veel te bekijken. Nederland 24 combineert nieuws & entertainment en dat maakt de website uniek.”

Welke plannen zijn er om de usability van de site nog verder te ontwikkelen/verbeteren?

“Eerlijk gezegd vinden we de site nog steeds heel mooi en functioneel, dus we hebben geen ontwikkelplannen. We laten het voorlopig zoals het nu is.”

Wie zitten er achter de website?

“Er werkt op dagelijkse basis nog steeds een heel team aan de website. Vanuit de afdeling Marketing van de NPO zijn Jeroen Kramers en Marion van Dam verantwoordelijk geweest voor de totstandkoming. De site is ontwikkeld door Headline Interactive, die ook voor ons de websites van Nederland 1 en Nederland 3 heeft gemaakt. De 12 themakanalen worden door de omroepen verzorgd, per thema zorgt een klein team voor de programmering. Zelf heb ik een stukje projectleiding gedaan.”

Waarom stemde Nederland op deze website?

Het Nederlandse internetpubliek beoordeelde vanaf 14 april tot 13 mei de 50 genomineerde websites op 4 usability criteria. Alleen websites met ten minste 1000 stemmen dongen vervolgens mee naar de Usability Award. Hieronder een aantal quotes van mensen die op Nederland 24 gestemd hebben:

  • “Goede functionele website, makkelijk in gebruik! Ik gebruik zelfs geen tv of kabelaansluiting meer.”
  • “Prettig rustig!”
  • “Erg prettig om online live op de hoogte te blijven van met name het nieuws via journaal 24 en politiek 24. Ik maak er dan ook bijna dagelijks gebruik van.”

De andere genomineerden in de categorie Nieuws & Entertainment zijn Nu.nl en Ondertussen.