Innovatie

Webshop in 2 x 360 dagen (13): LensBestel.nl één jaar later

0

Ruim een jaar geleden schreven we in de reeks Webshop in 360 dagen over het starten van de webwinkel LensBestel.nl. In dat jaar zijn er uiteraard veel spannende ontwikkelingen geweest. In dit artikel schrijven we over de huidige stand van zaken en delen we onze inzichten van het afgelopen jaar.

De overname van LensBestel.nl

Om maar met de deur in huis te vallen: LensBestel.nl is overgenomen! Zoals eerder beschreven, was het vanaf de start van onze onderneming al de bedoeling om het concept na enige tijd te verkopen, omdat wij ons willen toeleggen op conceptontwikkeling met onze nieuwe onderneming Modern Minds.

Daarnaast liepen we tegen de grenzen van onze groei met LensBestel.nl aan. We konden zelf het inkoopproces, de klantenservice en het logistieke proces niet voldoende meer beheersen door de explosieve groei die we in het eerste jaar hebben meegemaakt. Het was dus tijd voor het zoeken van een partner.

overnameTijdens het schrijven van het e-book waren de onderhandelingen al bezig, maar helaas konden we in die tijd niet veel informatie vrijgeven. Na een onderhandelingstraject van ruim 6 maanden hebben we de juiste partner gevonden die ons over wilde nemen; een internationale contactlenzen-webshop. De volgende punten hebben meegespeeld bij het kiezen van deze partner:

 • De ‘klik’: de huidige eigenaren hebben dezelfde moderne insteek als wij. Vanaf het begin was er veel vertrouwen in de relatie, mede omdat iedereen eerlijk en open was over de behaalde bedrijfsresultaten, gekozen strategie en toekomstvisie.
 • De deal: uiteraard moest het overnamebod in lijn zijn met onze verwachtingen. Na een stevig onderhandelingstraject kwamen we uiteindelijk tot een deal waar beide partijen tevreden mee waren. In hoofdlijnen hebben we de samenwerking als volgt bezegeld:
  • Er is een vast overnamebedrag, inclusief goodwill. Dit om risico af te schermen en om onze gedane investeringen er met zekerheid uit te halen.
  • Daarnaast is er een variabel overnamebedrag in de vorm van een bonus over de behaalde omzet in de aankomende tijd. Hierdoor profiteren wij mee met de groei die onze onderneming momenteel doormaakt en los je het probleem op dat je je onderneming ‘te vroeg’ of ‘te goedkoop’ van de hand doet.
  • Afspraak dat onze medewerkers Roman en Dennis beide consulting-diensten zullen leveren aan de nieuwe eigenaar tegen een vast uurloon. Hiermee houden wij controle over de bedrijfsvoering voor minimaal de duur van de bonus. Daarnaast is het op deze manier mogelijk om kennis en relaties over te dragen aan de nieuwe eigenaar.
 • De inhoud: de strategie van de nieuwe eigenaar komt overeen met onze ideeën. Na al dat harde werk zou het zonde zijn als de nieuwe eigenaar onze webshop stuk zou laten lopen.
 • De aanvulling: het geheel van de samenwerking moet groter zijn dan de som van de losse delen. De nieuwe eigenaar versterkt de LensBestel.nl formule met betere inkoopprijzen, een beter logistiek proces, een kortere levertijd, voorraadbeheer, klantenservice, marktkennis en marketingbudget.

De activiteiten van afgelopen jaar in hoofdlijnen

We zijn natuurlijk niet stil blijven zitten tijdens het overnametraject. Hieronder bespreken we de meest belangrijke activiteiten van het afgelopen jaar.

De webshop:

contactlenzen online bestellen

Eerder schreven we al over onze Magento-webshop. Uiteraard hebben we veel nieuwe features voor onze klanten toegevoegd aan de website. De belangrijkste features zijn:

 • Een nieuwe blog vol informatie over het dragen van lenzen. Dit om zowel meer bezoekers te trekken via Google en sociale media als om de consument van meer informatie te voorzien. De techniek die we hiervoor gebruiken is WordPress, omdat dit platform sterk geoptimaliseerd is voor SEO en handig in gebruik is, waardoor we in de toekomst opticiens hun artikelen zelf kunnen laten schrijven.
 • Herhaalbestellingen: iedere klant die ooit al een bestelling heeft geplaatst, kan bij zijn terugkeer op onze website binnen 2 klikken zijn vorige bestelling opnieuw plaatsen.
 • Smart landing-pages: de homepage is ‘slim’ gemaakt. In de featurette/slider en productoverzichten laden we automatisch recent bekeken items of eerder bestelde items, zodat de klant bij terugkeer naar de homepage relevante producten krijgt te zien. Ook bieden we aan de hand van deze informatie bijpassende premiumproducten (upselling) aan.
 • Optimalisatie van productpagina’s: onze productpagina’s bevatten nu productvideo’s, verwante producten, uitgebreide productinformatie en meer productafbeeldingen. Daarnaast is het nu mogelijk om direct lenzenvloeistof bij je lenzen te bestellen, allemaal vanaf één pagina.
 • Optimalisatie van het bestelproces: onze conversie is sterk toegenomen door verbetering van het bestelproces. Buttons zijn duidelijker en groter gemaakt en afrekenen kan nu op één overzichtelijke pagina.
 • Geupdate design: ons design is sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Echter is het nog steeds de bedoeling om hier een grote verbeteringsslag te slaan op korte termijn.

Online marketing:

online marketing

 • We maken nu meer gebruik van affiliatie-marketing en hebben dit beter beheersbaar gemaakt door Tradetracker in te schakelen.
 • Ook wij zijn tegen de bekende social media bottleneck aangelopen: ‘ik heb er geen tijd voor’. Hierdoor hebben we besloten om niet meer actief bezig te gaan op Hyves, en ons de komende tijd meer toe te leggen op Twitter, Facebook en YouTube.
 • Zoekmachine-optimalisatie: onze productpagina’s worden maandelijks geoptimaliseerd om nog betere resultaten in de zoekmachines te behalen. Hiervoor kijken we goed naar de onderliggende code, de teksten en de interne links op onze website. Externe linkbuilding staat nog op de planning, maar is helaas erg arbeidsintensief.
 • E-mailcommunicatie: onze e-mailcommunicatie is geoptimaliseerd op layout en inhoud. Zo nodigen we mensen die een bestelling hebben geplaatst bijvoorbeeld uit om een review te plaatsen of om onze blog te lezen. Voor de nieuwsbrief gebruiken we Mailchimp en segmenteren we op basis van productgroepen en besteldatum.

Offline marketing:

Offline marketing is bij ons een ondergeschoven kindje geweest. We hebben hier te weinig aandacht aan besteed en gaan daar de komende tijd verandering in brengen:

 • De eerste stappen voor offline marketing zijn gezet met onze aanwezigheid op Open WK Amsterdam. Hier hebben we 4000 flyers uitgedeeld en waren we zichtbaar met vlaggen, rollups en spandoeken.
 • Bij al onze bestellingen worden tegenwoordig flyers meegeleverd ter verdere promotie van onze webshop.
 • Er ligt een aantal persberichten klaar om de komende tijd in de kranten te publiceren.
 • We gaan diverse acties uitvoeren op universiteiten om daar meer offline bekendheid op te bouwen.

De resultaten van het afgelopen jaar

Het moge duidelijk zijn dat wij LensBestel.nl een succes vinden, maar hoe is dat terug te zien in de cijfers? We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

 • LensBestel.nl behoort één jaar na livegang tot de top 5 grootste contactlenzen- en lenzenvloeistofwebsites van Nederland. Dit komt terug in onze Google posities, vergelijkingen met concullega’s en door gesprekken met leveranciers en andere partners.
 • In het eerste jaar heeft LensBestel.nl meer dan € 100.000,- omzet (inclusief BTW) gedraaid. Gezien de groei, verwachten we een veelvoud hiervan in het komende jaar.
 • Maandelijks groeit onze omzet nog steeds met dubbele cijfers. Dit geldt ook voor het bezoekersaantal en het aantal bestellingen.
 • Nadat we in de webshop de mogelijkheid hebben ingebouwd om direct lenzenvloeistof bij lenzen te bestellen, steeg de gemiddelde orderwaarde met 10%.
 • Het invoeren van een nieuw design heeft ervoor gezorgd dat we 16% meer bezoekers hebben, het afhaakpercentage gedaald is met 8% en de gemiddelde tijd op de website is gestegen met 15%.
 • Het optimaliseren van het bestelproces heeft ons conversiepercentage ongeveer 20% verhoogd.
 • Deze grafiek geeft aan hoe we aan onze klanten komen. Nog steeds is zoekmachine-marketing bij ons een belangrijke bron van verkeer. Opvallend is daarbij om te vermelden dat 10% van onze bezoekers via blog-artikelen binnenkomt.

Tot slot: wat hebben we geleerd?

Gelukkig hebben we in het afgelopen jaar ook veel fouten gemaakt. Fouten die, samen met de juiste beslissingen, sterk hebben bijgedragen aan ons leerproces. We hebben onze grootste leermomenten, goede beslissingen en fouten hieronder samengevat:

 • Vanaf het begin hebben we een low-cost strategie gehanteerd, waarbij we de eerste maanden break-even hebben gedraaid. Dit bleek een uitstekende strategie, want hierdoor waren onze prijzen een van de laagste in de markt ondanks onze hogere inkoopprijzen. Uiteindelijk leverde dit enorme groei op, waardoor we snel lagere inkoopprijzen konden krijgen.
 • Het gebrek aan tijd was het grootste struikelblok voor ons als ondernemer. Aan het begin hebben we hierdoor niet altijd de juiste keuzes gemaakt en zijn we vaak te perfectionistisch bezig geweest. Gelukkig hebben we tegenwoordig beter leren prioriteren, een absolute must voor iedere ondernemer. Daarnaast is onze filosofie dat je je alleen met je eigen kerncompetenties bezig moet houden, de rest proberen we nu zoveel mogelijk uit te besteden.
 • Een beetje een dooddoener: geloof in je eigen idee! Onze omgeving is erg sceptisch geweest over het idee om contactlenzen online te gaan verkopen. Maar als je achter je eigen onderneming staat en je plannen durft bij te stellen, kan je vrijwel overal een succes van maken.
 • Een eigen onderneming starten gaat niet altijd gepaard met hoge investeringen en risico’s. In ons geval is de totale investering rond de 3500 euro per persoon gebleven (exclusief ‘arbeidsuren’). Het enige potentiële risico was dat we een jaar lang voor niets bezig waren geweest met het opzetten van een onderneming, iets wat we voor lief namen, omdat het hoe dan ook een nuttig leerproces was.
 • Met LensBestel.nl en ons volgende concept zijn we druk op zoek geweest naar een investeerder die ons kan helpen met budget en connecties, echter blijkt het lastig om iemand te vinden en is de beschikbare (online) informatie hierover zeer gering. Er liggen kansen voor organisaties als KvK om ondernemers te verbinden met investeerders. Misschien een goed onderwerp voor iemand om een keer over te schrijven op Frankwatching?
 • Ondernemen geeft veel energie (als het goed gaat)! Veel voldoening kan je uit je werk halen, omdat je je resultaten direct terugziet in de cijfers en dus ook op je bankrekening! Als je merkt dat je met moeite opstaat voor je eigen bedrijf of je te veel focust op geld, zal ondernemen een lijdensweg worden.
 • Zoek de juiste mensen en organisaties om je heen. Ga op je gevoel af; op papier kan iets nog zo mooi staan, als de visies uit elkaar liggen, zul je altijd tegen problemen aanlopen.

Ook deze keer zijn we weer benieuwd naar jullie feedback en vragen die je hieronder kan achterlaten. Voorheen hebben jullie inzichten ons namelijk goed op weg geholpen, hopelijk geldt dat ook andersom!