How to, Verdieping

Alles is te koop, dus ook Twittervrienden!

0

Meer = beter! Zeg nou zelf, 10.000 volgers op Twitter staat toch veel beter dan de 217 die je er nu hebt? Je kunt ze natuurlijk bij elkaar sprokkelen met het publiceren van artikelen, door bekende Nederlander te worden of door zelf duizenden anderen te gaan volgen in de hoop dat ze terug volgen. Maar, kan dat niet makkelijker?

Volgers te koop

Er zijn partijen die juist op deze behoefte inspelen. Ze bieden diensten waardoor je snel en eenvoudig meer Twittervolgers krijgt. Deze diensten zouden, tegen betaling van een paar tientjes tot een paar duizend euro,  1.000 tot wel 100.000 volgers opleveren. Sites zoals www.buytwitterfollowers.org, www.boosttwitterfollowers.com en www.buy-followers.org zouden je helpen om mee te spelen in de Twitter Champions League. Opvallend is dat ze er alles aan doen om je er van te overtuigen dat ze volledig legaal handelen (dat wil zeggen: binnen de richtlijnen van Twitter) en dat het echte personen zijn die je gaan volgen. Meld je aan en binnen een paar dagen heb je 1000 extra volgers op je account!

Tijd voor een experiment…

Inmiddels was ik toch wel erg nieuwsgierig geworden naar al deze mooie beloftes. Dus ben ik vorige week een experiment gestart om vragen te kunnen beantwoorden zoals:

  • (Hoe) werkt het?
  • Hoe snel werkt het?
  • Wat voor volgers krijg je?
  • Hoe ziet mijn timeline er dan uit?
  • Wie heeft er wat aan?

Aangezien ik  zuinig ben op mijn eigen Twitteraccount (@kyrillpoelmans), met een nog bescheiden en overzichtelijk setje volgers en gevolgden, heb ik voor deze test een nieuw account aangemaakt (@idr1_twit). Vervolgens heb ik op www.buyrealtwitterfollowers.com het Limited Time Offer gekozen om voor $ 17 binnen 7 dagen 1.000 volgers te krijgen, afgerond 1,3 eurocent per follower. De betaling heb ik gedaan via mijn creditcard. Er zijn diverse Amerikaanse diensten die voor dergelijke bedragen werken. Er is ook een aantal Nederlandse initiatieven; bij een van die initiatieven werkte het registratieproces echter niet en een ander vond ik voor dit experiment in eerste instantie te duur.

LeegTwitterAccount

Hoe werkt het?

In het geval van Twitter werken de meeste van deze diensten volgens het follow-back principe (ook wel follow-first). Ze gaan dus uit van het principe dat veel gebruikers (automatisch) terug gaan volgen zodra jij ze volgt. Zodra je start met zo’n dienst wordt je account in het geautomatiseerde systeem opgenomen en gaat dat systeem vanuit jouw account in korte tijd honderden mensen volgen. Het systeem kijkt vervolgens of er binnen een bepaalde tijd ook een follow-back komt. Trial-and-error methode dus, waarbij je uiteindelijk tot het gewenste resultaat gaat komen als je (het systeem) het maar vaak genoeg probeert. Daar zitten uiteraard wat slimmigheidjes in; ik ga er van uit dat zo’n systeem op een gegeven moment een lijst van accounts heeft die vaak terug volgen. En als je start met een account met weinig volgers, moet het systeem er natuurlijk rekening mee houden dat je in eerste instantie maximaal 2000 mensen mag volgen (beperking door Twitter ingesteld), totdat je zelf ook zo vaak gevolgd wordt. Dus tussentijds zal het systeem ook gaan unfollowen. De meeste diensten doen ook een gefaseerde unfollow aan het einde. Dit gebeurt gefaseerd omdat een snelle, massale unfollow tot gevolg kan hebben dat je account wordt geblokkeerd door Twitter. Uiteindelijk heb je een account met veel volgers en weinig mensen die je zelf volgt.

Goed om te weten: je moet dus ook je twitteraccount en password opgeven. Als je dit gaat doen is het wellicht toch zinvol om vooraf een tijdelijk wachtwoord in te stellen en weer terug te zetten na oplevering van het resultaat. Uiteraard gaan al deze partijen zeer zorgvuldig om met jouw gegevens, maar voor de veiligheid is dat verstandiger.

Hoe snel werkt het?

Om het even plastisch te formuleren: bij een bestelling van 1.000 volgers wordt over het algemeen een levertijd van 4 tot 7 dagen gehanteerd. Voor 10.000 followers ligt de levertijd momenteel tussen de 3 en 4 weken.

Twee dagen na het plaatsen van mijn bestelling, ontving ik de mail dat mijn order verwerkt was en dat ik in het systeem zat. Nog geen minuut later was mijn eerste Indiase vriend een feit! Vanaf dat moment ging het vrij snel. In onderstaande grafiek is het verloop te zien. In minder dan 3 dagen is het aantal van 1000 volgers gehaald. Op de vierde dag na de start, komt het aantal op ruim 1200 volgers uit.

Verloop van het aantal volgers idr1 test

Wat voor volgers krijg je dan?Volger 1220

In dit geval komen mijn vrienden van over de hele wereld. Naast veel Amerikanen, ook veel Aziaten en Russen. Ze tweeten over zeer uiteenlopende onderwerpen. 90% lijkt ook daadwerkelijk menselijk te zijn, dus geen accounts met RSS-feeds of andere automatische content. Volger 1220 had nog een aardige berichtje voor Nederland, zie het plaatje hiernaast.

Hoe ziet je timeline er dan uit?

Timeline

Tijdens het opbouwen van je account is je timeline natuurlijk volkomen onleesbaar. Dat heb je al snel als je meer dan een paar honderd mensen volgt. En zeker met de volgers die je opbouwt met dergelijke diensten; het zijn namelijk over het algemeen echt actieve accounts die ook nog eens tweeten in allerlei talen. Al gauw volg je honderden tot duizenden verschillende mensen (en worden er ook honderden weer ontvolgd). Als je je nieuwe vrienden niet ontvolgt, zul je dus moeten leren omgaan met een groter account. Bijvoorbeeld door met lijsten te gaan werken.

Wie heeft hier wat aan?

Over het algemeen zal gelden dat je dit doet om:

1.    Bereik te kopen

Als je Twitter voor marketingdoeleinden in wilt zetten, is een grote set volgers natuurlijk handig. In dit experiment is de set volgers echter zeer divers en verspreid over de hele wereld. Voor echt bereik voor jouw producten of diensten zul je in veel gevallen een specifiekere groep willen hebben. Een aantal van deze diensten biedt ook de mogelijkheid om keywords op te geven, waarmee iets meer gerichte volgers beloofd worden.  Ter info: door deze ca. 1000 nieuwe volgers op dit testaccount zijn nu 2 retweets gedaan.

2.    Aantrekkingskracht, imago en status te kopen

Massa heeft aantrekkingskracht. Door het feit dat je veel volgers hebt, zul je op meer plekken naar voren komen als mogelijk te volgen account. En voor velen staat een groot aantal volgers ook nog gelijk aan succesvol en interessant om te volgen.

Naast bovenstaande redenen zijn er ook vast mensen die het gewoon leuk vinden om zo in contact te komen met nieuwe mensen en culturen. Wellicht ook een idee om dit dan te verpakken als de 1000-vrienden-op-Social-Media kadobon?

Conclusies

Ja, Twittervrienden zijn te koop. En ze zijn niet duur! Maar het bonte gezelschap aan vrienden dat ik met dit experiment heb gekocht, is marketingtechnisch gezien niet direct in te zetten. Mijn timeline is onleesbaar (letterlijk in het geval van Russische en Aziatische twitteraars) en niet gefocust op voor mij interessante onderwerpen. En Klout laat zich ook niet echt foppen; de score zit op het moment van schrijven op 32 en dat komt enkel en alleen door die twee retweets. Zonder die retweets was de score 10 (en daar begin je mee). Je wordt dus niet binnen een paar dagen een influential door volgers te kopen. Wat er dan nog wel overblijft is de factor imago en aantrekkingskracht. Dat gaat er toe leiden dat je vanzelf meer volgers krijgt. Ik ben benieuwd naar ervaringen van anderen met dergelijke diensten en ideeën over het nut er van.

Uiteraard bestaan er ook variaties op deze diensten; zo kun je ook Facebook fans en likes, Youtube views en websitebezoekers kopen. Het experiment met Facebook ben ik al gestart en een verslag volgt uiteraard.