Innovatie

TEDxAmsterdam: De finale met Fresco en de TEDx Awards

0

Professor Louise Fresco is een van de vijf Nederlanders die ooit op TED.com heeft gesproken. Ze gaf afgelopen vrijdagavond op TEDxAmsterdam een samenvatting van de dag, waarbij ze aangaf dat de verscheidenheid van sprekers dat niet bepaald makkelijk maakte! Desondanks probeerde ze in haar geïmproviseerde verhaal toch een rode draad te vinden. En dan was er natuurlijk nog de prijsuitreiking van “The best idea worth doing”. Het laatste artikel in de serie TEDxAms reportages.

Louise Fresco: Ballet voor het brein

Een “ballet voor het brein” was het afgelopen vrijdag. Waarbij Fresco het bijzonder vond dat er niet per discipline de diepte in werd gegaan maar dat TEDXAmsterdam juist het bruggenbouwen tussen de disciplines wist te bewerkstelligen. Ze maakte een aantal punten:

 • TEDxAmsterdam 2011 Louise FrescoHet is volgens Fresco opvallend dat er niet over de huidige problemen als de financiële crisis werd gesproken. In onze human nature zit ook dat de mens álle crises kan overwinnen. We kunnen veel leren en hoop putten uit het verleden. Een eeuw geleden was het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat de rijken iets voor de armen zouden gaan doen, of de rijke landen iets voor de arme landen.
 • Een ander punt dat ze maakte is dat kunst en wetenschap prima kunnen samengaan (mergen), sterker nog; ze vormen een vruchtbare grond voor verdere ontwikkeling. Kunst is niet alleen een uiting van het non-verbale  of van emoties, maar ook van het onderzoeken van zaken die nog niet eerder verkend waren.
 • Volgens Fresco hebben we veel over het Midden-Oosten gehoord vandaag. “Logisch in dit jaar van de Arabische lente. Van Syrië tot Libanon tot Irak; het rommelt daar. Maar dat gebied  is wel de bakermat van onze beschaving” en Fresco hoopt dat de link met onze huidige maatschappij hier in het westen weer wordt hersteld.
 • Ze maakte ook een ander punt: “Beschaving (civilisation) is eigenlijk het controleren van impulsen. Om niet zoveel te eten als we zouden willen, geen sex in ‘t openbaar te hebben of op de grond te spugen. De beheersing van die impulsen is de kern van wat wij beschaving noemen.
 • “Oncontroleerbaar gedrag (niet beschaafd?) is echt gevaarlijk. Bijvoorbeeld in het verkeer als fietser, of als passagier in een te drukke Nederlandse trein. Irrationaliteit, het wantrouwen naar anderen, anti-Europa gedachten zit in onze human nature. Maar ook dat moeten we controleren om een echte volwassen beschaving te worden en/of te blijven.
 • “Het controleren van die impulsen is geen learning curve, maar een learning spiral, met hoogte en dieptepunten. Dat is geen makkelijke weg, vooral niet als we ook het anonieme individu willen bereiken. Wat we vandaag ook zagen, is dat er geen negatieve speeches waren. TED leidt tot positivisme, het is inspirerend en kan angsten wegnemen”.

Hoewel de autoriteit van Fresco buiten kijf staat, was haar opdracht om geïmproviseerd een rode draad te beschrijven van deze TEDxAmsterdam naar mijn mening niet van toegevoegde waarde. Ik had haar liever horen spreken over een van haar vele specialiteiten.

Accepteer cookies

Carla Generaal: Update The WindDrinker

Carla Generaal, de winnaar van 2010 met haar idee van de The WindDrinker, gaf een update van wat ze inmiddels daar hebben gedaan. In Somalië hebben ze een prototype kunnen neerzetten dat over 2 weken in staat is water op te pompen met behulp van windenergie. De Winddrinker brengt niet alleen de technologie, maar ook opleidingen naar de gebieden die zonder water zitten. Hierdoor leren ze hoe ze dit moeten onderhouden en exploiteren, waardoor ze ook in de toekomst zichzelf van water (en inkomsten) kunnen verzekeren.

Uiteraard waren er tal van problemen bij de opstart, zaken die niet in elkaar pasten of kapot gingen. Maar de Somaliers konden de meeste problemen zelf oplossen. Ze hebben zelfs geëxperimenteerd met toevoegingen van schaarse vitaminen aan het drinkwater.

Accepteer cookies

Prijsuitreiking “Best idea worth doing”

Dan wordt de prijs voor “best idea worth doing” 2011 uitgereikt. Er werden 218 ideeën ingezonden na een oproep in de Volkskrant. Er werden uiteindelijk 10 ideeën genomineerd:

 • MetFarm from John Apesos and Masud Hussein: A plan to grow food in empty office buildings for not only making good use of the buildings, but also helping the environment by keeping transport to a minimum.
 • Paypool from Adam Postma: An online joint-savings system to make saving money fun again.
 • Stichting Lekker Stuk from Reni de Boer: A campaign to positively change the image of disabled people.
 • WeGo from Daniel Leahy: A platform to make car sharing of a lot easier.
 • Infosfeer Sustainable CHAINge from Jan-Govert van Gilst: A plan to start sustainable energy plantations in urban wastelands.KleanWorldWide from Peter Smith: A campaign to motivate people to get rid of street litter.
 • The Vegetarian Butcher from Lizzy Knip: A butcher who addresses the needs of a meatloving crowd but with environmentally friendly meat substitutes.Autitouch BV from Freena Eijffinger: A programme to improve the diagnosis process for autism.
 • 1%CLUB from Anna Chojnacka: An international marketplace that links people, money and knowledge to projects of people in developing countries.
 • Text to Change from Josette de Vroeg: an SMS campaign to increase the knowledge about HIV and urge people to be tested.

De jury bestond dit jaar uit

 • Jim Stolze: Initiator of TEDxAmsterdam
 • Chris Buur: Redacteur van bijlage ‘V’ bij De Volkskrant
 • Carla Generaal: Winnaar TEDxAmsterdam Award 2010
 • Rahul Gannamani: TEDxYouth deelnemer, 14 year old
De jury beoordeelde de inzendingen op drie criteria: (1) is het inspirerend;, (2) is het goed voor het algemeen belang en (3) heeft het idee extra hulp nodig, behalve financiën?

Lara Stein van TED.com kwam de prijs uitreiken. Ze gaf een korte speech over hoe de TEDx events in 2,5 jaar tijd explosief zijn gegroeid. Waar ze aanvankelijk dachten dat er 10 à 15 evenementen in de wereld zouden zijn, zijn het er inmiddels ruim 3000 geworden, waarvan 40 in Nederland en al 40 extra in de planning. Volgens haar  steekt  TEDxAmsterdam er bovenuit, met name door het geweldige initiatief van “Ideas worth doing”.

De uiteindelijke winnaar werd MetFarm.

John Apesos kwam de prijs in ontvangst nemen en gaf alsnog een pitch over het idee van MetFarm. Het draait bij MetFarm om het volgende: ”Hoe kun je meer voedsel maken op dezelfde hoeveelheid grond voor een groeiende wereld bevolking zonder de planeet de ruïneren?” Het gaat om een verticale boerderij die je in stedelijke gebieden kunt neerzetten. Begin in leegstaande kantoorpanden met tuinen. Je kunt alle mogelijkheden die nodig zijn voor snelle groei daar neerzetten, zelfs met LED lampen waar planten het erg goed op schijnen te doen. Je hebt daardoor een lokale voedselproducent die het voedsel tegen lage prijzen snel bij de consumenten kan brengen. Apesos hoopt met deze prijs volgend jaar zijn eerste trial te kunnen hebben gebouwd. Je kunt met MetFarm een ‘urban farmer’ worden.

Aan het einde van de avond werden alle vrijwilligers van TEDxAmsterdam op het podium geroepen voor een staande ovatie van de zaal.

Na de laatste mystery guest zangeres Claron Mc Fadden en het Artfark saxophone quartet (voor een inmiddels helaas halfvolle zaal) was er nog de afsluitende borrel en party.

TEDxAmsterdam was ook dit jaar weer een van de beste events die ik mocht meemaken, en dat waren er echt wel de nodige. Complimenten voor de organisatie van vrijwilligers die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. Laat in de reacties hieronder weten wat jullie er thuis- of in de zaal van vonden.

Dank aan Flickr TEDxAmsterdam voor de foto’s en aan TEDxAms blog voor de lijst met nominaties. Lees ook de andere verslagen van TEDxAmsterdam 2011