Inspiratie, Verdieping

Nederland haalt in 2011 2,5 miljoen euro op via crowdfunding

0

In 2011 is er door crowdfundinginitiatieven 2,5 miljoen euro opgehaald in Nederland. De 2 grootste platformen voordekunst.nl en TenPages.com nemen hiervan samen ruim een derde voor hun rekening. Een belangrijke trend in 2011 was de opkomst van grote individuele crowdfundingprojecten en de start van equity-based crowdfunding, het investeren van kleine bedragen in (startende) ondernemingen.

Crowdfundinginkomsten met 500% gestegen

In 2010 werd er amper 500.000 euro opgehaald. In de eerste 6 maanden van 2011 was dit al gestegen naar 750.000 euro. In de laatste 6 maanden verdubbelde het opgehaalde bedrag weer naar 1,5 tot 2 miljoen euro, volgens de cijfers van adviesbureau Douw & Koren.

In totaal hebben de Nederlandse platformen in 2011 ongeveer 250 projecten succesvol aan financiering geholpen. Uit eigen cijfers weet ik dat het succespercentage op de grote platformen vaak boven de 75% ligt. De grote vraag is of de platformen in 2012 ook zoveel ondersteuning kunnen blijven geven aan de projecteigenaren en of dit percentage net zo hoog blijft.

Als we over de grens kijken, dan zien we dat bij het grootste crowdfundingplatform ter wereld (Kickstarterdit percentage in 2011 op 46% lag. Tom Vroemen, de oprichter van CrowdAboutNow, zegt hierover: “Voor de meeste crowdfundingplatforms geldt dat gemiddeld zo’n 50% van de projecten erin slaagt om het benodigde bedrag op te halen. Kapitaal wordt tot op heden met name opgehaald binnen het bestaande netwerk van een ondernemer of projecteigenaar. In 2012 zal crowdfunding door het grote publiek steeds meer gezien worden als een investeringsmogelijkheid.”

Omdat het merendeel van de crowdfundingplatformen pas in 2011 van start is gegaan en er een aantal platformen nog in beta zijn en pas in 2012 van start gaan, is de verwachting dat deze groei nog verder door zal zetten.

Grootste platformen in Nederland

Er is een 20-tal crowdfundingplatformen in Nederland actief op dit moment en elke maand komen er weer nieuwe bij. De grootste platformen in Nederland (gebaseerd op donaties/investeringen van het publiek in 2011) die meer dan 100.000 euro hebben opgehaald zijn op dit moment:

  1. Voordekunst.nl – € 501.162 euro (meer details)
  2. TenPages.com – Ca. € 400.000
  3. Symbid – Ca. € 250.000
  4. 1%CLUB – € 228.967 euro (meer details)
  5. CrowdAboutNow – Ca. € 190.000
  6. Cinecrowd – Ca. € 140.000
  7. Wekomenerwel.nl – Ca. € 100.000
Naast deze crowdfunding initiatieven heeft de P2P-lenen site Geldvoorelkaar.nl (die zichzelf ook als crowdfundinginitiatief profileert)  €300.000 tot 350.000 opgehaald in 2011.

Crowdfunding van losse projecten

In 2011 was er ook duidelijk een sterke groei zichtbaar van losse crowdfundingprojecten. Zo haalden het Amsterdams Museum ruim 51.000 euro op voor de restauratie van een schilderij, haalde het Rijksmuseum Twente bijna 60.000 euro op voor de aankoop van een schilderij, realiseerde supportersvereniging D’ran van de Graafschap voldoende geld om de shirtsponsor voor de Graafschap te worden voor dit seizoen en haalt een biologische boer al bijna 40.000 euro op voor zijn Buitengewone Varkens. Tot slot wil Petra de Boevere 100.000 euro ophalen voor een bedrijfsplan voor haar slijterij:

[vimeo]https://vimeo.com/34290917[/vimeo]

Maar er zijn ook nog ambitieuzere projecten van start gegaan in 2011. Zo wil iMakeRotterdam 440.000 euro ophalen voor het bouwen van een voetgangersbrug in Rotterdam vanaf Rotterdam Centraal naar de Hofbogen. Maar vooral bij bedrijven die financiering zoeken lijken de bedragen snel hoger te worden. Enviu haalde bijvoorbeeld 100.000 euro op voor duurzame projecten en als we in het buitenland kijken, dan is er in Engeland £ 300.000 (€ 364.000) opgehaald door CrowdCube.

Groei van equity-based crowdfunding

In een eerder artikel beschreef ik al de verschillende mogelijke crowdfundingmodellen (doneren, support, lenen en investeren) en vooral initiatieven in de laatste twee categorieën blijken de afgelopen maanden snel te groeien. Platformen als Symbid en CrowdAboutNow hebben beide tussen de 200-250.000 euro opgehaald voor projecten en hebben dit voornamelijk in de laatste 6 maanden gedaan.

Platformen zoals Symbid, CrowdAboutNow en Wekomenerwel.nl zijn crowdfunding platformen die investeerders de mogelijkheid geven om te investeren (vaak vanaf een laag bedrag) in start-ups of groeiende bedrijven. CrowdAboutNow doet dit in de vorm van een lening en de andere platformen in de vorm van aandelen (equity). De verwachting is dat de komende tijd er een groot aantal andere equity-based platformen van start zal gaan om een graantje van deze snelgroeiende markt mee te pakken.

Vanwege de snelle groei van deze platformen zijn de AFM en DNB zich al geruime tijd aan het oriënteren op regelgeving. Ook wordt in de US al uitgekeken naar de definitieve regelgeving rond crowdfunding. Zelfs Obama heeft zijn steun hier al aan toegezegd, maar de beslissing is nog niet definitief genomen door het congres. De verwachting is echter dat dit niet lang meer zal duren en dat in 2012 er duidelijk regelgeving rond crowdfunding gaat komen. Dit zal de sector een stukje professioneler maken en naar verwachting zal dit ook meer zekerheid en vertrouwen bieden aan potentiele donateurs en investeerders.

Crowdsourcing

Nu ook bestaande organisaties hun blik richten op de mogelijkheden van crowdfunding, zie je dat dit vaak uitgebreid wordt met crowdsourcing mogelijkheden. Bart Lacroix, oprichter van de 1%CLUB – zegt hierover: “Je ziet steeds meer traditionelere organisaties die geïnteresseerd raken in crowdfunding en crowdsourcing omdat ze op zoek zijn naar nieuwe financieringsmodellen en nieuwe modellen om de donateurs, klanten, burgers of fans aan zich te binden.” Ik zal hier later nog een uitgebreider artikel over schrijven, maar een goede start om meer te weten te komen over crowdsourcing, is het artikel “Zo zet je effectief en efficiënt crowdsourcing in“.

Samenvatting

De groei aan inkomsten via crowdfundingplatformen in 2011 lijkt zich ook in 2012 door te zetten. Misschien niet weer een groei van 500%, maar een verdubbeling zit er zeker in. Daarbij zal de grootste groei in omzet waarschijnlijk komen van de platformen die zich richten op (bedrijfs)financieringen. Ook zullen steeds meer initiatieven zelf een crowdfundinginitiatief gaan opzetten, los van de bestaande platformen.

Daarnaast zullen in 2012 bestaande organisaties hun eerste pilotprojecten rond crowdfunding op gaan starten. Zij zullen dit vooral doen in combinatie met crowdsourcing om klanten, donateurs of fans meer aan zich te binden. Door de aanwezige kennis in de markt, de goede voorbeelden en de ervaringen die de laatste jaren zijn opgedaan met crowdfunding, staat andere organisaties niets in de weg om ook crowdfunding in te gaan zetten.

Noot van de redactie: Ronald Kleverlaan en zijn team hebben zelf een grote bijdrage geleverd aan de inkomsten via crowdfunding in Nederland, door al ruim 1 miljoen euro op te halen via de crowdfunding- en crowdsourcingsoftware van WEBclusive.