Reportages

Contentcuratie: is verdienen aan andermans content slecht?

0

Terwijl uitgevers hun best doen om originele, nieuwe content te creëren, gaan populaire curatoren er vandoor met de credits, en het geld, aldus media-criticus David Carr van de New York Times. Tijdens de sessie ‘curators and the curated’ op South by Southwest werd er flink gediscussieerd. 

Creëren versus cureren

Contentcuratie is het (her)ontdekken, verzamelen en presenteren van content, en dus niet perse het creëren van nieuwe inhoud. David Carr van de New York Times, is niet zo’n fan van geld verdienen met contentcuratie. Naast hem in het panel zat Maria Popova, curator van de populaire website Brainpickings.org. David schrijft originele content, Maria verzamelt en verwijst naar bestaande content en beide verdienen hun brood daarmee. Ook Flipboard’s curator Mia, Longform’s Mark Linksy en oprichter van de tool Percolate, Noah Brier namen deel aan het panel.

Businessmodel

Maria vindt contentcuratie wel degelijk een vorm van auteurschap, David niet. Het businessmodel van de New York Times is inkomsten via advertenties, terwijl het businesmodel van Brainpicking.org donaties is. Maria verdient dus als een van de weinige curatoren niet direct aan de content:

“I love researching, writing, editing, and curating Brain Pickings. But it takes over 200 hours a month (add to that another 200 for the twitterfeed and 50 more for the newsletter) Keeping it all ad-free ― which is important to me and, I believe, to you ― means it’s subsidized by the generous support of readers like you.”

The Curators Code

Maria is samen met een aantal andere curatoren ‘The curators code‘ gestart, een code om aan te geven dat content ‘herontdekt’ is, inlcusief vermelding wie de originele bron is. Een beetje zoals ‘creative commons‘ dat voor beelden is.

“Curation is more than packaging, it is to help readers (discern) what is important in the world. My responsibility as an editor and curator is to get people interested in things they don’t know about yet,” aldus @Brainpicker.

Tekening van Craighton Berman “The Curators and the Curated” SXSW 2012

Flipboard en Longform

De iPhone- en iPad-app Flipboard is zo’n curatie tool, ook wel een social magazine genoemd. Je kunt er je Twitter- en Facebookfeed in plaatsen en deze wordt omgetoverd in een magazine, wat er heel mooi uitziet en nog eens prettig leest. Je kunt ook kiezen uit Flipboard suggesties (curator “boards”), samengesteld door onder andere curator Mia Quagliarello, ook in het panel. Flipboard toont tussen de content op een mooi geïntegreerde wijze advertenties en hoopt dat gebruikers deze advertenties net zo waarderen als de andere content, aldus Mia. Naast haar in het panel zit Mark Linksky van Longform, een nieuwe curatie app, die diepgaande artikelen van ’s werelds beste magazines toont. Mark vindt dat je best geld mag verdienen door advertenties bij je gecureerde content te plaatsen, een discussiepunt in het panel. Is het ethisch verantwoord om geld te verdienen aan content die je slechts cureert en die dus niet van jezelf is?

Nieuwe vs. oude content

Mark Linsky: “New stories and old stories get clicked on the same amount in the Longform app.” Dat is interessant, want ook Maria Popova maakt zich zorgen om de zgn. ‘newsification’ van het web. Oude content kan net zo interessant zijn, of misschien nog wel interessanter, dan nieuwe content. Maria zegt dat er zoveel archieven op het web staan (en in bibliotheken) met mooie informatie, die het waard zijn om te ontdekken en delen, want deze komen niet uit zichzelf bovendrijven.

Merken zijn de nieuwe uitgevers

De discussie gaat verder over wie of wat een goede curator is, en hoe je dat wordt. Noah Grier, oprichter van de tool Percolate, een tool voor merken om social content te cureren, vindt dat sommige merken dat beter doen dan uitgevers. Hij geeft als voorbeeld Red Bull, dat volgens hem beter sport verslaat dan het grote sport televisienetwerk ESPN. Noah zegt verder: “For better or worse, brands are in the ecosystem of content. Brands are competing with your friends and publishers for your attention.” Tijdens de sessie werd tot slot de preview van een video getoond met interviews met een aantal bekende curatoren, volgende week wordt deze officieel gepubliceerd.