Innovatie

Netwerken in 2020: alles en iedereen is verbonden

0

Vorig jaar werd een nieuw communicatietijdperk ingeluid. Er vinden momenteel innovaties plaats, die de wereldwijde communicatie en handel volledig opengooien. En dit is nog maar een opwarmertje voor wat er de komende tien jaar zal komen. Netwerken zullen zich verder ontwikkelen om te kunnen voorzien in de onstilbare honger naar constante communicatie, informatievoorziening en entertainment. In het komende decennium zal alles en iedereen altijd en overal verbonden zijn.

De ontwikkeling van netwerken in de komende 10 jaar

Om ondersteuning te bieden voor de eisen van de toekomst, zijn ondernemingen nu al bezig om hun netwerken ingrijpend te wijzigen. De introductie van nieuwe manieren om technologische componenten met elkaar te verbinden, gekoppeld aan een verschuiving naar een meer dienstgerichte architectuur, resulteren in steeds flexibeler bandbreedtecapaciteit, de mogelijkheid om netwerkdiensten sneller in te richten en veel meer grip op het netwerk te krijgen. Deze netwerkveranderingen en de vraag van klanten geven de aanzet voor innovaties die de problemen van nu reduceren en de basis leggen voor de oplossingen van de toekomst.

Steeds intelligentere netwerken

Dankzij ingebouwde intelligentie zullen bedrijven op een meer geautomatiseerde, dynamische en flexibele wijze grip op hun netwerk krijgen. Het komende decennium zal de communicatie tussen netwerkcomponenten niet langer zijn gebonden aan specifieke hardware, maar plaatsvinden binnen een interoperabele, op standaarden gebaseerde controlelaag. Nieuwe netwerkcomponenten zullen zich hierdoor direct kunnen aanmelden bij de aanwezige componenten, waardoor een dynamische configuratie mogelijk wordt gemaakt.

Netwerken worden langzaam maar zeker applicatiebewust. Dit houdt in dat ze aan elke toepassing de juiste bandbreedte zullen kunnen toekennen. Met behulp van applicatiebewuste Virtual Private Network (VPN)-tools kunnen organisaties ervoor zorgen dat altijd voldoende bandbreedte beschikbaar is voor bedrijfskritische Private IP-toepassingen, zoals VoIP, enterprise resource planning (ERP) en videoconferencing. Met behulp van geavanceerde netwerkanalyse en -rapportage, dynamische bandbreedte en tools voor het markeren van netwerkpakketten kunnen organisaties de netwerkprestaties nauwlettend bewaken, waar nodig aanpassingen aanbrengen en kostenbesparingen realiseren.

De komende 10 jaar zullen netwerken veerkrachtiger worden door de introductie van meer geavanceerde en effectieve zelfherstellende mogelijkheden. Mesh-netwerken (vermaasde netwerken) zullen wereldwijd alomtegenwoordig aanwezig zijn en automatisch herstel combineren met mogelijkheden voor real-time beheer van het spraak- en gegevensverkeer. In het geval van een storing of beschadiging van een netwerkcomponent, zal het verkeer op intelligente wijze worden doorgeleid naar een ander knooppunt. In de toekomst zal een nieuwe generatie van applicatiebewuste netwerkdiensten worden geïntroduceerd. Netwerken zullen in staat zijn om de capaciteitsbehoefte van netwerktoepassingen te detecteren en daarin op dynamische wijze te voorzien.

Alomtegenwoordige bandbreedte

De komende jaren zal het aantal multimediatoepassingen verder toenemen. We hebben het dan over 3D-video, het delen van video’s, videobewaking, videoconferencing en videostreaming —en een veel hogere definitie dan nu mogelijk is. Zo zorgde de vulkanische uitbarsting in IJsland in 2010 voor een scherpe opleving van het gebruik van videoconferencing. Tot 2014 zal het mobiele gegevensverkeer wereldwijd elk jaar verdubbelen en met 3,6 exabyte per maand groeien. Momenteel is er niet genoeg capaciteit om in deze explosieve groei te voorzien.

De groei van het aantal bandbreedte-intensieve toepassingen zal ertoe leiden dat er overal dynamische bandbreedte op aanvraag beschikbaar zal zijn. In veel gevallen zullen bedrijven de bandbreedte vrijwel direct en zonder menselijke tussenkomst kunnen opwaarderen op basis van verbruikspatronen en vooraf gedefinieerde parameters. Net zoals klanten van energiebedrijven zullen bedrijven de mogelijkheid worden geboden om een vast tarief te betalen voor de basiscapaciteit en in het geval van pieken in de bandbreedte en gegevensoverdracht extra capaciteit af te nemen.

Wat betreft de bandbreedte zal draadloze technologie voor de meest ingrijpende doorbraken zorgen. Vierde generatie (4G) draadloze netwerken zullen gebruikers van mobiele apparatuur voorzien van bijna 10 keer snellere breedbandverbindingen dan momenteel beschikbaar zijn, en deze snelheid mogelijk zelfs overtreffen.

Alomtegenwoordige IP-verbindingen

Technologische platforms blijven zich verder ontwikkelen. Hierdoor zullen de grenzen tussen draadloze en vaste netwerken en toestellen uiteindelijk verdwijnen. Consumenten en bedrijven zullen het niet meer dan vanzelfsprekend vinden om voor hun applicaties naadloos van platform te wisselen, ongeacht het type netwerk waarmee ze op dat moment verbonden zijn. Daarnaast zullen ze toegang willen hebben tot al hun content, ongeacht waar deze ligt opgeslagen — op elk moment, vanaf elke locatie en vanaf elk mogelijk toestel.

Deze trend is reeds in volle gang met fixed mobile convergence (FMC), waarbij mobiele telefoons op transparante wijze telefoongesprekken kunnen schakelen tussen het mobiele netwerk en VoIP. FMC heeft ten doel om een naadloze verloop van spraak-, data- en zelfs videocommunicatie tussen verschillende typen netwerken te waarborgen, ongeacht de locatie of het gebruikte toestel, zodat gebruikers een geoptimaliseerde en altijd beschikbare communicatie-ervaring worden geboden. Over niet al te lange tijd zal het de gewoonste zaak van de wereld zijn om een televisieprogramma of videopresentatie onafgebroken te blijven volgen terwijl we ondertussen van toestel wisselen.

Dankzij de overstap naar 4G-technologie zullen netwerken steeds dichter in de richting komen van FMC. Op korte termijn zal LTE het mogelijk maken om miljarden, en misschien zelfs triljarden apparaten met elkaar te verbinden. Vervolgens zullen draadloze sensoren de mogelijkheid bieden om alle mogelijke apparatuur, van huishoudelijke apparaten tot medische bewakingsapparatuur in het netwerk op te nemen. Bedrijven zullen op grote schaal gebruik gaan maken van draadloze Machine to Machine (M2M)-communicatie om hun bedrijfsactiva te beheren, voorraden op afstand te bewaken en ervoor te zorgen dat apparatuur op externe locaties op juiste wijze functioneert.

Everything-as-a-Service

ICT-besluitvormers omarmen momenteel het gebruik van cloud-gebaseerde diensten. Deze diensten zijn ooit begonnen als software as a service (SaaS), maar omvatten inmiddels een veel breder scala aan diensten, waaronder applicaties, servers, software, datacenterruimte, opslagcapaciteit en netwerkapparatuur. Belangrijke voordelen van het gebruik van gevirtualiseerde infrastructuur ten opzichte van traditionele benaderingen zijn onder meer een reductie van de kapitaalkosten en noodzaak van ICT-ondersteuning.

Maatoplossingen

Eén van de trends voor de komende tien jaar zal zijn om op maat netwerken te bouwen ter ondersteuning van bepaalde bedrijfsbehoeften. Door de netwerkfuncties of –diensten te scheiden van de technologie kunnen bedrijven een netwerk op maat specificeren dat in hun specifieke zakelijke eisen voorziet. In het verleden zou het nodig zijn geweest om daar speciaal een fysiek netwerk voor te bouwen. Door het virtualiseren van deze netwerkdiensten zal het mogelijk zijn om een logisch netwerk te creëren zonder een fysiek netwerk te hoeven inrichten.

De huidige trends op het gebied van VPN´s en private clouds zullen zich tot 2020 doorzetten. Hoewel de aanhoudende zorgen over de beschikbaarheid en beveiliging veel bedrijven ertoe zal bewegen om voor strategische relaties gebruik te maken van onderlinge verbindingen via een private cloud, oefent de flexibiliteit van internetverbinding een steeds grotere aantrekkingskracht op hen uit. En zelfs in branches zoals de financiële sector, waar grote spelers vaak late adopters van technologie zijn, is er een duidelijke verschuiving te zien van fysieke private netwerken naar MPLS-gebaseerde private cloud-netwerken.

Samenvattend brengt het komende decennium ons tal van interessante innovaties en veranderingen, ondersteund door onbeperkte, directe toegang en geconvergeerde wereldwijde netwerkverbindingen. Intelligente apparaten in allerlei soorten en maten en met alle denkbare functionaliteit zullen gebruikers, bedrijven en overheden naadloos met elkaar verbinden. Deze verbondenheid zal resulteren in slimmere mensen en een intelligentere wereld. The sky is the limit!