Cases

Succesvolle blogsters: MissLipgloss & Beautygloss

0

We kennen allemaal Nalden als bekende en succesvolle blogger, maar heb je wel eens van Mascha Feoktistova of Cynthia Schultz gehoord? Die kans is vrij groot als je tussen de 14 en 30 jaar bent en geïnteresseerd bent in beauty, fashion en lifestyle-onderwerpen. Beide dames ontvangen namelijk honderdduizenden unieke bezoekers per maand op hun blogs.De 25-jarige Feoktistova, beter bekend onder de naam Beautygloss, is al zo’n 10 jaar actief aan het bloggen en begon in 2007 de site Beautygloss.nl. Zij bewijst dat bloggen loont. Ze heeft net zoals Schultz, a.k.a. MissLipgloss, een goed renderend bedrijf opgezet waar adverteerders maar wat graag betalen voor blogposts, waarvoor ze zelf de content schrijven of waarin ze een hoofdrol spelen.

Feoktistova organiseerde onlangs een uitverkocht beauty-evenement in de Beurs van Berlage waar 1.500 meiden graag 25 euro voor over hadden, terwijl sponsors in de rij stonden om de nieuwste make-up en beauty trends te laten zien. Wat is het geheim van het succes van deze meiden?

Mascha vindt Rimmel leuk

Het evenement van Beautygloss in de Beurs van Berlage liet zien dat haar “echtheid” zich uitbetaalt. Ze is inmiddels een bekende Nederlander geworden met een schare fans. Haar lezeressen kwamen niet alleen voor de make-up adviezen en maskertjes van de sponsors, maar ook het fotomomentje met Mascha was een verplicht nummer. De autoriteit die zij uitstraalt geeft haar de mogelijkheid om haar favoriete producten populair te maken.

Bedrijven hebben steeds meer moeite om aan te sluiten bij de zogenaamde “nieuwe consument”. Deze is niet merktrouw, moeilijk te bereiken met een versnipperd mediapatroon en is kieskeurig in de merken die hij of zij kiest. De nieuwe consument is niet in een hokje te stoppen, leest niet tijdschrift X, wil zich niet meer committeren aan een vereniging en kijkt TV on demand. De honderdduizenden lezers die de bloggende dames weten te bereiken met hun blogs zijn daarom ontzettend interessant bij klanten zoals Nivea en Rimmel.

Maar ook bijvoorbeeld Weight Watchers en niet beauty-merken zoals mijn oud-werkgever TomTom met hun Nike+ Sportwatch, spreken via deze blogs een nieuwe doelgroep aan. Adverteerders leveren een brontekst en beeldmateriaal aan, wat de dames op hun eigen manier aan hun achterban presenteren in de vorm van een advertorial. Op deze manier zetten ze hun populariteit in als lucratieve inkomstenbron, die natuurlijk ook wel eens tot discussie kan leiden

Authenticiteit + persoon = succes

De personencultus rondom de beide blogsters is ontstaan doordat zij in een tijdsgeest, waarin iedereen een ster kan zijn, door middel van het inzetten van hun talent en kennis en gebruikmakend van het internet, respect afdwingen. De dames zijn authentiek, zijn vanuit het niets begonnen en hebben hun passie voor beauty gedeeld met de hele wereld. Ze hebben daarom een bepaald aanzien. Deze authenticiteit kan met de betaalde content natuurlijk in gevaar komen, zijn Miss Lipgloss en Beautygloss echt fan van dat geurtje? Of alleen omdat merk X daar grif voor betaald?

Gelukkig willen de dames enkel verhalen te publiceren waar zij zelf ook achter staan, hierdoor is de boodschap van de door hun geschreven artikel nog krachtiger dan een advertorial zonder redactieslag of een banner. Inmiddels zijn beide dames nog een stap verder gegaan en hebben ze webwinkels geopend, waarin ze hun favoriete beautyproducten verkopen. Cynthia doet er zelfs nog een persoonlijk, op het oog handgeschreven, briefje bij en heeft er een loyaliteitsprogramma aan gekoppeld. Ik denk dat we van deze dames en hun online activiteiten nog veel gaan merken én leren.