Apps & Tools, How to

De Cookiewet: WordPress.com slaapt nog

0

Veel WordPress-bloggers zijn op dit moment in overtreding. Sinds de invoering van de Telecommunicatiewet op 5 juni zijn websites, die niet vragen om toestemming voor gebruik van cookies, strafbaar. Inmiddels heet de wet in de volksmond ‘cookiewet’, al gaat de nieuwe wet ook over andere zaken.

Om hoeveel WordPress sites gaat het?

WordPress is het meest gebruikte contentmanagementsysteem ter wereld. Onduidelijk is hoeveel sites er precies draaien op WordPress. Percentages van 15% wereldwijd worden genoemd en aantallen variëren van 54 tot 71 miljoen. Maar dat het er veel zijn is duidelijk.

Verschil tussen WordPress.com en .org

Love WordPress cookies - Foto: NaokoOok mijn persoonlijke weblog draait op de gratis variant bij WordPress.com. Die biedt al veel mogelijkheden voor beginner en gevorderde. Tegen een kleine vergoeding kun je upgraden en wat extra aanpassingen doen. WordPress.org biedt de mogelijkheid om de open source software gratis te downloaden en zelf te installeren op een eigen URL. Daarna kun je met ontelbare thema’s en plugins de website helemaal naar je hand zetten. Of zelf aan de code sleutelen. Frankwatching is een voorbeeld van een site die op WordPress draait.

Dit onderscheid tussen .com en .org is belangrijk, want sinds de invoering van de ‘cookiewet’ is er voor de laatste bijvoorbeeld al Cookie Control, een plugin waarmee je je website helemaal aan de wet kunt laten voldoen.

De vele gebruikers van WordPress.com hebben die mogelijkheid echter niet, omdat ze niet in die mate aan hun sites mogen sleutelen. Strikt genomen zou het ook dwaas zijn als deze miljoenen gebruikers individueel aan de slag gingen. Het zou dus logisch zijn als .com zelf met een oplossing was gekomen, die iedereen naar wens kan inzetten. Maar die is er nog niet. Daarmee zijn miljoenen sites binnen de Europese Unie al bijna 2 maanden strafbaar.

Forumreacties

WordPress.com stelt zich op zijn eigen forum laconiek en afwachtend op:

“We’re aware of the recent EU privacy directive and the related UK Cookie Law. As of now, the relevant authorities haven’t issued concrete guidance on the actions that are necessary to comply with the law. We’ll be watching as the situation develops and may make changes to our services in the future, if required.”

Geadviseerd wordt om via een tekstwidget te verwijzen naar de Privacy Policy. Deze handelswijze voldoet niet aan de wet, antwoordt de volgende forumbezoeker terecht. En een ander schrijft:

“(…) To that end, by July, if I have to stand in front of these people and say “WordPress’s official position still consists of looking down at their shoes and mumbling about waiting for someone else”, you are going to make me look bad. Make me look good, kids. Stop shifting and get to work. We all did.”

Dat was op 1 juni. En er lijkt niets veranderd. Het topic op het forum is door WordPress afgesloten.