Apps & Tools

Google+ Communities: breakthrough of totale flop?

0

Tijdens mijn online surfreis kwam ik twee opvallend interessante ontwikkelingen tegen. 1: een publicatie van de nieuwste cijfers rondom Google+ en 2: de lancering van ‘Google+ Communities’. Ik zie een link en stel een vraag: heeft Google ‘Google+ Communities’ gelanceerd omdat er nog steeds geen hond actief (lees: écht actief) is op Google+?

Of is het aantal Google+ gebruikers (lees: mensen die automatisch een Google+ account door hun strot krijgen gedrukt, omdat ze niet om Google heen kunnen) zo explosief gestegen dat er flink tijd en geld is geïnvesteerd in ‘the next big thing’ op deze sociale planeet?

‘Mega-spectacupopulair’

‘Communities’ is een nieuw onderdeel van Google+, dus eerst maar even de nieuwste cijfers rond dit (volgens Google zelf) zo mega-spectacupopulaire platform. Meer dan 500 miljoen mensen hebben een Google+ account, waarvan er 235 miljoen actief gebruik maken van Google+ features. Met deze features wordt bedoeld: het geven van een +1 aan apps in Google Play, een Hangout starten in Gmail en connecten met vrienden via Google Search. 135 miljoen gebruikers zijn alleen actief in de stream van Google+.

Een simpele rekensom (en een vluchtige blik op de website van de oplettende internetjunks van TheNextWeb) voorziet ons van een deprimerend percentage: slechts 27% gebruikt het platform zoals bedoeld: socializen binnen de stream van Google+. Natuurlijk is Google+ geen pure tegenhanger van Facebook (meer een sociale laag die over de volledige invloedssfeer van Google wordt geplakt), maar just so you know: het ‘sociale netwerk’ van Google is nog niet bepaald met liefde geadopteerd door de sociale meerderheid.

The next big thing?

Google innoveert en ontwikkelt graag. En we weten allemaal dat Google dat over het algemeen doet met de snelheid van de TGV. Zo ook nu weer. Brandend van nieuwsgierigheid heb ik als de sodemieterweerga een community aangemaakt. En ik moet zeggen: dat ging snel, eenvoudig en bracht mij langs een aantal verrassende features, waar ‘tegenhanger’ Facebook Groups niet van terug heeft.


Wat direct opvalt is dat Google+ Communities veel meer is gericht op delen, delen en delen. Het is (terecht) opgezet vanuit de gedachte mensen met een gedeelde interesse bij elkaar te brengen en elkaar de nieuwste ontwikkelingen of eigen ervaringen toe te sharen. Je krijgt dan ook meteen (nog voordat je een eigen community aanmaakt) een aantal suggesties voor communities waar je aan kunt deelnemen.

Wanneer je zelf een community aanmaakt, kun je instellen of iedereen kan deelnemen aan jouw community of dat je deze besloten houdt. Hierbij wordt de ‘public’-optie links (en eigenlijk dus als eerst) aangeboden, met de boodschap ‘Your community will be open to the world’. Google maakt hiermee een duidelijk statement.

Je kunt meteen je cirkels uitnodigen om deel te nemen, waarna het tijd is voor je eerste post. Leuk om te weten: je hoeft niet op je community in te loggen om iets te delen. Vanaf je Google+ homepage kun je alles delen wat je wilt. Neem je deel aan meerdere communities? Dan kun je aangeven op welke community je de post wil afvuren. En er is meer: je kunt vanaf elke website die een Google +1 button gebruikt, direct delen met je communities.

Echt en oprecht sociaal

Google + Communities is wat mij betreft een echte toevoeging op de bestaande netwerken en features binnen het sociale landschap. Waar Facebook zich richt op mensen die elkaar al kennen, richt Google zich met deze communities vol op het ontdekken van onze wereld en de mensen + interesses die binnen die wereld bestaan. En voordat je “Twitter” roept: ook Twitter is wat mij betreft geen vergelijkbaar platform: 140 tekens per post en 100% tekst (linkjes naar afbeeldingen doen wat mij betreft niet echt mee) is niet genoeg om je passie te delen.