How to

Wat te doen met een comateus social media-account?

0

Ik zie het nog verrassend vaak; eieren op Twitter en lege LinkedIn-profielen. Het aanmaken van een profiel is zo gedaan, maar het vullen en onderhouden wordt soms vergeten. Een gemiste kans én schadelijk voor je online imago. Er zijn 2 opties, je comateuze account verwijderen of de sprong écht wagen en je profiel pimpen.

10 social media-accounts per persoon

Mijn eerste account op social media maakte ik aan in 2004, bij Hyves. Dat account negeer ik ondertussen, aangezien mijn eigen foto’s me er telkens aan herinneren dat ook ík ouder aan het worden ben. Daarna betrad ik in 2007 Facebook, om met nieuwe reisvrienden en het thuisfront contact te houden tijdens mijn wereldreis. LinkedIn volgde in 2008, toen ik op zoek was naar mijn huidige baan.

Twitter gebruik ik officieel sinds 1 december 2010, maar verder dan een bericht in de trant van: ‘zo, eens kijken wat Twitter mij gaat brengen’ kwam ik de eerste 5 maanden niet. Naast deze accounts ben ik ook vertegenwoordigd op Pinterest, Google+ en Foursquare, om nog maar te zwijgen over mijn profielen op datingsites, want de moderne vrijgezelle vrouw moet toch ook wat.

Extra zuurstof of de stekker eruit?

Al met al een hele waslijst aan mini-me’s en digitale profielen, die continue ge-update en ververst moeten worden. Natuurlijk zijn er hulpmiddelen die het onderhoud vergemakkelijken, maar het zal nooit vanzelf gaan. Dus vraag ik me af of het slim is om alles ‘kunstmatig in coma’ te houden? Natuurlijk is er verschil tussen wat privé en zakelijk acceptabel is. In mijn ogen geldt echter altijd dat, wanneer jij zelf niet de neiging hebt om je account te bezoeken, dat vermoedelijk ook voor anderen zal gelden.

Eerst de diagnose: hoe ‘social’ ben je op zakelijk vlak?

Bepaal daarom eerst hoe actief je bent in het zakelijk gebruik van social media. Wanneer je social media alleen privé gebruikt, is er niets aan de hand. Je bent wel of niet actief, big deal! Maar dat is anders als je social media zakelijk inzet, dan is een comateus account niet handig. In mijn ogen zijn er 3 soorten social mediagebruikers;

 1. Actief: je hebt het licht gezien en je zendt en ontvangt er driftig op los. Go for it, I’m with you!
 2. Passief: je ontdekt gestaag door te volgen en te linken, maar zelf zenden is nog wat aan ambitieuze kant. Je bent nog niet 100% overtuigd van de magie en/of je vindt het wel goed zo.
 3. Comateus: je hebt een of meerdere profielen die je eigenlijk niet (meer) gebruikt. Je hebt geen (goede) avatar en weet misschien ook niet meer wat je logingegevens zijn. Je voelt je niet thuis in je account en weet niet wat te doen.

Beste comateuze social mediagebruiker, de onderstaande tips zijn voor jou! Wil je je status upgraden naar passief of misschien wel actief? Geef jezelf dan een trap onder je achterste en neem je profiel eens onder handen. Hieronder vind je 3 snelle oplaptips voor Twitter en LinkedIn om je upgrade voor elkaar te krijgen. Ik beperk me tot die 2 media, omdat die in mijn ogen het meest geschikt zijn voor zakelijke doeleinden.

Waarom Twitter en LinkedIn?

Als je je nog afvraagt; waarom Twitter en LinkedIn? Twitter is multifunctioneel. Het helpt je met het vinden en zenden van informatie, het opbouwen van een imago, netwerken, new business generen en het is een ideaal middel om traffic naar je site te verhogen. LinkedIn is een combinatie van een online CV en een digitaal visitekaartje. Aangezien Linkedin profielen hoog scoren in Google’s zoekresultaten, moeten die er dus overzichtelijk, verzorgd en compleet uitzien.

Tip 1: Upload een profielfoto – De default avatar is weinig charmant

Vaak verraadt je avatar, het plaatje dat als gebruikersafbeelding gebruikt wordt, of je actief en serieus te werk gaat. Kies je ervoor geen profielfoto te uploaden, dan wordt je profiel verrijkt met een weinig originele avatar. Zeg nou zelf, onderstaande avatars nodigen niet echt uit tot volgen of linken.

avatars so me accounts

Moet je zover gaan als sommige van ons en professionele foto’s laten maken? Nee, natuurlijk niet. Maar, zorg wel voor een duidelijke, herkenbare en voor het medium in kwestie geschikte avatar. Kies bij LinkedIn voor een duidelijke portretfoto (dus geen logo!) in een acceptabele resolutie. Plaats bij voorkeur geen vakantie- of uitgaansfoto op LinkedIn, bewaar die voor Facebook. Op Twitter wordt meer creativiteit en eigenheid geaccepteerd. Zorg er wel voor dat de uitstraling van je avatar de inhoud van je tweets weerspiegelt. Dat is wel zo herkenbaar.

Tip 2: Vul je biografie aan – ‘I’ll be however you want me to be’

Dat Richard Gere Julia Roberts in Pretty Woman zelf een naam en karakter mag geven, werkte goed voor haar. Maar zo werkt het niet op Twitter en LinkedIn. Laat mensen niet gissen naar wat je doet en waar je interesses liggen, zorg voor een biografie! Dan kunnen ze snel bepalen of je interessant bent om mee te linken of om te volgen. Waar moet je op letten met het vullen van je biografie bij Twitter en LinkedIn?

Twitter

Je hebt 160 tekens om jezelf, naast je avatar, op je profiel te presenteren. Dat lijkt weinig, maar het is voldoende om jezelf op de volgende onderwerpen te presenteren;

 • Wie ben je en wat doe je?
 • Waar twitter je voornamelijk over?
 • Wat onderscheid je van de rest?
 • Waar kunnen mensen meer over je lezen (link naar je website of LinkedIn)?
 • Personaliseer je achtergrondschermen, ‘be unique’!

Wie zou jij eerder volgen? Links of rechts?

twitter account ei en geen ei

LinkedIn

Op LinkedIn kun je heel veel informatie kwijt. Van opleidingen en werkervaring tot prijzen en onderscheidingen. Begin eens rustig met het onderstaande;

 • Beperk jezelf niet tot het opsommen van alleen functienamen, maar voeg ook een beschrijving toe;
 • Meld opleidingen en cursussen die relevant voor je huidige werksituatie/dienstverlening;
 • Voeg links toe aan je profiel, bijvoorbeeld van je Twitter-account en bedrijfswebsite;
 • Vul je expertises in en vraag mensen die dit kunnen beamen om aanbevelingen;
 • Koppel je account aan een actief e-mailadres, zodat mensen je snel kunnen bereiken. Dit kun je hier aanpassen.

Tip 3: Verwijder je klonen en proefmonsters – Google weet ze te vinden

Je wil inloggen om eindelijk je account te gaan pimpen, maar bent je wachtwoord vergeten. Tevergeefs zoek je naar de logingegevens, maar je bent ongeduldig en besluit een nieuw account aan te maken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, dus mooi opgelost, toch? Nou nee. Als iemand je naam Googlet, komen deze ‘evil clones’ weer naar voren. Geen goede eerste indruk. Kijk hier naar 2 voorbeelden waar het overduidelijk is misgegaan.

Twitter LinkedIn meerdere accounts

LinkedIn biedt je de mogelijkheid om je verkeerde account te deleten óf samen te voegen met je goede account. Bij Twitter is zo’n merge helaas niet mogelijk, daar is de oplossing het extra account te verwijderen.

En nu verder…!

Ga na je ‘make-over’ actief op zoek naar nieuwe connecties en volgers. Je vergroot op die manier je netwerk en zeg nou zelf, wat vind jij van profielen met maar 30 connecties/volgers? De volgende stap is actief en consistent communiceren, maar haast je niet. Ook op social mediagebied is een goed begin het halve werk.

… of niet?

Zijn deze tips te veel moeite en zie je het echt niet zitten, bij nader inzien? Maak er een eind aan. Dit geldt in mijn ogen voor persoonlijke én zakelijke Twitter-accounts en zakelijke LinkedIn bedrijfspagina’s. Een persoonlijk LinkedIn-profiel is hetzelfde als een website voor een bedrijf, je kan niet zonder. Op Twitter kun je stilletjes je account deactiveren via deze link. Kies je er toch voor om LinkedIn te verwijderen (foei!), dan kan dat hier. Hoe dan ook, succes!