SEO

Google bedrijfsvermelding: in 4 stappen optimaal vindbaar voor je klanten

0

Elke dag gebruiken duizenden mensen Google Search en Google Maps om bedrijven in hun eigen regio te vinden. In Google Places Zakelijk (of: Google Mijn Bedrijf) kun je gratis één vermelding maken per adres. Als potentiële klanten dan naar jou zoeken, vinden zij jouw bedrijf inclusief gegevens als openingstijden, foto’s en klantenreferenties. Hoe zorg je voor zo’n bedrijfsvermelding?

Let op: dit artikel is gedateerd, de informatie kan dus achterhaald zijn.

Wanneer jouw bedrijf in Google Places Zakelijk (ook bekend onder de naam Google Mijn Bedrijf, red.) staat, wordt deze getoond op Google Maps en is de kans groot dat je ook op specifieke (lokale) zoekopdrachten zichtbaar bent op de zoekresultatenpagina van Google. Dankzij de gratis bedrijfsvermelding is je bedrijf dus optimaal vindbaar en zichtbaar in Google. Ook word je bedrijf op deze manier véél aantrekkelijker vertoond. Laat deze kans dus niet onbenut!

Verbeter de lokale vindbaarheid van je website

De vindbaarheid op jouw eigen bedrijfsnaam is vaak al dik in orde, dus denk bij de beschrijving van jouw onderneming aan zoekwoorden die belangrijk zijn voor je bedrijf. Waarom zou je een bedrijfsvermelding aanmaken als je bedrijf toch al bovenaan staat in de organische zoekresultaten? Nou, dat is heel simpel. Ten eerste omdat je op deze manier de lokale vindbaarheid én herkenbaarheid (dankzij de foto’s) van jouw bedrijf in Google aanzienlijk zal vergroten. Ten tweede omdat men zo direct inzicht heeft in de meest relevante gegevens van jouw bedrijf zoals je contactgegevens, openingstijden et cetera. Daarbij komt dat het je niets kost! Alhoewel, hoogstens 10 minuten van je tijd.

Voorbeeld bedrijfsvermelding Google

Een voorbeeld van een bedrijfsvermelding in Google

Van Google Places naar Google +

Wanneer je een bedrijfsvermelding aanmaakt in Google Places Zakelijk, wordt er ook automatisch een lokale Google+ pagina aangemaakt waar je bedrijfsvermelding aan wordt gekoppeld. Dit zul je zien wanneer je op ‘foto’s bekijken’ klikt in de bedrijfsvermelding, dan kom je namelijk terecht op de ‘Google+ Local’ pagina van het desbetreffende bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over het bedrijf. Het voorbeeld hieronder laat zien wat je te zien krijgt wanneer je niet bent ingelogd. Wanneer je wel bent ingelogd is het mogelijk om een review achter te laten, in te checken bij een locatie of de pagina te delen. Dit wordt vervolgens weer gecommuniceerd op de Google+ profielen van deze gebruikers. De online zichtbaarheid van jouw bedrijf wordt op deze manier dus nog meer vergroot!

Google+ local pagina

Google+ local pagina

Bedrijfsvermelding in Google Maps

Ook in Google Maps is het verschil groot als je geen bedrijfsvermelding hebt in Google Places Zakelijk. Zoals je in onderstaand voorbeeld kunt zien komt een bedrijfsvermelding zowel de vindbaarheid als de herkenbaarheid van jouw bedrijf in Google Maps ten goede.

Zonder bedrijfsvermelding

Weergave in zoekresultaten zonder bedrijfsvermelding

Met bedrijfsvermelding

Weergave in zoekresultaten met bedrijfsvermelding

Zet jouw bedrijf ook op de kaart!

Stap 1: meld je gratis aan bij Google Places Zakelijk

Ga naar de aanmeldpagina van Google Places Zakelijk. Als je al bekend bent bij Google, bijvoorbeeld omdat je een Gmail-account hebt, dan kun je daarmee inloggen. Heb je nog geen account bij Google, dan kun je die gratis aanmaken. Het kan zijn dat je na het inloggen in je profiel uitkomt. In dat geval moet je even opnieuw op de link ‘Bedrijfscentrum’ klikken.

Stap 2: vul je bedrijfsgegevens in en check de positionering

Vul je bedrijfsgegevens zo accuraat mogelijk in. Houd goed in de gaten dat alles wat je hier neerzet openbaar gemaakt wordt op het internet. Kijk in het kaartje of het markeringsbolletje op de juiste plek staat. Je kunt dit eventueel corrigeren. Tip: gebruik in je bedrijfsomschrijving bij voorkeur de zoektermen waar je graag op gevonden wilt worden.

Stap 3: ga verder met het aanvullen van je vermelding

Vul hier je openingstijden in, welke betaalmethodes je accepteert, eventuele foto’s van je pand of diensten, je logo of sfeerfoto’s van je winkel. Let op: de foto die je als eerste toevoegt is de hoofdfoto van je bedrijfsvermelding. Deze foto is als enige zichtbaar wanneer je bedrijfsvermelding zichtbaar is in de zoekresultaten van Google of in Google Maps. Vergeet niet om bij ‘Aanvullende details’ de dingen te vermelden die jou bijzonder maken. Als je klaar bent, klik dan op Verzenden.

Stap 4: verifieer je aanmelding

Heel belangrijk, dit verifiëren, want anders zou iedereen zich als jouw bedrijf kunnen voordoen. Wanneer je de vermelding geactiveerd hebt duurt het ongeveer zes weken voordat je vermelding op Google Maps wordt weergegeven. Je kunt de status controleren door terug te keren naar Google Places Zakelijk en aan te melden met de id en het wachtwoord van je Google-account.

Van B naar A!

Wanneer je bedrijfsvermelding uiteindelijk werkt volgt er een nieuwe uitdaging. Omdat er steeds meer bedrijven zijn die zich aanmelden valt het niet mee om bovenaan te komen – en dat is wel wat je wil. De positie van je bedrijf wordt met name vastgesteld aan de hand van een algoritme. Omdat Google Places een dienst is die nog regelmatig wordt vernieuwd, wijzigt dit algoritme ook regelmatig. Uit eigen ervaring kan ik je wel alvast enkele tips geven die je in kunt zetten om een hogere positie te verkrijgen in Google Places.

  • Vul de gegevens van je bedrijfsvermelding zo volledig mogelijk in. Dus ook foto’s en eventuele openingstijden.
  • Verwerk een zoekwoord in je titel. Dus meld je niet aan als ‘Refresh’ maar als ‘schoonheidssalon Refresh’.
  • Probeer het maximale aantal categorieën in te vullen. Bij de eerste categorie moet een standaardcategorie worden gekozen. Bij de andere 4 mag je zelf iets verzinnen. Denk hierbij aan categorieën waarop jouw bezoekers zullen zoeken.
  • Positieve recensies zijn belangrijk voor je ranking in Google Places. Zorg er dus voor dat een aantal van je klanten jou een goede recensie geeft.
  • Maak gebruik van lokale linkbuilding, bijvoorbeeld via websites als Telefoongids.nl, Openingstijden.com, Yalwa.nl, Locanto.nl, Nationale Bedrijvenplein, social media en Allebedrijvenin (typ in Google [allebedrijvenin + stad] en je vindt jouw gewenste onderdeel van deze site).

Meten = weten

Statistieken

Benieuwd hoe vaak je bedrijfsvermelding is vertoond en hoe vaak gebruikers belangstelling hebben getoond in jouw bedrijfsvermelding? Dit kun je heel gemakkelijk terugzien in de statistieken. Wanneer jouw bedrijfsvermelding wordt weergegeven in Google kun je alle statistieken zien door in te loggen in Google Places Zakelijk. Hier kun je ook zien met welke gebruikte zoekwoorden jouw bedrijfsvermelding is vertoond in Google. Succes!