Boekrecensies, Strategie

In 7 stappen een strategie voor social media

0

Van alle boeken uit de ‘60-minutenserie‘ van Frankwatching & Haystack heb ik hier het meest naar uitgekeken. Een boek dat mij of mijn klanten vertelt hoe je in 60 minuten leestijd naar een goede social mediastrategie komt. Ik heb het boek dan ook verslonden. Komt het boek zijn belofte na? Heb je in een uur tijd een strategie? En voor wie is het boek geschikt? Je leest het in deze review.

Inhoud van het boek

Duursma begint het boek met de oproep om de kansen van social media te benutten. Daarin roept hij zowel individuen als bedrijven op om de voordelen te zien en social media in te zetten om je eigen doelen te halen. Ook allerlei vaktermen als Paid, Owned en Earned Media worden uitgelegd. Die – voor gevorderden wellicht wat lange – inleiding maakt het boek zeer geschikt voor beginnende social mediagebruikers en -marketeers. Wat heel duidelijk wordt, is dat er geen enkel excuus meer bestaat om social media niet in te zetten. Dat is de kracht van die inleiding.

De kern van het boek

De kern van het boek zit wat mij betreft in het strategische stappenplan. Duursma beschrijft 7 stappen, die in elke social mediastrategie moeten zitten. Elke stap wordt ook voorzien van best practices en gaat daardoor leven.

De 7 stappen

De 7 stappen van het strategische stappenplan zijn:

  1. Start met sociale research
  2. Bepaal je doelen
  3. Bepaal je doelgroep
  4. Organiseer je interne beleid
  5. Aantrekkelijke content en communicatie
  6. Uitvoer: pas op voor struikelblokken
  7. Meten, beheren en leren

De stappen spreken voor zich, lees vooral het boek voor toepassingsmogelijkheden en tips. Elke stap wordt uitgebreid besproken. Dit deel is voor mij dan ook het meest waardevolle. Duursma neemt stap-voor-stap alles door, inclusief een nuchtere kijk op social media. Verwacht geen halleluja-verhalen. De auteur ziet gelukkig ook in dat niet elke stap voor elk bedrijf gemakkelijk zal zijn.

Uit de eigen praktijk

Eén van mijn klanten worstelde met social media. Het kwam niet echt van de grond, al hadden ze er genoeg tijd en geld in gestopt. Toch liep het niet. Pas bij de strategische sessie werd duidelijk waarom. Ze hadden nog nooit op bedrijfsniveau nagedacht WIE ze wilden bereiken. Stap 3 uit het 7-stappenplan was niet ingevuld. Na een fikse discussie werd dat duidelijk enn aan het eind van de dag zijn er ook concreet afspraken gemaakt over wat ze voortaan wel en niet zouden gaan doen. Een paar van de aanwezige communicatie-adviseurs moesten even flink slikken.

Social media moet je als bedrijf inzetten om je doelen te halen. En als je weet hoe en bij wie je die doelen kunt halen, kun je pas verder met de volgende stappen. Het loopt nu veel gesmeerder bij dat bedrijf. Ze houden tijd over en bereiken wel de juiste mensen met hun boodschap.

Waarde van het stappenplan

Voor mij als social media trainer is een dergelijk stappenplan een must bij het begeleiden en trainen van bedrijven. Het geeft structuur en houvast en biedt veel minder plaats voor weerstanden. Daarom gebruik ik graag dit soort modellen. Het stappenplan van Jarno is zeer toepasbaar, zodat je als trainer of bedrijf snel resultaat kunt halen.

Aanrader

Voor elke social media verantwoordelijke zou dit boek verplichte kost moeten zijn.

We doen niet meer zomaar wat

Het opstellen van een social media strategie is arbeidsintensief en is zeker niet in 60 minuten klaar. Het ernaar gaan leven en werken is misschien nog wel moeilijker. Het vraagt van bedrijven een fundamentele omslag in het hiërarchisch denken. Maar zoals Duursma zegt:

Morgen is vandaag begonnen

Nu jij nog!

Over het boek

Sociale media strategieTitel: Sociale media strategie in 60 minuten
Auteur: Jarno Duursma
Uitgever: Haystack
Jaar: 2013
Nummer: EAN 9789461260604
Mediatype: Boek
Prijs: €12,50
Bestellen: via Managementboek (aff.)

Foto intro met dank aan Fotolia