Verdieping

Videomarketing-mythe: 1,8 miljoen woorden per minuut?

0

Je leest het goed: 1,8 miljoen woorden per minuut! Dat is de ‘informatiewaarde’ (ik verzin dit woord ter plekke) van één minuut video als je verschillende websites moet geloven.
Ik zag dit cijfer voorbij komen en als filmmaker was mijn nieuwsgierigheid gewekt:
Waar is dit getal op gebaseerd?

De bron

Na wat zoekwerk, oftewel Google, kwam ik bij de naam James McQuivey van Forrester Research. Hij heeft het inderdaad gezegd: ‘Video is worth 1.8 million words per minute‘.
Ik zoek verder bij Forrester Research, maar ik kan er niets over vinden. En dat vind ik jammer, dus ik besluit het te vragen via Twitter. De beste man is daar ook actief, dus binnen een dag krijg ik de onderbouwing die ik zocht. Het was toch minder diepzinnig en wetenschappelijk dan ik had gehoopt. Ik citeer: “”A picture is worth a thousand words” 1000 words x 30 frames per second x 60 seconds per min = 1.8 million words/min of video”

Hij heeft gewoon een metafoor vermenigvuldigd en het wordt klakkeloos overgenomen door filmmakers over de hele wereld. Ik vond ook een filmmaker die glunderend weet te vertellen dat een mens gemiddeld 120 uur moet praten om datzelfde aantal woorden te bereiken (dat zou een teken van overdrijving zijn!). Wat dat betreft blijft internet een echoput: ook zonder uitleg gedeponeerde cijfers worden overgenomen.

Metafoor

Iedereen kent de uitdrukking een foto zegt meer dan 1000 worden. Hoewel dit uiteraard niet letterlijk voor elke foto geldt (tenzij je minitieus ieder detail tot in den treure gaat proberen te omschrijven), snapt iedereen wat er mee bedoeld wordt. Bekijk maar eens een paar van de winnende iconische worldpressfoto’s. In een enkel beeld weten zij door te dringen tot de kern van oorlogen, politieke conflicten en natuurrampen.

Door dit te vermenigvuldigen met het aantal beelden per seconde en dat keer 60 te doen krijgen we bijzondere conclusies: in de Verenigde Staten (en andere NTSC-landen met een 60Hz stroomnet) is 1 minuut video 1,8 miljoen woorden. In Europa (en andere PAL-landen) zitten maar 25 beelden per seconde: de ‘informatiewaarde’ zou dan maar 1,5 miljoen woorden zijn. In de bioscoop ligt de beeldsnelheid maar op 24. (Oké, soms 48, zoals in Imax bij The Hobbit…)

Steekhoudend en overtuigend?

Is dit een steekhoudend en overtuigend getal? Nee dus. De 24, 25 of 30 ‘foto’s’ in één seconde verschillen niet zo heel veel van elkaar, tenzij je experimentele structuurfilms maakt zoals Stan Brakhage:

Accepteer cookies

Of kijk naar hoe een paar studenten het ooit deden op de Willem de Kooning Academie:

Accepteer cookies

Voegt ieder beeld in deze broodsmeer-scene 1000 woorden toe aan het verhaal?
Oordeel zelf:

jam-smeren-5x5-plat-800

Wat die beeldjes per seconde wel doen, is de illusie van beweging op het beeld toveren. En daardoor kunnen we bewegingen en handelingen laten zien. We kunnen ritme en tempo overbrengen. En als klap op de vuurpijl kunnen we geluid toevoegen om extra informatie of sfeer toe te voegen aan het totaalplaatje dat video of film heet.

Je vertelt geen compleet boek in enkele minuten

Dus ik moet toegeven: met een video kun je visuele dingen veel makkelijker vertellen. Dat is helemaal waar. De hoeveelheid informatie in bijvoorbeeld een bedrijfsfilm wordt echter niet bepaald door het aantal beeldjes per seconde, maar door het script, de gefilmde inhoud en de montage. En ja, je kunt met een video meer of handiger vertellen dan met een foto of een tekst. Maar je vertelt geen compleet boek in enkele minuten.

Als we uitgaan van 15 woorden per regel en 45 regels per pagina, komt Lord of the Rings niets eens aan 1 miljoen woorden. (Volgens internet bestaat het uit ongeveer een half miljoen woorden, maar ja, we weten nu allemaal dat cijfers op internet niet waar hoeven te zijn ;-)) De film zou dan korter moeten zijn dan de trailer voor deel één, maar de The Lord of the Rings-trilogie duurt wel meer dan 9 uur. En dan zijn er nog stukken uit het 1200 pagina’s tellende boek weggelaten omwille van de lengte en het verhaal.

Accepteer cookies

“Een foto zegt meer dan 1000 worden. Video bestaat uit een x aantal foto’s per seconde” klinkt heel stoer, maar valt in de categorie: “ik pas in mijn broek. Mijn broek past in mijn koffer. Dus ik pas in mijn koffer.”

Waarom is de inzet van video dan wel zinvol?

Om deze column positief en nuttig af te sluiten, volgt hier een kort lijstje met redenen waarom video wel toegevoegde waarde heeft. De oplettende lezers zal veel van deze argumenten herkennen uit de blogs van de collegaschrijvers op frankwatching.

  • Het is een verhalend medium: je kunt er op effectieve en overtuigende wijze verhalen mee vertellen.
  • Het is een belevingsmedium: met de combinatie van bewegend beeld en geluid kun je de juiste sfeer scheppen.
  • Het is een Show don’t tell-medium: je kunt laten zien hoe iets werkt of hoe iets moet, terwijl het omschrijven ervan slechts een abstracte afgeleide is van de werkelijkheid. En dat laatste levert ook nog regelmatig bijna onleesbare teksten of handleidingen op. 😉
  • Video is deelbaar via social media. Het potentiële bereik ligt dus ver voorbij je eigen netwerk.
  • Video is vindbaar op YouTube of Vimeo. Het kan de vindbaarheid van jouw website, bedrijf, dienst of product dus vergroten.
  • Mensen kiezen vaak voor de weg van de minste weerstand: video is eenvoudiger te consumeren dan lappen tekst. Volgens onderzoek uit 2010 heeft video steeds meer de voorkeur boven tekst. Dit betekent niet dat tekst geen rol meer speelt. Ik schrijf ook blog en teksten, terwijl ik filmmaker ben. Tekst is een medium met andere sterke punten dan video.
  • Je kunt de menselijke kant van het bedrijf of de ondernemer laten zien.
  • Een goede corporate video zet aan tot actie. Een goede productvideo kan de conversie van een webshop verhogen.

Misschien zeg je nu: “Hé, er staat telkens ‘kan’, ‘potentiële’ of ‘kunt’ in de zinvolle argumenten!?” Inderdaad. Het zijn doelen die bereikt kunnen worden met het medium video. Het zijn echter geen automatisch eigenschappen van een video. Dat beweren is net zo waar als de 1,8 miljoen woorden per minuut die een video aan informatie op de kijker af zou vuren. Zoals met (bijna) alles valt of staat het succes van een bedrijfsvideo, productfilm of andere webvideo met goede inhoud en een goede uitvoering. Stel dus altijd één of meerdere doelen voordat je een video maakt of laat maken. En neem zinvolle argumenten mee in jouw overwegingen.

Accepteer cookies

Toegift

Hierboven vind je een klassieker in de kunst van misplaatst overdrijven. Wat vind jij?

Foto met dank aan Fotolia