How to, Inspiratie, Verdieping

Zo maak je waardevolle content waar klanten voor terugkomen

0

“Content isn’t king, it’s the kingdom,” vindt Lee Odden, maar: “Het overgrote deel van de content op internet is niet geweldig, het is gewoon rotzooi.” Hierdoor zitten we in een ‘content shock’: er is nu al meer content dan mensen ooit kunnen consumeren, en dat wordt elke dag alleen maar meer. Lee gaf mij in een interview 7 tips, waarmee jij de best mogelijk content kan maken, zodat mensen die vragen hebben óver jou, de antwoorden ook het liefste bij jou halen. 

Waar blijft de waardevolle content?

“Veel bedrijven creëren gewoon maar zo veel mogelijk content, voor SEO-doeleinden, zodat ze beter gevonden worden door zoekmachines. Ze maken geen waardevolle content voor de juiste mensen, om hun klanten een betere ervaring te geven”, aldus Lee Odden van TopRank Online Marketing. Lee is spreker, auteur en expert op het gebied van contentmarketing, en werkt voor klanten als Dell en LinkedIn. Ik interviewde hem op de Content Marketing Conference Europe.

Tip 1: Kies een geïntegreerde benadering van SEO, social en content

Lee hamert op het belang van de kwaliteit van content en is een groot voorstander van een geïntegreerde benadering van SEO, social en contentmarketing. Content is de reden dat zoekmachines bestaan ​​en het is de hoeksteen van wat mensen delen op het sociale web volgens hem. “Content isn’t king, it’s the kingdom. Zonder content is er geen search en wordt social erg saai.”

Maak unieke content

Iedere dag komt er alleen maar meer content bij. Niet alleen je concurrenten vragen aandacht van potentiële klanten, maar ook consumenten die zelf blogs schrijven en filmpjes online plaatsen, trekken hun aandacht. Hierdoor krijgen kwaliteit en targeting nóg meer invloed op het winnen van nieuwe klanten met contentmarketing. Maak daarom unieke content die het verdient om gedeeld te worden.

Tip 2: Creëer content voor het gehele aankooptraject

Kopers zoeken actief naar informatie. Ze zitten constant met allerlei vragen, en zoeken op internet naar antwoorden of de oplossingen. Door je te verdiepen in je doelgroep en te begrijpen wat kopers willen en moeten weten, kunnen bedrijven content maken als antwoord op deze specifieke klantvragen in het aankoopproces. Maak content voor het hele aankooptraject dat een klant aflegt: bewustwording, aankoop én after-sales, want ook bestaande klanten hebben nog vragen.

contentmarketing

Lee: “Als je op zoek bent naar een restaurant, gebruik je Google. Of je vraagt je Facebook-vrienden om advies en vervolgens gebruik je Google om meer informatie te vinden over het restaurant dat je vrienden aanbevelen.”

Vindbare, goede content op alle kanalen

Het is dus een van de meest waardevolle marketinginvesteringen om je content goed vindbaar te maken als kopers op zoek zijn naar een oplossing. Zorg dat jij het beste antwoord bent voor je klanten, op welke kanalen ze ook zoeken. Bouw ook vertrouwen op met aanbevelingen en zorg dat er positief over je gesproken wordt op zo veel mogelijk kanalen, online en offline.

Tip 3: Breng evenwicht in jouw bedrijfsdoelen en de wensen van je klant

Goede content die geoptimaliseerd is voor zoekmachines wordt gemakkelijker gevonden. En goede content willen mensen graag delen op sociale media. Hierdoor bereik je meer mensen. Want waarom zou je als bedrijf content creëren als niemand het kan vinden? Natuurlijk moet het je als bedrijf uiteindelijk ook wat opleveren want anders is het pure tijdsverspilling. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen je eigen doelstellingen en de behoeften van klanten. Zorg er daarom voor dat:

 • je beslist waar je het beste antwoord op wil zijn en voor wie;
 • je weet welke vragen je klanten hebben tijdens het aankoopproces;
 • je met je content het beste antwoord geeft op deze vragen.

Tip 4: Maak content die informeert en entertaint

De klantbehoeften dienen het uitgangspunt te zijn van je content, geen een lijstje met SEO-proof zoekwoorden. Alleen als je je klanten echt goed kent en content maakt die nuttig en onderscheidend is, kun je content creëren die je doelgroep ook aanspreekt. In het huidige concurrerende digitale landschap is het zaak om content te maken die zowel informeert als entertaint (info-tain). Een goed voorbeeld hiervan is de “Be more dog’ campagne van O2.

Accepteer cookies

Mensen krijgen echt een ervaring door goede content. Als je ze zelf input geeft, krijg je ook gepersonaliseerde output. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke video maken over “Wat voor klanttype ben jij?”, die vervolgens weer gemakkelijk te delen is met vrienden via social.

Tip 5: Check of je de vragen van je klanten echt begrijpt

“Content die goed gepland, creatief geproduceerd en enthousiast gepromoot wordt, levert alle informatie die een koper nodig heeft om belangrijke beslissingen te nemen in het aankoopproces. Het verbazingwekkende is dat uit allerlei onderzoeken blijkt, dat bedrijven die nuttige informatie creëren, zonder continu expliciet hun producten en diensten promoten, uiteindelijk meer verkopen. Klanten voelen zich niet onder druk gezet of lastig gevallen met nutteloze promoties, maar echt geholpen. De aanschaf van jouw product of dienst is dan een logische volgende stap voor de klant,” aldus Odden.

Hoe kan jij jouw contentmarketing verbeteren?

Beantwoord onderstaande vragen en ontdek waar er bij jouw contentmarketing ruimte voor verbetering zit.

 1. Creëer je content die nuttig is voor je klanten?
 2. Produceer je dit in de vorm die jouw doelgroep prettig vindt (video, blog, etc.)?
 3. Verspreid je dit via de voorkeurskanalen van je klanten (Facebook, Twitter, etc.)?
 4. Bevat deze content een aanbieding of call-to-action die je doelgroep ook echt aanspreekt en aanzet tot actie?
Recommendations © Coloures-pic - Fotolia.com

Foto: © Coloures-pic/ Fotolia.com

Tip 6: Inspireer mensen om klant bij je te worden

Als je als bedrijf een concurrentievoordeel wil behalen en betere relaties met klanten wil creëren, zal contentmarketing een centrale rol moeten spelen in je digitale marketing strategie. Dat werkt alleen, als je oprecht echte waarde wil toevoegen aan de belevingswereld van je klant.

Voeg waarde toe aan iemands leven

Goede content inspireert mensen om klant bij je te worden of anderen naar je door te verwijzen. Maar dan moet je wel geweldige content creëren, die mensen graag willen delen, want de meeste content is gewoon rotzooi. De algoritmes van Google en Facebook zijn behoorlijk veranderd en bovendien produceren traditionele uitgevers tegenwoordig veel content, net als bloggers, andere merken en gewone consumenten.

“Content is niet gewoon iets wat je maakt, het is een waarde die je toevoegt aan iemands leven.” De definitie van contentmarketing volgens Lee Odden is daarom: “Contentmarketing is het plannen, creëren, uitgeven en promoten van nuttige informatie en media gericht op een specifieke doelgroep en bedoeld om een ​​bepaalde uitkomst te beïnvloeden.”

Tip 7: Maak onderscheidende content

Een mooie contentmarketingcampagne kan een hoop prijzen winnen, maar als het uiteindelijk geen geld in het laatje brengt, is zo’n campagne niet veel waard. Gelukkig zijn er veel bedrijven die contentmarketing wel op een slimme en effectieve manier inzetten, zodat die bijdraagt aan het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen.

In de business-to-business wereld (B2B) zijn bedrijven als Marketo en HubSpot mooie voorbeelden van ‘best practices’ met content marketing. Maar ook LinkedIn, een van Lee Odden’s klanten , is goed bezig met hun blog en met projecten zoals ‘The Sophisticated Marketer’s Guide to LinkedIn’.

Aan de slag!

Om je te onderscheiden, zoals de voorlopers op contentmarketing doen, heb je in ieder geval 4 dingen te doen:

 1. Content creëren die nuttig en interessant is voor een specifieke doelgroep.
 2. Content op een creatieve en interessante manier verpakken.
 3. Maak amplificatie van content onderdeel van het content ontwikkelingsproces (optimaliseren, socialiseren, publiceren, adverteren).
 4. Vergroot het aantal distributiekanalen; verspreid content via sociale netwerken, e-maillijsten en invloedrijke connecties uit het bedrijfsleven.

De toekomst van contentmarketing

Steeds meer bedrijven zetten contentmarketing in. Bedrijven doen er dus goed aan zich voor te bereiden op concurrentie om de aandacht op een hoger niveau. De verwachtingen van de consument nemen alsmaar toe. Toch focussen bedrijven vaak nog te veel op sales bij hun contentmarketing. Dat is begrijpelijk, de rechtstreekse communicatie tussen merken en consumenten bestaat nog maar kort. Wie content creëert voor de hele customer journey krijgt echter niet alleen veel betere resultaten, maar ziet ook fans van het merk ontstaan.

Richt je op de niche

De hoeveelheid content die we met zijn allen produceren, zal blijven toenemen, net als de drang om je te onderscheiden van je concurrenten. “In plaats van je te richten op een massapubliek, denk ik dat contentmarketeers die zich richten op gespecialiseerde niches, meer effect kunnen bereiken. Ik denk ook dat deze niche-communities actiever betrokken zijn bij het creëren van ‘brand content’. Co-creatie van content of ‘participation marketing’ blijft een geweldige kans om klantinzichten te verwerven én nieuwe content te creëren,” besluit Odden.

Foto intro met dank aan Fotolia.