Innovatie

iOS 8: alle ontwikkelingen & features op een rij

0

Begin juni werd er op de World Wide Developer Conference een keynotespeech gehouden door Apple. Elk jaar introduceert het bedrijf uit Cupertino hier traditiegetrouw de vernieuwingen in de software van zowel iOS als OS X. In dit artikel lichten we een aantal interessante vernieuwingen van het aangekondigde iOS 8 toe. Stuk voor stuk ontwikkelingen en features die ook voor jouw merk of bedrijf interessant zijn.

Widgets in het berichtencentrum

Een vernieuwing die iedere iPhone- en iPad-gebruiker direct op zal vallen is te vinden in het berichtencentrum. In iOS 8 heeft dit scherm er een interactief gedeelte bij gekregen. Apps van derden kunnen straks, via zogenaamde widgets, al in het berichtencentrum hun data tonen aan de gebruiker. Dit was eerst voorbehouden aan apps van Apple zelf, zoals de aandelen-app en het weer. Het grote voordeel hiervan is dat het berichtencentrum altijd direct te benaderen is, zonder dat je een actieve app hoeft af te sluiten. Daarbij heb je zelf de mogelijkheid om te bepalen welke widgets er getoond worden. Maar er is meer. Naast het tonen van informatie kunnen widgets ook kleine taken uitvoeren in het berichtencentrum. In haar keynote liet Apple zien hoe je een hoger bod kun plaatsen op Ebay zonder de app zelf te openen. Bezitters van een iPhone of iPad kunnen straks in iOS 8 sneller taken uitvoeren en toch gefocust blijven binnen één app.

Een voorbeeld

Widgets op het berichtencentrum kunnen in een zakelijke app heel nuttig zijn en vooral tijdbesparend werken. Stel dat je in een sales-app veel klantinformatie hebt staan. De widget kan dan precies op tijd (met informatie uit de agenda) de meest recente bestelinformatie tonen van iedere klant waarmee je een meeting gepland hebt. Achteraf kan je via deze widget aangeven worden wat de uitkomst van het gesprek met de klant was. Dit alles zonder de app op te starten en zelf actief te hoeven zoeken naar de juiste informatie.

Connectiviteit met OS X

De connectiviteit met OS X is in iOS 8 nog beter geworden. Zo heeft Apple Handoff geïntroduceerd: als je straks een email aan het opstellen bent, die toch wel wat meer typewerk of om een bijlage vraagt, dan kan je deze door omhoog te swipen op je iPhone automatisch naar je Mac verplaatsen. Daar kun je dan rustig je bericht afmaken. Conceptmails of andere bestanden kunnen je dus straks met Handoff feilloos van iOS 8 naar OS X verplaatsen.

Apple heeft Handoff geïntroduceerd, dat voor een naadloze samenwerking gaat zorgen.

Apple heeft Handoff geïntroduceerd, dat voor een naadloze samenwerking gaat zorgen tussen desktop en smartphone.

Touch ID voor externe apps

Voor de bezitters van een iPhone 5s kan het ontgrendelen van het toestel met Touch ID al. Iedere keer een (lang) wachtwoord moeten invullen bij het opstarten van een app is onhandig. Straks kunnen ook apps voor dit toestel (en opvolgers) beveiligd worden met een vingerafdruk. Hiermee kun je de gebruiker van bepaalde apps meer privacy bieden. En het is volkomen veilig, omdat het toestel alleen het commando voor het ontgrendelen van de app geeft en geen informatie over de vingerafdruk deelt. Deze afdruk is uniek, wat het tot een erg efficiënte manier van apps beveiligen maakt. Niet alleen de toegang tot een app, maar ook de functionaliteiten, zoals transacties in een zakelijke app, kun je hier straks mee beveiligen.

App Store update & Testflight

De App Store heeft (eindelijk) een grote update gekregen met nieuwe mogelijkheden om apps te vinden en te ontdekken. Zo is er in de App Store straks een nieuw Explore-tabblad, waar je in categorieën en subcategorieën kunt zoeken. Dit biedt nieuwe kansen voor de ontwikkelaars van apps. Ook is er een zoekfunctie met populaire zoektermen en gerelateerde zoekopdrachten. Apps die voorzien zijn van een goede beschrijving worden dus makkelijk gevonden. Daarnaast kunnen ontwikkelaars straks appbundels publiceren om meerdere apps samen, tegen een lagere prijs, te verkopen.

Om hun apps te promoten kunnen ontwikkelaars straks ook video’s opnemen in de preview. Complete en goed gedocumenteerde apps zijn door deze update beter vindbaar en behalen hogere download- en verkoopcijfers. Waar het eerst nog lastig en veel werk was om mensen jouw app te laten testen, heeft Apple nu Testflight geïntroduceerd. Ontwikkelaars kunnen 1000 betatesters per app inzetten om fouten uit hun apps te halen. Het distribueren van de testversie gaat via de app store, wat het hele proces een stuk logischer maakt.

Onderling communicerende apps

Apple heeft het in iOS 8 mogelijk gemaakt om apps onderling met elkaar te laten communiceren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een foto of document in de ene app bewerken en daarna meteen met deze bewerkte versie verder te gaan in een andere app. Apple noemt dit Extensibility van Apps.

Apple heeft het in iOS 8 mogelijk gemaakt om apps onderling met elkaar te laten communiceren.

Apple heeft het in iOS 8 mogelijk gemaakt om apps onderling met elkaar te laten communiceren.

Interactieve notificaties

We zagen al dat de widgets in het berichtencentrum er voor zorgen dat gebruikers gefocust kunnen blijven op één app. Een andere nieuwe functionaliteit, gericht op het voorkomen van gedwongen switchen tussen apps, is interactieve notificatie. Een binnenkomende notificatie kun je naar beneden swipen om de interactiemogelijkheden te openen. Hierdoor wordt het voor gebruikers leuker om bepaalde apps te gebruiken, zonder dat het hen afleidt van hun taken die zij op dat moment uitvoeren. Een berichtje kort beantwoorden kan dus straks zonder de specifieke berichten-app te openen. Maar ook als een app aanvragen verwerkt kan dit sneller en eenvoudiger. Als er een nieuwe aanvraag binnenkomt, kan je al in de notificatie daarvan deze aanvraag goedkeuren. Uiteraard kun je dit ook combineren met een verificatie door een vingerafdruk.

Healthkit en Homekit

Healthkit is een platform dat allerlei informatie verzamelt over de gezondheid van jou als iPhone-gebruiker. Deze informatie haalt Healthkit uit allerlei apps. Hierdoor krijg je een bundeling van gegevens over jouw eigen gezondheid, die je zelf kunt inzien. Naast Healthkit is Homekit geïntroduceerd: met deze standaard kun je straks allerlei apparaten in huis bedienen en aansturen. Producenten van apparatuur kunnen nu dus makkelijker producten ontwikkelen die communiceren met iOS. Je kunt zelfs apparaten in huis koppelen aan Siri. Hierdoor zou je straks misschien alles in je huis kunnen bedienen met je stem.

Healthkit is een platform dat allerlei informatie verzameld over de gezondheid van de iPhone-gebruiker.

Healthkit is een platform dat allerlei informatie verzameld over de gezondheid van de iPhone-gebruiker.

Spotlight wordt slimmer en kan nog meer zoeken

Spotlight in iOS 8 kan straks ook informatie halen uit apps, Wikipedia en andere websites. Deze zoekresultaten worden daarnaast relevanter gemaakt. Denk hierbij aan het laatste nieuws, je favoriete voetbalclub of het dichtstbijzijnde restaurant op basis van je locatie. En dan ook meteen het adres en telefoonnummer erbij natuurlijk. Voor bedrijven is dit weer een nieuwe ontwikkeling die het belang onderstreept van complete informatie bieden op je website.

Stroomverbruik

In iOS 8 kun je zien welke apps de batterij het meest belasten. Hiermee dwingt Apple automatisch de ontwikkelaars om hun apps zo energie-efficiënt mogelijk te maken, zodat gebruikers het kunnen controleren.

Alternatieve toetsenborden

Alternatieve toetsenborden hebben al veel succes en bekendheid bij Android, maar straks wordt het dan ook eindelijk mogelijk bij Apple-producten. In iOS 8 zit een sandbox-functie waarin je keyboardextensies kunt maken. Deze uitbreidingen kunnen geen privacygevoelige informatie uit apps uitlezen (zoals keyloggers) zonder dat de gebruiker daar zelf expliciet toestemming voor geeft. Naast nieuwe toetsenborden is de verwachting dat we straks systeembreed voor alle apps ook andere extensies mogen verwachten. Fabrikanten kunnen toetsenborden maken die speciaal voor een app bedoeld zijn. Natuurlijk zijn toetsenborden ook systeembreed in te zetten, maar het is te verwachten dat voor sommige apps toetsenborden worden ontwikkeld die de productiviteit en het gebruiksgemak  verhogen.

In iOS 8 is een sandbox-functie toegevoegd waarin keyboardextensies gemaakt kunnen worden.

In iOS 8 is een sandbox-functie toegevoegd waarin keyboardextensies gemaakt kunnen worden.

Locatievoorzieningen en relevante apps in de buurt

Over je locatievoorzieningen krijg je zometeen steeds meer macht. Er komt namelijk een derde optie bij, naast ‘aan’ en ‘uit’. In iOS 8 worden de opties straks ‘nooit’, ‘altijd’ en ‘bij gebruik’. Voor aanbieders van apps die gebruik maken van locatievoorzieningen is het dus belangrijk dat zij hun apps updaten voordat het nieuwe iOS uitkomt.

Het gebruik van locatiegegevens in apps kan straks trouwens nog interessanter worden. Afhankelijk van je locatie is het mogelijkom meteen vanaf het ontgrendelscherm de juiste app op te starten. Linksonder in het ontgrendelscherm verschijnt op relevante plekken een icoon dat je omhoog kunt slepen, zoals dat nu al kan met de camera-app. Sta je bijvoorbeeld in Albert Heijn, dan kan je zo in één swipe Appie opstarten.

Meer openheid, snelheid & gemak

iOS 8 bied veel mogelijkheden voor app-ontwikkelaars en dus voor hun opdrachtgevers. Het merendeel van de nieuwe functionaliteiten zijn gericht op meer gemak voor de gebruiker en daarbovenop ook meer snelheid. Daarbij valt op dat Apple mondjesmaat haar eigen systeem begint open te stellen. Dit gebeurt nog wel op een streng gecontroleerde manier, zodat het bedrijf grotendeels nog steeds de regie in handen heeft. Extensibility, extensions en widgets zijn de grootste vernieuwingen in iOS 8.

Apps gaan ons opnieuw meer gemak en snelheid bieden, die een nieuwe manier van denken vereisen. Ontwikkelaars en (interaction) designers, zoals wij, moeten creatief denken om zo een totaalbeleving te bieden die alle mogelijkheden van het nieuwe iOS benut. De kwalificaties ‘sneller’ en ‘eenvoudiger’ passen goed bij deze aankomende update van het besturingssysteem. Maar het belangrijkste is dat de ontwikkelingen apps straks weer relevanter maken zodat ze nog beter en breder inzetbaar worden voor merken en organisaties.

Foto intro met dank aan Fotolia.