Apps & Tools

Webshop beginnen of uitbouwen? Nieuw leersysteem voor e-commerce [sneak preview]

0

Ben je winkelier en wil je een webshop beginnen? E-commerce is booming in Europa. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 is de omvang van de e-commercesector verdrievoudigd. Zoals beloofd in eerdere artikelen krijg je als lezer van Frankwatching nu een sneak preview van het gepersonaliseerde leersysteem over (cross-border) e-commerce: PECOS4SMEs.

De nu ontwikkelde ‘Genie’ (het e-commercesysteem) is een eerste stap voor winkeliers die een webshop willen beginnen, willen uitbouwen of over de grens willen exporteren en informatie zoeken. Het systeem is nog niet eens in béta maar ik wil je toch alvast de mogelijkheid bieden om het alvast uit te proberen!

Maar eerst vertel ik je wat mij opvalt aan de e-commercelandschap van nu.

E-commerce in Europa: uitbreiden naar het buitenland?

Vooral Zuid-Europese landen zijn op zoek naar kennis over hoe je e-commercesystemen opbouwt en, meer nog, hoe je over de grens verkoopt. In het Noorden van Europa is de e-commercemarkt juist aan het verzadigen. Hier is verkoop over de grens de enige serieuze uitbreidmogelijkheid.

Zowel in het zuiden als in het noorden van Europa is een grote vraag naar meer kennis over hoe je een webshop opzet en hoe je die webshop over de grens uitbreidt. Terwijl overheden in het zuiden hun best doen om gratis informatie te verstrekken, moeten winkeliers in het noorden het doen met duurbetaale consultants en elkaar. Uit gesprekken die ik onlangs met een tiental entrepreneurs had in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland kwam nog eens de honger naar informatie naar voren. Veel van hen wantrouwen consultants. Sommige proberen alles online zelf te vinden, hoewel de waarde van de gevonden informatie niet altijd duidelijk is. Anderen huren met tegenzin consultants in.

Online shopping and e-commerce background

Enthousiaste online winkeliers

Door het Europese project PECOS4SMEs ben ik in aanraking gekomen met talloze online winkeliers. Het is jammer dat deze enthousiaste specialisten zelf online niet te zien zijn, maar alleen de resultaten van hun inspanningen. Waar ik in winkels vaak het gevoel heb dat het bedienend personeel niet geïnteresseerd is in hun eigen producten of in mij als aanwezige klant, spat juist bij de online verkopers het plezier ervan af.

Zij weten niet alleen veel over hun producten en belangrijke zaken als regelgeving en hun markt, maar hebben tegelijkertijd een open houding tegenover alles wat nieuw is en klanten aanspreekt. Of het nu gaat om een eigenaar van een zelfgemaakte webshop of een online marketing-specialist van een gevestigd merk, de lol die ze uitstralen is enorm.

Unknown-2De Genie: systeem voor e-commerce

De nu ontwikelde ‘Genie’ moet een eerste stap zijn voor winkeliers die een webshop willen beginnen, willen uitbouwen of over de grens willen gaan en informatie zoeken. Iedereen kan het systeem gratis gebruiken. Nadat je gegevens over je eigen kennis en webshop op hebt gegeven, personaliseert het systeem raadgevingen op het gebied van marketing, bestellen, bezorging en retour, betaalsystemen en de klantervaring. De gegevens veranderen de selectie en de ranking van de raadgevingen in het systeem.

In eerdere artikelen op Frankwatching heb ik steeds de opzet van het marketing-deel van het systeem aan jullie voorgelegd. Door de reacties van Frankwatching-lezers (jullie!) konden we de raadgevingen verbeteren en verder aanscherpen.

pecos_screenshot

Zo werkt het

Open het systeem. Zorg ervoor dat je Engels als voorkeurstaal kiest, de Nederlandse versie werkt helaas nog niet. Registreer je – dat is noodzakelijk voor pre-beta’s – en maak je profiel aan. Ben je geen webshophouder of is je sector nog niet opgenomen, selecteer dan antwoorden die het dichtst bij de werkelijkheid komen komen.

Online winkeliers hebben een enorm potentieel

Wat het project mij geleerd heeft, is dat online winkeliers een verborgen groep zijn met een enorm potentieel. Als er een manier zou zijn om met elkaar in contact te komen en informatie uit te wisselen, zouden zij enorm geholpen zijn. De Genie wil een eerste stap zijn in deze richting. Toch zie ik de Genie op termijn liever vervangen worden door een wiki die bijgehouden wordt door dedicated e-merchants.

Dit betekent overigens niet dat er geen plaats is voor specialisten. Specialisten zijn handig om in het netwerk te hebben. Zodat je erbij terecht kunt in het geval van onopgeloste kwesties of nieuwe ontwikkelingen. In het ideale geval zouden alleen die specialisten toegang moeten hebben tot de doelgroep die ook daadwerkelijk iets toevoegen.

Feedback Text on Small Wooden Cube

Wat kan er volgens jou beter?

Een eerste stap in de richting van zo’n eerder genoemde wiki zou in de Nederlandse versie van de Genie gezet kunnen worden. In plaats van de Nederlandse versie tot een slaafse vertaling te maken van de Europese Genie, zouden we alvast kunnen beginnen met een crowdsourced versie.

Heb je als online MKB-ondernemer zin om je eigen kennis te delen? Kom je tijdens het rondkijken tips tegen waarvan jij denkt dat jij die beter kunt beschrijven, laat mij dan gerust jouw eigen, Nederlandse versie weten. Stuur me dan van tevoren even een mailtje, zodat je een template krijgt om vanuit te werken: onno.hansen@gmail.com. Hopelijk bouwen we zo een nog relevanter systeem van en voor webshophouders.

Wat vind je ervan? Laat het me weten!

Ik ben zelf nog niet helemaal tevreden met de huidige staat van het systeem. Met name aan de user interface valt nog flink wat te verbeteren. Ook is nog niet alle content aanwezig. Zo ontbreken de bedankjes aan de Frankwatching-lezers nog, die eerder een content-bijdrage hebben geleverd. In de definitieve versie zullen die bedankjes natuurlijk wel opgenomen zijn.

Ik ben erg benieuwd naar wat je van het systeem vindt! Dat kun je doorgeven via onze enquete of door te reageren onder dit artikel.

Aan het project PeCoS4SMEs werken partners uit Italie, Polen, Groot-Brittannie, Griekenland, België en Nederland. Het project wordt gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur: de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.

Foto’s met dank aan Fotolia.