Apps & Tools, Reportages

Google Shopping: hoe maak je het verschil met jouw webshop?

0

Sinds de introductie van Google Shopping in Nederland in 2011 is er veel gebeurd. Vele nieuwe functies en updates zijn in de afgelopen jaren tot stand gekomen. Als marketeer en ondernemer moet je hierin mee. Google Shopping neemt nog steeds toe en waar voorheen nog goedkoop conversies gescoord konden worden, is dit nu anders. Meer en meer ondernemers zetten Shopping in om hun producten te vertonen op internet. Hierdoor zijn de prijzen de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Hoe maak je nu ten opzichte van de concurrenten het verschil om meer conversies te generen?

De Webwinkel Vakdagen 2015 zijn weer voorbij. Jammer, weer een jaar wachten, maar wat een mooi event voor e-commerce minded Nederland! Op deze twee dagen staan tal van bedrijven die iedere ondernemer van dienst kunnen zijn met het oplossen van zijn of haar vragen en problemen. Ook zijn er gedurende deze twee dagen ruim 200 presentaties gegeven! Voor ieder, of je nu marketeer developer, programmeur of designer bent, wat wils.

Zo sprak ook Clemmentijn Treinen (Shopping Lead bij Google Nederland) op de Webwinkel Vakdagen. Ze gaf een zeer interessante lezing over ‘De toekomst van online retail: van keyword marketing naar feed based marketing’.

Keyword marketing & feed based marketing

De titel van de lezing geeft eigenlijk al aan wat de belangrijkste speerpunten zijn van het goed toepassen van je Google Shopping, namelijk keyword marketing en feed based marketing. Wanneer je op zoek gaat naar de definitie van keyword marketing kom je bij het volgende uit: ‘Het inzetten van tekstadvertenties in zoekmachines (bijvoorbeeld Google Adwords) of het gebruiken van keyword-gerelateerde tools voor het doorsturen van bezoekers naar een adverteerder’. Ik zal hier later op terugkomen in dit artikel. De definitie van feed based marketing luidt als volgt: ‘het adverteren met behulp van productfeeds’. Ook hier zal ik op terugkomen.

Een optimale productfeed

Online shoppingEen belangrijk punt is dat de productfeed zo optimaal mogelijk wordt ingediend. Dit houdt in dat er naast de standaardvereisten van Google allerlei andere gegevens, zoals maten, kleuren, materiaal etc., ook in de feed moeten staan. Google zelf zegt hierover dat het aanbevolen wordt om zoveel mogelijke belangrijke dingen te vermelden in de feed. Des te beter de kwaliteit van de feed, hoe preciezer Google het aanbod van je producten kan afstemmen op de zoekopdrachten van mensen.

Ook Clemmentijn sprak van een zo compleet mogelijke shopping feed: “We moeten het idee krijgen welk product je graag wilt tonen op Google, wanneer een bezoeker een specifieke term invult waarop je graag gevonden wilt worden.” Een voorbeeld is een unieke broek van een bepaald merk. Wanneer een willekeurig iemand op zoek is naar een broek dan zal deze persoon eerder het woord ‘broek’ of ‘broek kopen’ intypen dan de unieke broek die jij graag wilt verkopen. Clemmentein: ”Je moet het zien als het graaien in een pot met duizenden balletjes. Wanneer wij niet exact weten welk product je graag wilt laten zien, is het een kans van 1 op 1000 dat wij het juiste balletje eruit trekken”. Dit zou zonde zijn voor de misgelopen traffic richting je site en daarbij komende conversies.

Twee manieren om gevonden te worden

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je gevonden wordt op de producten waarbij je dat graag wilt? Dit kun je het best op twee manieren bewerkstelligen.

1. Het instellen van CPC

Je kunt een maximum CPC (cost-per-click) instellen op basis van een advertentiegroep, maar ook op basis van individuele zoekwoorden in een advertentiegroep. Het instellen van een maximum CPC zorgt ervoor dat bepaalde zoekwoorden en/of campagnes eerder op Google worden getoond bij een hogere CPC. Hierdoor heb je veel eigen controle over je campagnes.

2. Door middel van het aangeven van prioriteiten

Stel, we gaan weer even terug naar de unieke broek die je wilt aanbieden. Wanneer je wilt dat deze broek wordt getoond op Google, kun je deze campagne een hogere prioriteit meegeven. Dit is een functie die in Google Shopping zit. Deze functie staat onder ‘Instellingen → campagne prioriteit’. Je hebt hierbij de keuze uit: Laag, Normaal of Hoog. Hierbij geldt de regel: hoe hoger de campagne-prioriteit, hoe meer kans op het tonen van je producten in Google Shopping. Hierbij maakt de CPC niet uit. Een hogere CPC bij een campagne met lage prioriteit doet dus onder voor een campagne met een lagere CPC en normale prioriteit.

Merchant center

Ook van essentieel belang is het merchant center. Zorg ervoor dat je dit nauwlettend in de gaten houdt! Hierbij kun je er bijvoorbeeld achter komen dat specifieke producten niet worden getoond om bepaalde redenen. Zonde als juist de producten niet zichtbaar zijn waarop je gevonden wilt worden.

Zorg dat je webhop mobiel bereikbaar is

Mobiele webshopsEen ander punt dat ik graag zou willen aandragen is het mobiel responsive zijn van je site. Als ik de lezingen op de Webwinkel Vakdagen in één woord moet samenvatten, dan is het ‘Mobiel’. Het mobiel responsive maken van je webshop is een absolute must voor 2015. Tegenwoordig zitten mensen tussen 7:00-9:00, 12:00-13:00 en 17:00-19:00 uur enorm veel op mobiele telefoons te surfen. Des te belangrijker dat je site dus goed navigeerbaar is! Momenteel beschikt de meerderheid van de webshops in Nederland nog niet over een mobiel responsive design. Hier liggen enorme kansen!

Schrijf beknopte, duidelijke titels

Zorg ervoor dat je beknopte duidelijke titels toepast. Met het zo exact mogelijk omschrijven van je product in de titel weet Google precies welke producten ze moet laten zien. Hierbij is het van belang om de belangrijkste woorden vooraan de titel te vermelden. Dit is het eerste wat Google ziet.

Tip: maak meerdere campagnes waarbij je eerst heel breed begint. Wanneer je bijvoorbeeld in de schoenenbranche zit, begin dan eerst met campagnes die zich focussen op de zoekwoorden ‘schoenen’ of ‘schoenen kopen’. Vervolgens kun je je steeds meer op specifieke producten gaan focussen. Een zoekwoord waar je dan bijvoorbeeld op gevonden wilt worden is ‘Rode Nike Air Max Trax Kinder Sneakers’.

De toekomst van Google Shopping

Clemmentijn Treinen kaartte tijdens haar presentatie heel even de toekomst van Google Shopping aan. Google zou er momenteel mee bezig zijn, of ernaar streven, om Google Shopping meer lokaal te maken. Wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Stel je voor dat je op een zaterdagmiddag met je partner door een drukke winkelstraat loopt en op zoek bent naar een paar hardloopschoenen. Zou het dan niet mooi zijn dat je via Google zoekt naar de hardloopschoenen die je graag wilt hebben en dat er vervolgens winkels in de buurt getoond worden die deze producten op voorraad hebben?

nike schoenen

Zorg voor succes in Google Shopping

Google Shopping wordt steeds belangrijker. Het goed laten aansluiten van je producten bij bepaalde zoektermen die men invult is van belang voor hogere conversies. Zorg er dus voor dat je zo specifiek mogelijk bent en goed nadenkt over welke mensen je wilt bereiken. Hierbij is het goed mobiel bereikbaar zijn van je site een must!