Verdieping

Meer volgers en likes op Instagram: vind je niche & stick to it

0

Instagram heeft inmiddels meer dan 300 miljoen gebruikers, hoe val je dan nog op? Hoe krijg je meer volgers? Hashtags werken, sociaal zijn door veel te liken en reageren ook, mooie foto’s plaatsen is een no-brainer. Toch is het allemaal geen garantie voor veel volgers. In dit artikel deel ik aantal tips voor de liefhebbers van Instagram. Ook vergelijk ik 3 accounts die allemaal heel verschillend aan hun vele likes & volgers komen. 

Sociaal zijn: relevante mensen volgen, die hopelijk terugvolgen

Waar je een paar jaar terug nog uren achter elkaar mensen kon volgen, kun je er nu ‘maar’ 20 per uur volgen. Dat geldt ook voor ontvolgen. Het volgen van ontzettend veel mensen is de strategie die fashionblogger Negin Mirsalehi in het begin heeft toegepast, waardoor ze nu bijna twee miljoen volgers heeft.

Na Doutzen Kroes, met 2,6 miljoen volgers, is Negin de grootste Nederlander op Instagram. Ze verdient daar met product placement, oftewel gesponsorde posts, goed geld mee. Toen ze startte met Instagram in 2012 is ze heel veel mensen gaan volgen die ‘iets’ met fashion hadden. Omdat ze bloedmooi is en de mooiste outfits post, zijn al die mensen haar terug gaan volgen en zat ze binnen no time op een paar honderdduizend volgers.

collage doutzen en negin

Links: Doutzen Kroes. Rechts: Negin Mirsalehi

Popular vs. explore

Ze groeide ook zo hard, omdat er simpelweg veel fashionliefhebbers op Instagram actief zijn. En eenmaal aangekomen bij een paar honderdduizend volgers, kwam ze gegarandeerd met haar posts op de ‘popular page’ met posts die op dat moment het meest populair waren. Dat zorgde voor nog snellere groei.

Die ‘popular page’ bestaat niet meer en is inmiddels vervangen door de ‘explore page’, een pagina waar je foto’s en personen ziet die worden getoond vanwege de mensen die je al volgt, je locatie en de hashtags die je gebruikt. De strategie die Negin toepaste was daarom alleen de eerste paar jaar dat Instagram bestond zo enorm succesvol. Relevante mensen volgen, mensen uit je branche of potentiële klanten, is natuurlijk nog altijd een manier om te groeien. Het gaat alleen niet meer zo snel.

Hoe bepalen mensen wanneer ze je gaan volgen op Instagram?

Mediapsycholoog Mischa Coster vertelde me laatst dat hij een onderzoek heeft gedaan naar de redenen van mensen om anderen te gaan volgen op Twitter. Hij vroeg ze waar ze op letten als ze iemand gaan volgen. Wat bleek? Mensen kijken primair naar het profiel van de ander en daarnaast naar de informatieve waarde van de laatste 10 tweets.

Ik denk dat dit op Instagram niet anders is. Men kijkt naar het profiel, de profielfoto en -tekst en de beslissing wordt gemaakt aan de hand van de eerste 12 foto’s die in beeld zijn. In één oogopslag moeten ze het onderwerp van dat account kunnen plaatsen. Dus; passen de foto’s bij wat er in het profiel gezegd wordt? Krijg je een wauw-gevoel bij mooie foto’s van een onderwerp dat je aanspreekt? Voel je je aangetrokken tot de de sfeer – ofwel lifestyle – die de foto’s van de persoon of het merk uitstralen?

Mensen kijken naar het Instagram-profiel, de profielfoto en profieltekst, plus de eerste 12 foto’s die in beeld zijn.

Binnenkijken in iemands wereld

Als je op Instagram kijkt, lijkt het wel of de hele wereld kan fotograferen. Natuurlijk zit er veel rommel tussen, maar ook bizar veel moois. De meeste populaire foto’s zijn niet perse de beste foto’s als we het hebben over kwaliteit. Bekende sterren maken ook lelijke foto’s, maar zolang ze iets persoonlijks plaatsen, kunnen ze toch rekenen op tienduizenden likes. Fans hebben het gevoel dat ze mee mogen kijken in het privéleven van iemand die ze bewonderen.

Voor de meeste accounts geldt dat persoonlijke foto’s (selfies) en levensveranderende momenten (geboorte, trouwen, nieuwe baan, nieuw huis) kunnen rekenen op de meeste likes. En dat is meteen het succes van Instagram: je krijgt een kijkje in de wereld van andere mensen en je kunt iedereen volgen die je interessant vindt. Van een Russisch meisje dat prachtige donkere spooky foto’s van planten maakt tot een sjeik die rich & famous is in Dubai. Van een houthakker in Virginia tot een Japans tienermeisje dat snoep fotografeert.

collage natuurfotografie

Links: LindaLaughs. Rechts: Shish0va

Prachtige foto’s, een herkenbaar concept of onderwerp

Het Japanse en het Russische meisje van hierboven begrijpen heel goed hoe Instagram werkt en ‘stick to their niche’. Ze zullen niet opeens een foto posten die helemaal uit de toon valt qua kleur, onderwerp of stijl. Dat is hun kracht.

Als je foto’s maakt van alles wat in je leven gebeurt, zoals veel mensen Instagram als visueel dagboek gebruiken, krijg je van alles en nog wat aan onderwerpen en fotografiestijlen door elkaar. Als je snel wilt groeien, dan werkt een niche, een onderwerp en een stijl het beste. Kijk maar eens naar de accounts die alleen foto’s posten van natuur zoals LindaLaughs, of over architectuur zoals Macenzo. Of naar de sterke stijl van @zilverblauw en @beeldsteil.

Links: Zilverblauw. Rechts: Beeldsteil.

Links: Zilverblauw. Rechts: Beeldsteil.

Vergeet je bestaande volgers niet!

Vergeet de mensen die jou al volgen niet! Zij beoordelen je niet meer op een consistente of mooie photo feed, maar op de foto’s die je los plaatst en die verschijnen in hun timeline. Deze mensen kennen je al een beetje en zullen dus ook de verhalen achter de foto waarderen. En van deze mensen krijg je daarom ook de meeste likes voor selfies en levensveranderende gebeurtenissen, waar ik hievoor al over sprak. Voor je bestaande volgers geldt dus: geef ze wat ze van je verwachten en ga de interactie met ze aan: praat met ze en reageer ook op hun foto’s.

Hashtags gebruiken

Als ik het plaatsen van hashtags noem als methode om aan meer volgers te komen, haken veel mensen af. Ze willen weinig tot geen hashtags plaatsen, omdat ze het vervelend vinden bij anderen of omdat ze het er lelijk vinden uitzien. Of omdat het op bedelen lijkt, wanneer je bijvoorbeeld #likeforlike of #followforfollow plaatst bij je foto.

Dat type hashtags is echter ook helemaal niet nodig, en bovendien heb je aan volgers die je alleen maar volgen om teruggevolgd te worden helemaal niets, want je weet niet hoe betrokken ze zijn. Hashtags plaatsen is een goede manier om mensen die jou niet volgen in aanraking te laten komen met jouw foto’s. Het is zelfs de enige manier die je zelf in de hand hebt, want de andere optie is dat mensen je ontdekken door de verkennen/explore-functie van Instagram zelf.

Hashtags gebruiken is de enige manier – die je zelf in de hand hebt – om mensen die jou niet volgen in aanraking te laten komen met je foto’s.

Bekijk Instagram als een beeldbank

Plaats daarom relevante sleutelwoorden als hashtags bij je foto, bekijk Instagram als een beeldbank. Heb je een foto van een rode bank? Plaats de hashtags rood, rode bank, bank, interieur, meubelstuk, en eventueel dezelfde woorden ook in het Engels, als je internationale volgers hebt of wilt. Je mag maximaal 30 tags aan een foto toekennen en alleen de tags die jij onder je foto plaatst tellen. Dus wanneer anderen hashtags onder je foto’s plaatsen, komt je foto niet in het overzicht dat je krijgt als je op een hashtag tikt.

Omdat het vervelend is in een gewone tekst hashtags te plaatsen, kun je dat het beste doen in een losse reactie onder je eigen foto. Zo tellen ze ook mee en val je er niemand lastig mee. Doe ook eens een klein hashtag-onderzoek, wellicht zijn er woorden waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Dit kan bijvoorbeeld met tools als Websta.me en Hashtagig of via apps als Hashgram. Daarnaast kun je de app Tagstagram gebruiken, die geeft je suggesties voor tags over verschillende onderwerpen.

Doe ook eens een klein hashtag-onderzoek, wellicht zijn er woorden waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.

Drie accounts vergeleken

Het aantal likes dat Instagrammers krijgen op hun foto’s in vergelijking met het aantal volgers, kan erg verschillen per account. Om te weten hoe dat precies zit en komt, heb ik mijn eigen account vergeleken met dat van andere Instagrammers die heel andere getallen laten zien qua likes en volgers. Zoals fotograaf Ron Hillmar en Vlogger Eline van It’s Only a Lifetime.

Instagram account Ron Hillmar PhotographyInstagram account It's only a lifetimeLike rate uitrekenen

Wanneer ik wil weten hoe goed iemand het doet op Instagram reken ik de like rate uit. Die geeft de engagement aan, de interactie. Dat doe je door het gemiddelde te nemen van het aantal likes op de laatste 10 foto’s, dit aantal deel je door het aantal volgers en dat getal doe je maal 100%. Een like rate onder de 1% is zorgelijk: het wijst op geringe betrokkenheid met je volgers. Ofwel doordat je nooit de interactie aangaat, ofwel doordat je volgers gekocht heb. Ik heb zelf ooit eens volgers gekocht, wat het voor me deed kun je lezen in dit artikel.

Vlogger Eline

Vlogger Eline heeft bijna 10.000 volgers op YouTube en haar video’s worden gemiddeld zo’n 2.000 keer bekeken. Je kunt spreken van een engaged publiek, een community bijna. Op Instagram heeft ze 1900 volgers en gemiddeld 320 likes, dat is een like rate van 16,8%. Haar foto’s zijn heel erg persoonlijk en haar lijn is dat ze overal een wit kader omheen plaatst, zodat het geheel er rustiger uitziet.

Fotograaf Ron Hillmar

Fotograaf en blogger Ron Hillmar heeft een blog en Flickr-account waar veel fotografen op reageren. Op Instagram lukt het hem minder goed volgers te krijgen dan op andere kanalen. Hij heeft 244 volgers, maar krijgt gemiddeld 180 likes per foto, dat is een like-rate van 74%! Op 500px.com, een kanaal waar veel professionele en hobbyfotografen actief zijn, heeft hij meer volgers. Daar is de fotografiecommunity kennelijk hechter.

Mijn eigen Instagram-account

Als ik naar mezelf kijk op Instagram (waar ik 2800 volgers heb) en andere bloggers die meer dan een paar duizend volgers hebben, dan is de like rate meestal tussen de 1 en de 2%. Dat is dus een stuk minder betrokkenheid!

Instagram account van Kirsten JassiesHoe komt dat verschil in like rates?

Fotograaf Ronald gebruikt bij zijn foto’s veel hashtags gerelateerd aan zijn nichefotografie en de categorie instagrammers: #igers. Dat zijn allemaal fanatieke Instagrammers en fotografen, een hechte community die veel gebruik maakt van ‘eigen’ hashtags. Dat leidt dus tot veel likes, maar niet zo zeer tot veel volgers.

Eline gebruikt bijna geen hashtags! Zij groeit echt alleen doordat anderen haar ontdekken door hun vrienden of via de explore page. En ook zij heeft een hoge like rate, dus een betrokken groep volgers.

Ik gebruik bij mijn foto’s ook hashtags, zo’n 5 per keer, die allemaal relevant zijn. Daarnaast post ik dagelijks een Instagramtip, te vinden via #InstagramTIPjustK. Deze tip levert meestal niet zoveel likes op als bijvoorbeeld mooie foto’s van gebouwen, natuur of selfies, maar mensen kennen mij wel door deze tip en geven aan het te waarderen. Ik ga hiermee door, maar vermoed ik harder zou groeien wanneer ik een apart Instagram-account voor de tips zou starten, omdat ik dan voor een duidelijke niche en onderwerp ga.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw ervaringen. Groei je hard genoeg? Wat doe je eraan om meer likes en volgers te krijgen? Welke best practices ken je? Ik ben erg benieuwd!

In mei verschijnt Kirstens boek ‘Instagram Marketing’, dat wordt uitgegeven in de 60-minutenserie door Frankwatching en Haystack.