How to

Verlaag die drempels & online kennis delen wordt een makkie

0

Je kennis delen via een blog of online magazine is de makkelijkste en goedkoopste manier om klanten te krijgen. Door regelmatig interessante artikelen voor je doelgroep te schrijven, maak je je expertise zichtbaar. Bovendien bouw je – als je die artikelen deelt via mail – automatisch een lijst op van potentiële klanten waarmee je contact kunt onderhouden.

Ja maar, een artikel schrijven duurt zo lang!

Het regelmatig schrijven van artikelen lijkt misschien enorm veel werk. De ervaring die je hebt met schrijven is wellicht gebaseerd op doorwrochte analyses, perfecte grammatica en een standaard ‘goede’ opbouw. Maar wist je dat een artikel daardoor zelfs lang en saai kan worden?

Wat een berg werk!

Bovendien is het zoveel werk om het volgens ‘de regels’ te doen, dat je er bijna niet aan durft te beginnen. Het zou me dan ook niet verbazen als je bij het schrijven van een aantrekkelijk artikel denkt: “Wat een berg werk!”. Waardoor je er niet aan wilt denken om dat op regelmatige basis voor een online magazine of blog te moeten doen.

Wellicht denk je te breed?

Of je hebt misschien het idee dat een online magazine of blog verschillende onderwerpen moet bevatten. Een hoeveelheid en variëteit aan tips, onderwerpen en weetjes waarvan je vermoedt dat je ze niet bij elkaar zult kunnen bedenken.

Het gevolg is dat je óf niet begint aan een online magazine of blog óf dat jouw artikelen niet gelezen worden omdat ze veel te lang en/of te saai zijn. Doordat je teveel wilt vertellen in één artikel, mis je de kans om potentiële klanten op een waardevolle manier kennis te laten maken met jouw expertise. En mis je dus de kans dat zij ervaren hoe waardevol jouw dienstverlening voor hen kan zijn.

Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt!

Dit voorkom je door het onderwerp van een artikel sterk af te bakenen. Je hoeft niet alles wat je weet in een artikel te zetten. Een blog of online magazine is een snel medium. Lezers willen een kort en krachtig antwoord op een vraag, een interessant weetje of een waardevolle tip. Maak het voor jezelf niet ingewikkelder dan het is. Mensen zoeken in jouw blogs of artikelen een waardevolle tip, geen roman.

Je hoeft niet alles wat je weet in een artikel te zetten. Mensen zoeken in jouw blogs een waardevolle tip, geen roman.

Hoe houd je het haalbaar? 5 tips!

Dit zijn vijf tips om je blog of online magazine leesbaar én schrijfbaar te houden:

1. Eén artikel per editie

Beperk je online magazine tot één hoofdartikel per nummer. En hou het bij dat ene artikel. Dat is overzichtelijk voor je lezers, plus behapbaar voor jezelf.

2. Maak het niet te lang

Beperk een artikel tot zo’n 500 tot hooguit 750 woorden. Hou het dus kort. Een lengte van 500 tot 750 woorden leest een lezer met een gemiddelde leessnelheid in 2 tot 3 minuten. Dat is een hoeveelheid tijd die bijna iedereen kan en wil opbrengen voor jouw informatie.

3. Beperk je artikel tot één onderwerp

De kans is groot dat dit voor jouw gevoel een deelonderwerp is van alles waar je mee bezig bent. Realiseer je bij het schrijven dat jij de expert bent en dat jij dus heel veel meer weet over het onderwerp dan jouw lezers. Wat voor jou een subonderwerp of een detail is, kan voor hen volstrekt nieuwe informatie zijn.

4. Zorg ervoor dat je lezers kunnen ‘koppensnellen’

Gebruik tussenkopjes en een goede visuele opbouw om de scanbaarheid en leesbaarheid van je artikelen te vergroten. Op mijn eigen blog is de eerste zin van elke alinea vetgedrukt. Hiermee geef ik lezers de kans om razendsnel een gevoel te krijgen voor de inhoud van het artikel.

De lezer scant de hoofdlijnen en kan daarna beslissen of het interessant genoeg is om meer de diepte in te gaan en ook de rest te lezen. Handig voor de lezer, maar heeft voor mij als schrijver ook voordelen. Het vergroot de kans dat mensen in tijden van de drukte mijn mails lezen en artikelen openen, omdat ze weten dat het hooguit 30 seconden kost om de inhoudelijke hoofdlijnen tot zich te nemen.

5. Vergeet wat je op school hebt geleerd

Perfecte grammatica is onnodig. Keurige zinnen zijn saai. Schrijf zoals je praat en alsof je tegen je lezer praat. Daarmee maak je contact en zorg je ervoor dat je epistel leesbaar is voor je doelgroep. Kort en krachtig dus!

Waar haal je je ideeën vandaan?

De volgende brandende vraag is natuurlijk; waar haal je de juiste ideeën voor artikelen vandaan? Ik laat je graag in de video hieronder zien hoe je in een korte tijd veel artikelen kunt genereren.

Accepteer cookies

Zie je, het valt allemaal best mee!

Het schrijven van een artikel voor je blog of online magazine is minder werk dan je denkt, zolang je elk artikel beperkt tot een deelaspect dat je kort en krachtig beschrijft. Artikelen schrijven en delen via e-mail is de beste en goedkoopste manier om je expertise zichtbaar te maken en een mailinglijst op te bouwen van potentiële klanten waarmee je contact mag en kunt onderhouden.

Je netwerkt van achter je bureau! De ideale manier om met minder moeite meer klanten te krijgen. En met de tips uit de video is het kiezen van een onderwerp ook geen hekel punt meer. Ik ben tot slot heel benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe doe jij dat met artikelen schrijven voor jouw blog? Heb je nog tips?

Illustratie intro met dank aan Fotolia