Innovatie

Ruim je Google Analytics op: zo kom je af van spamverwijzingen

0

Heb je een site met enkele honderden bezoekers per dag, dan valt het snel op als je 50 tot 100 bezoekers per dag extra hebt. Meestal is dat goed nieuws, maar niet alles is goud wat blinkt. In dit artikel vertel ik je hoe je spam in je Google Analytics kunt filteren om je statistieken schoon te houden.

Spam in Google Analytics

Afgelopen weken heeft onze website een aantal pieken gehad in aantal bezoekers. Na een onderzoek bleek een groot deel van het extra verkeer verwijzingsverkeer te zijn. Verwijzingsverkeer is het verkeer dat je krijgt als een externe website een link naar jouw website plaatst en een bezoeker daarop klikt. Voor ons was dat onverwacht, dus wij keken verder.

In onze Analytics zagen wij een aantal nieuwe verwijzingsbronnen die voor ons onbekend waren.

100-spam traffic-tabel

Zoals je zou verwachten, zou op deze ‘bron’ je eigen website genoemd moeten zijn, want hoe krijg je anders een verwijzing? Helaas was dat niet het geval. Deze websites hadden niets met onze website te maken. Dit was spam. Bijna 5 procent van het totale ‘verkeer’ naar onze website was spam! Wij hebben ook zo’n 30 Analytics-accounts bekeken van onze klanten en elk van deze accounts had in afgelopen 30 dagen in meer of mindere mate last van deze spam.

Waar komt die spam vandaan?

Waarom zou iemand jouw Analytics willen spammen? Mogelijk omdat nieuwsgierige webmasters toch benieuwd zijn naar welke websites naar hun website verwijzen en dan doorklikken naar de spam-website. Webwinkel AliExpress doet dit blijkbaar erg actief: ze hebben minstens vijf spam-domeinen die naar AliExpress doorverwijzen.

Hoewel deze spam niet echt schadelijk is, zorgt het er wel voor dat je statistieken vervuild raken. En als marketeer wil je dat voorkomen.

Welke domeinen in het verwijzingsverkeer zijn spam?

Wij kwamen een tiental domeinen tegen in onze eigen Analytics die verdacht waren. Na een online zoektochtje, bleken andere mensen hier ook last van te hebben. Op verschillende fora en blogs vonden we mensen die hun spam-domeinen deelden met de rest.

Hieronder vind je een lijst van domeinen die we zelf tegenkomen, aangevuld met domeinen die andere gebruikers op het Internet tegen zijn gekomen.

150-spam-lijst

Helaas is deze lijst niet uitputtend en de kans is aanwezig dat er nieuwe domeinen ontdekt worden. Een up-to-date spamlijst kun je downloaden.

Tools

In de commentaren op dit artikel zijn een aantal gratis tools genoemd die het mogelijk maken om spam filters in Google Analytics gemakkelijk toe te voegen. Hiermee hoeven de filters niet meer met de hand te worden aangemaakt en toegepast op weergaven.

Voor iedereen die zelf filters toe wil voegen, lees verder.

Verwijzingen spam uit Google Analytics filteren

Wij hebben ervoor gekozen om deze spam in Google Analytics uit te sluiten met filters, goed te doen voor iemand die niet technisch is. Het enige dat je nodig hebt is beheerderstoegang tot Google Analytics. Zo werkt dat:

Log in in Google Analytics en selecteer de website waar je het spam-verkeer voor uit wilt sluiten.

– Kies ‘Beheerder‘ en daarna ‘Alle filters‘.

200-select-filter-view

– Klik op ‘Nieuw filter‘, om een nieuwe filter toe te voegen.

300-filter-view

Nu kun je filters instellen die de spam gaan uitsluiten. Dat doe je op basis van de verwijzingsbron.

– Nu kun je een filter aanmaken:

  1. Vul de Filternaam in, wij gebruiken ‘Verwijzingen spam (1/6)’.
  2. Selecteer ‘Aangepast’ als Filtertype. ‘Uitsluiten’ staat al geselecteerd.
  3. Kies in het Filterveld-selectievak ‘Campagnebron‘.
  4. Kopieer nu het volgende patroon en plak deze in het Filterpatroon-veld:
    4webmasters\.org|76brighton\.co\.uk|7makemoneyonline\.com|acads\.net|adcash\.com|adviceforum\.info|aliexpress\.com|anticrawler\.org|best-seo-offer\.com|best-seo-solution\.com|bestwebsitesawards\.com|blackhatworth\.com|buttons-for-website\.com
  5. Selecteer nu de weergave die je graag uit wilt filteren. Waarschijnlijk heb je er maar één in staan.
  6. Druk op Opslaan.

350-add-filter

Google Analytics ondersteunt maximaal 255 karakters in het Filterpatroon-veld. Hierdoor moet je de spam-lijst in meerdere filters opdelen. Begin weer het selecteren van een filter en voer alle stappen stappen uit met de hieronder genoemde patronen.

Patroon 2/6

buttons-for-your-website\.com|buy-cheap-online\.info|cenokos\.ru|cenoval\.ru|cityadspix\.com|cyprusbuyproperties\.com|darodar\.com|descargar-musica-gratis\.net|econom\.co|edakgfvwql\.ru|forum\.smailik\.org|forum20\.smailik\.org|free-share-buttons\.com

Patroon 3/6

get-free-traffic-now\.com|gobongo\.info|googlsucks\.com|hulfingtonpost\.com|humanorightswatch\.org|ilovevitaly\.co|ilovevitaly\.com|ilovevitaly\.ru|iskalko\.ru|kabbalah-red-bracelets\.com|kambasoft\.com|lomb\.co|lombia\.co|luxup\.ru

Patroon 4/6

makemoneyonline\.com|masterseek\.com|myftpupload\.como-o-6-o-o\.com|o-o-6-o-o\.ru|o-o-8-o-o\.ru|offers\.bycontext\.com|paparazzistudios\.com\.au|powitania\.pl|priceg\.com|prlog\.ru|prodvigator\.ua|ranksonic\.info|ranksonic\.org|resellerclub\.com

Patroon 5/6

s\.click\.aliexpress\.com|savetubevideo\.com|screentoolkit\.com|semalt\.com|seoexperimenty\.ru|sexyteens\.hol\.es|sharebutton\.net|sharebutton\.org|simple-share-buttons\.com|site12\.social-buttons\.com|slftsdybbg\.ru|social-buttons\.com|socialseet\.ru

Patroon 6/6

superiends\.org|tasteidea\.com|theguardlan\.com|torontoplumbinggroup\.com|vodkoved\.ru|websocial\.me|www\.get-free-traffic-now\.com|www1\.social-buttons\.com|ykecwqlixx\.ru

Maak dataweergavefilters

Zoals je hierboven zag, hebben we nog een ‘no filter’-weergave staan met ongefilterd verkeer. In deze weergave worden ook spamverwijzingen bijgehouden. Hiermee kunnen we nog terug: kijken of we niet iets hebben gemist. Mocht je dat ook willen, bekijk dan Dataweergavefilters maken en beheren.

Let wel, deze filters werken alleen voor nieuw verkeer. Statistieken die je hebt verzameld voordat je de filters hebt ingesteld, blijven ongewijzigd.

Heb jij ook last van spamverwijzingen?

Veel plezier met je nu schonere statistieken! Heb jij last gehad van spamverwijzingen? Deel je spam-domeinen in het commentaar, dan zal ik de lijst updaten.

Illustraties intro met dank aan Fotolia.