Columns

Tesla verkoopt geen auto’s, maar accu’s

0

Column – Waar je je nog het meest over kunt verbazen is dat het verbazing wekt, deze plannen, en dan heb ik het over het nieuws van vorige week over Tesla. De baas, Elon Musk, kondigde aan dat Tesla zich gaat storten op accu’s in de thuismarkt. Wall Street Journal kopte: ‘Tesla’s Next Big Idea: Storing Power‘.

We kennen Tesla vooral van de luxe en dure electrische auto, de Tesla-S. Die het in Nederland erg goed doet, en dat heeft alles te maken met de gulle subsidie van de overheid voor het zakelijk gebruik van energiezuinige auto’s. Het geld dat we besparen met het minderen van het aantal wasbeurten voor bejaarden wordt goed besteed. De Tesla-S heeft een 17 inch groot navigatiescherm, zo groot als een A4. Toen we de Uber-chauffeur met Tesla vroegen om te laten zien hoe het werkte wilde hij dit niet, omdat het scherm zo veel stroom slurpt.

De achilleshiel van de electrische auto: de accu

En dan zijn we precies bij de huidige achilleshiel van de elektrische auto: de accu. Het succes van Tesla, het succes van elektrische auto’s, is – naast de subsidieregelingen – direct evenredig met het vermogen van de accu’s die in de auto’s geleverd worden, en met de tijd die het kost om ze op te laden, om stroom ‘te tanken’.

Battery Charging Rechargeable Energy Power ConceptEr wordt nog geen winst gemaakt

Elon Musk is helemaal geen automaker, het is een stroom-handelaar. En het begint met het kastje om de stroom in op te slaan, de accu. Als je het zo bekijkt is het niet meer dan logisch dat het belangrijkste onderdeel van de auto ook andere bestemmingen vindt: namelijk in een huishouden. Met elektrische auto’s alleen kun je je geld niet verdienen, dat heeft Tesla ook wel ondervonden. Er wordt nog geen winst gemaakt.

Tesla heeft de relatie met de klant gekocht

Het is een kenmerkend voorbeeld voor veel technologie-bedrijven. Met veel extern geld wordt grote naamsbekendheid en een bescheiden marktaandeel verworven. En dit is het startpunt voor het ontwikkelen van de verdere strategie. Amazon begon als boekenverkoper, nu is het een van de grootste winkels (top 10) van de Verenigde Staten. Wat gekocht wordt is de relatie met de klant, en vervolgens is de vraag wat die klant nog meer nodig heeft.

Volgende stap: een bod op de zon?

Zo ook bij Tesla. Er wordt veel geld geïnvesteerd in het ontwikkelen van een hoogwaardige accu voor de auto, en vervolgens wordt deze kennis – zonder auto – verkocht aan de consument: de thuisbatterij. Deze thuisbatterij kan ook worden gebruikt om stroom die wordt verkregen uit zonnepanelen te bewaren. Logisch volgend product van Tesla: zonnepanelen; Elon Musk is voorzitter van SolarCity, installateur en verhuurder van zonnepanelen. We sluiten niet uit dat Musk met zijn financiers ook een bod op de zon gaat doen. Dan heeft hij de hele keten in bezit.

Let wel, het gaat me niet om de haalbaarheid van dit voorbeeld. Die accu’s zijn voorlopig veel te duur. Musk is een dromer. Maar het gaat om Het Nieuwe Spel. De auto als trojaans paard vol met accu’s en zonnepanelen. Tesla Energy, zo heet het.

En daarom is het geen nieuws dat Tesla zich meldt in de markt voor thuisbatterijen.

I might love batteries more than cars. – Elon Musk

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

Foto’s met dank aan Fotolia.