Innovatie

Volg live de derde wereldoorlog in cyberspace [interactieve infographic]

0

Het is oorlog. ‘We are under attack.’ Niets van gemerkt? Kan kloppen, want deze oorlog speelt zich in cyberspace af. Op de site van het Amerikaanse bedrijf Norse Corp. kun je in realtime deze digitale oorlogsvoering volgen. Norse beschermt bedrijven en overheden tegen cyberaanvallen en gebruikt de actieve kaart om de omvang van het probleem te laten zien. Erg effectief, wat mij betreft.

In de rubriek ‘Het aanzien van …’ belicht ik aan het einde van de maand een infographic over een gebeurtenis, die er bovenuit sprong. Deze keer: de cyberoorlog ‘live’ in beeld.

Cyberterrorisme

De VS worden vrijwel continu bestookt via ‘darknets’, bedoeld om netwerken en datacentra plat te leggen of te beschadigen. De meeste aanvallen blijken afkomstig uit China en Rusland. Maar ook Hongarije en (soms) Nederland blijken echte ‘pockets of cyber terrorism’ te zijn. De VS scoren ook trouwens hoog op het lijstje van landen dat zelf cyberaanvallen uitvoert. Net als in een echte oorlog.

cyberoorlog

Realtime map

Je begrijpt meteen waarom cyber security een miljardenbusiness is geworden. ‘World War III’ is al begonnen, en dankzij de realtime map van Norse kunnen we elke schotenwisseling volgen. Van elke aanval weet Norse de bron te analyseren, welk soort aanval het was, het IP-adres en het soort van wapen dat werd gebruikt.

targets

Aanvallen vanuit Nederland

Vanuit Nederland kwamen, op het moment dat ik er naar keek, vrijwel alle aanvallen via het bedrijf Ecatel. Even simpel googelen brengt ons naar het Amsterdams hostingbedrijf Ecatel dat servers verhuurt. De daders sturen hun aanvallen dus kennelijk via dit bedrijf. Waarbij ik er maar van uitga dat Ecatel er ook niet veel aan kan doen dat de cyberaanvallen via haar servers lopen. En misschien kiezen de daders ook wel telkens andere kanalen om hun wapens door af te vuren. Geen idee. Als iemand daar iets over kan zeggen, hoor ik het graag. Interessant!

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien Van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.

John Verhoeven is naast auteur ook trainer bij Frankwatching: de eerstvolgende training ‘Communiceren met infographics’ staat gepland voor 18 juni.