Innovatie

Meer grip op je bedrijfsvoering: top 5 management dashboards

0

Elke dag gaat er een berg aan datastromen om binnen een bedrijf. Datastromen die voortkomen uit de directe bedrijfsactiviteiten van elke afdeling. Aangezien de bedrijfsactiviteiten bepalend zijn voor de winstgevendheid van het bedrijf, is het natuurlijk mooi om daar grip op te krijgen. Maar qua stroomlijning verschillen bedrijven hier nogal in. Ongeorganiseerd versus georganiseerd: tot welk ‘friettype’ behoort jouw afdeling en/of bedrijf?

Al je data op één centraal punt

Het wordt steeds vaker gebruikt: dashboards die alle informatie op één centrale plek samenbrengen. Vaak in een overzichtelijk schema waarin de belangrijkste KPI’s (van een bedrijf, een afdeling, website of andere aspecten die je wilt monitoren) in visueel aantrekkelijke grafieken worden weergegeven. Waar je voorheen allerlei ingewikkelde IT-toeren moest uithalen om een dashboard daadwerkelijk te kunnen gebruiken, is het nu mogelijk om een dashboard op te zetten met een paar klikken. Een goed ingericht dashboard helpt het bedrijf op koers te houden door de bedrijfsactiviteiten op alle niveaus inzichtelijk te maken. Schakel snel tussen afdelingen, productcategorieën of medewerkers, bekijk waar de knelpunten zitten, stuur bij op actuele cijfers en spoor verbanden op die leiden naar groeikansen.

Top 5 Management Dashboards

Tegenwoordig bestaan er vele soorten dashboards waarmee je je bergen aan KPI-data heel gemakkelijk en op een mooie manier kan samenbrengen. ‘Data crunching’ zoals dat zo mooi heet. Maar waar begin je? Om je op weg te helpen, hier onder een vergelijking van een aantal bekende en overzichtelijke dashboards. Beoordeeld op prijs, functie en – omdat het oog ook wat wil – vormgeving.

Klipfolio

Klipfolio_dashboard

  • Opgericht: 2001, Canada
  • Prijs: vanaf $20,- per gebruiker per maand.
  • Cijfer: 8.5

Klipfolio is inmiddels uitgegroeid tot een grote speler op de markt. Het bedrijf is actief in 76 landen en heeft bekende klanten zoals BMW, Deloitte, Sanoma en Intel mogen toevoegen aan de klantenlijst. En niet onterecht, want de mogelijkheden met Klipfolio zijn eindeloos. Zo zijn er honderden integraties mogelijk en verschillende API’s beschikbaar voor het zelf inschieten van je data. Afdelingen kunnen onderling de resultaten bespreken en inzichten delen via een ingebouwde chat functie.

Een minpunt is wel dat de vele mogelijkheden niet bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van Klipfolio. Wil je dus je data stroomlijnen, dan moet je er met Klipfolio wel wat meer moeite voor doen, maar dan heb je ook een dashboard waar je U tegen zegt. Gelukkig is er wekelijks een gratis webinar te volgen voor beginners en zijn er genoeg handleidingen en andere hulpmogelijkheden beschikbaar.

Op visueel vlak zijn de mogelijkheden eveneens ruim. Je hebt keuze uit veel meer dan alleen de standaard grafieken voor het weergeven van je data. Je kunt elke grafiek apart aanpassen en kiezen uit aparte buttons voor je dashboard. Het is fijn dat je op het dashboard ook veel data kwijt kunt, alhoewel de weergave spannender kan. Een paar 3D-effecten, spannende achtergronden en animaties had het geheel toch net wat mooier bij elkaar gebracht. Probeer Klipfolio hier 14 dagen lang uit.

Geckoboard

geckoboard_dashboard

  • Opgericht: 2010, Engeland
  • Prijs: vanaf $49,- per maand
  • Cijfer: 8

Geckoboard heeft een indrukwekkende lijst aan integratiemogelijkheden; in totaal 80+ integraties, waaronder Google Analytics. Vind je daar de juiste integratie niet tussen, dan kun je nog altijd zelf je eigen data implementeren door je dashboard te linken aan een databestand via de API. Met de Geckoboard-app houd je ook onderweg alles in de gaten op je mobiel. Het is dan wel weer jammer dat deze alleen voor Iphone-gebruikers is. Om je op weg te helpen heeft Geckoboard enkele voorbeeld-dashboards beschikbaar gesteld gericht op Sales, Operations, Marketing en Support. Voor starters is er een help center met klantenservice, handleidingen, video’s en webinars beschikbaar.

Wat opvalt aan Geckoboard is het overzichtelijke en visueel aantrekkelijke uiterlijk van het dashboard. Je kunt kiezen voor de thema’s donker en licht. Daarnaast is het mogelijk om je dashboard geheel naar eigen wens vorm te geven via CSS, zo kun je bijvoorbeeld je eigen huisstijl toevoegen.

Andere handigheidjes zijn de mogelijkheid om een read-only versie van je dashboard te delen, het instellen van de toegang op basis van IP-adres en het dashboard onder je eigen domeinnaam te tonen. Al met al een mooie aanrader dus. Wil je hem even testen? Klik dan hier om Geckoboard gedurende een maand gratis uit te proberen.

Datapine

datapine_dashboard

  • Opgericht: 2012, Duitsland
  • Prijs: vanaf $119,- per maand
  • Cijfer: 7

Datapine is vrij jong, maar het is er zeker één om in de gaten te houden. Qua gebruiksvriendelijkheid scoort het goed dankzij de handige drag-and-drop functie en met de automatische SQL report builder hoef je je ook geen zorgen te maken om ingewikkelde implementaties waar de IT-afdeling bij komt kijken.

Het dashboard is vrij simpel, maar wel strak, en is gelimiteerd aan te passen naar je eigen smaak. Het is mogelijk om grafieken en tekst anders te kleuren maar dat was het dan ook.

Een pluspunt is dat het interactiever is dan menig ander dashboard. Datapine is vooral een uitkomst voor managers die niet te veel ingewikkelde data hebben en snel aan de slag willen, zonder daarbij tegen teveel technische dingen aan te lopen. Test het hier voor 14 dagen.

Idashboards

idashboards_dashboard

  • Opgericht: 2003, Amerika
  • Prijs: op aanvraag
  • Cijfer: 8

Idashboards windt er geen doekjes om: alles is mogelijk. Het dashboard is geheel naar eigen wens in te delen met behulp van honderden grafieken. Je kunt meerdere dimensies toevoegen en deze dynamisch doorlopen in een slideshow. Het dashboard is voor zowel Apple als Android te gebruiken.

Eindelijk. Een dashboard die langer heeft stil gestaan bij de vormgeving. Idashboards verandert jouw data in een waar feest om naar te kijken; het maakt gebruik van rijke animaties, is creatief, intuïtief en visueel aantrekkelijk. De grafieken zijn hoogst interactief en de mogelijkheid bestaat om bewegelijke elementen toe te voegen. Je kunt de vormgeving per gebruiker aanpassen. Je kunt het hier een maand lang zelf uitproberen.

Comandi

comandi_dashboard

  • Opgericht: 2011, Nederland
  • Prijs: op aanvraag
  • Cijfer: 7.5

Het Comandi-dashboard is vooral geschikt voor accountants en managers. De Cashflow-integratie geeft direct inzicht in de liquiditeitspositie en stelt een prognose vast van hoe deze zich zal ontwikkelen. Als toevoeging daaraan kun je ook nog scenario’s stimuleren, zoals ‘kostenbesparing’. Minder handig is dat je de dashboards niet kunt toepassen zonder daarbij met Comandi te hebben afgestemd.

Het uiterlijk van een Comandi-dashboard doet denken aan een dashboard van de cockpit van een vliegtuig; overzichtelijk, maar wellicht een minder aantrekkelijke presentatievorm van je data (of je moet er van houden). Je kunt het hier zelf ervaren.

Bord met frietjes: kan het overzichtelijker en smakelijker?

Kortom, een dashboard is dus dé ideale manier om die broodnodige structuur te creëren voor je afdeling en/of bedrijf. Het is de snelste manier om data te veranderen in performancegerichte keuzes en een must voor het behouden van een essentieel overzicht op alle bedrijfsactiviteiten. Stap dus af van de Word-documenten en Excel-sheets in stoffige mapjes op je desktop, en kijk eens naar hoe anderen hun ‘bord met frietjes’ opmaken. Wellicht ontdek je dat het bij jou ook net wat overzichtelijker en smakelijker kan.

Hopelijk heb je zo in ieder geval genoeg informatie om zelf aan de slag te gaan en meer grip te krijgen op jouw activiteiten. Succes!