How to

6 redenen om niet te scrummen

0

We zijn allemaal scrumseksueel tegenwoordig. We worden hitsig bij de gedachte aan samen in een dampend hok mooie nieuwe websites te maken. Maar Scrum is lang niet altijd de beste manier om een project aan te pakken. In dit artikel een aantal situaties waarin je vooral niet moet gaan scrummen.

Scrum vooral niet

Je moet vooral niet gaan scrummen…

…als je geen product owner met mandaat vindt.

Product owner is misschien wel de belangrijkste rol in het scrumproces. Hij of zij is in hoge mate bepalend voor de productiviteit van het team,  en dus de kosten van het project. Hoe sneller en hoe beter de beslissingen van de product owner, hoe vlotter het team loopt. Met een product owner die voor alles een stempeltje moet halen bij zijn leidinggevende, kun je beter niet scrummen.

We hebben geen goede ervaringen met product owners die niet bij de klant vandaan komen. Zo’n surrogaat product owner blijkt altijd te weinig voeling te hebben met de onderneming waarvoor we scrummen. Het is ogenschijnlijk goed te organiseren, maar de enorme hoeveelheid onbekende factoren doen je elke keer de das om.

…als de product owner geen tijd kan maken voor de scrum.

Als je dan wel een product owner met mandaat gevonden hebt, kan de scrum alsnog de mist in gaan op het moment dat die product owner zelden of nooit aanwezig is. Dan zit het team te wachten. Of dan werkt het team de verkeerde kant op.

Scrum2

…als je project veel denkwerk en bewustwording nodig heeft.

Scrum is snel, en gericht op ‘getting things done’. Afhankelijk van de klus of de persoon kan het té snel zijn. Het is in Scrum heel lastig om een gekregen idee een weekje te laten sudderen, om daarna te kijken of het nog overeind staat voor je. Daarom scrummen we geen visuele identiteiten.

…als de kwaliteit of senioriteit van de teamleden te kort schiet.

Scrum is improviseren, prioriteiten stellen, keuzes maken. Om dat efficiënt te doen is kwaliteit en ervaring nodig. Iedereen moet zijn vak een keer leren. Maar beter niet in een scrum.

…als de opdrachtgever persoonlijk moeite heeft met het nemen van beslissingen.

In waterval leidt een twijfelende opdrachtgever tot vertraging: documenten worden niet goedgekeurd. In Scrum leidt dit tot een ongestuurd proces. Er wordt van alles gemaakt, maar niet op basis van de juiste beslissingen. Een goede opdrachtnemer signaleert dit overigens en sprint niet onbezonnen verder.

…als de cultuur van opdrachtgever of leverancier erg formeel is.

Wil de opdrachtgever een stempel ‘definitief’ op elk design of functionaliteit? Wil men begrotingen met vastgestelde scope? Waarschijnlijk wordt het lastig scrummen met ze. Verder kunnen werken op halffabricaten, aannames en vermoedens is wat Scrum zo effectief maakt.

Is Scrum dan nooit goed?

Jawel, Scrum is een prachtige methode om complexe projecten snel van de grond te krijgen. Je hebt dan wel een gemotiveerde product owner nodig die beslissingen kan en mag nemen. En een ervaren team dat graag dingen voor elkaar krijgt. Daar ga ik de komende weken meer over vertellen. Volgende keer alles over backlog refinement.

Dit artikel is het eerste deel in een serie over Scrum.