Innovatie

Analyseer je linkprofiel & gebruik de Google Disavow Tool [stappenplan]

0

Sinds de Google Penguin-update is het nog belangrijker geworden om de juiste backlinks te hebben. Hoewel backlinks maar een van de vele rankingfactoren zijn, is het hebben van een verkeerd linkprofiel wellicht de oorzaak van jouw slechte positie in Google. Als je gelooft dat jouw website het slachtoffer is van lage kwaliteit backlinks, dan ben je nu zelf in staat er wat aan te doen. Hoewel de Disavow Tool het makkelijker probeert te maken, is er wel enige voorzichtigheid geboden.

Let op: gebruik de Disavow Tool met je verstand of schakel een adviseur in.

Hoe gebruik je de Disavow Tool?

Al tijdens de lancering van de Disavow Tool benadrukt Google dat je voorzichtig moet zijn. Sterker nog, deze tool hoor je eigenlijk niet eens nodig te hebben. Mocht je toch van mening zijn dat er redelijk veel spammy, kunstmatige of minderwaardige links naar je website verwijzen en je zeker weet dat deze je positie schaden, gebruik dan de volgende stappen.

Stap 1: analyseer je linkprofiel

Hoewel er weinig over wordt gesproken, is het hebben van een zuiver linkprofiel een van de belangrijkste elementen van zoekmachineoptimalisatie. Zeker sinds de Penguin-update wordt hier streng op gecontroleerd. Je kunt je linkprofiel gemakkelijk analyseren als je de bezoeker centraal stelt. Is de verwijzing naar jouw website logisch? Helpt het de bezoeker, of is het er alleen maar om jouw positie te verbeteren? Is een link van een blog over internetmarketing bijvoorbeeld echt logisch als je een website hebt over loopbaanadvies?

Er zijn op het internet talloze tools te vinden die je kunt gebruiken bij het analyseren van je backlinks:

Bij Internet Marketing Gemak maken we gebruik van een combinatie van deze tools. Aangezien de tools betaald zijn, gebruik ik in dit voorbeeld SEO Spyglass. Met deze tool krijg je alle data die je nodig hebt voor je analyse (zelfs met de gratis versie kom je een heel eind).

Gebruik SEO Spyglass voor het analyseren van je Linkprofiel

SEO Spyglass is een zeer gebruiksvriendelijke applicatie die je in staat stelt je eigen linkprofiel te analyseren. Alle data die belangrijk zijn, worden voor jou gepresenteerd in één enkele muisklik. Naast het analyseren van je eigen backlinks, kun je ook het linkprofiel van je concurrent blootleggen. Maar dat is een ander verhaal.

Belangrijke data uit SEO Spyglass

Belangrijke data uit SEO Spyglass

TLD Top Level Domain

Een top level domain is wat achter het laatste punt van je website staat. Zo is .nl de TLD van Nederland. Als we weer terug gaan naar het centraal stellen van de bezoekers, zul je begrijpen dat een link afkomstig van een TLD als bijvoorbeeld .it (Italië) erg vreemd staat in het linkprofiel van een Nederlandse website. Richt je je op een Nederlandstalige website, beperk je dan tot de volgende TLD’s: .nl, .be, .net, .com. Bij .gov of .edu wordt gespeculeerd dat deze TLD’s meer vertrouwen krijgen van zoekmachines.

14

Domein

Het hebben van sitewide links (links die op één website op meerdere plekken terugkomen, bijvoorbeeld een link in de footer) is niet meer zo goed als dat het ooit was. Je kunt daarom beter twee links hebben van twee verschillende domeinen dan vier links afkomstig van een domein.

PR-webpagina

De PageRank van een website geeft een redelijk beeld over de waarde. Hoe hoger de PageRank van de pagina die linkt, hoe meer waarde deze link doorspeelt. Bestaat jouw linkprofiel voornamelijk uit backlinks afkomstig van lage PR-websites, dan kan dit wel eens een teken zijn van een slecht linkprofiel.

Houd er wel rekening mee dat de PageRank niet meer publiekelijk wordt bijgewerkt. Dit betekent dat je beter naar andere statistieken kunt kijken. Je kunt eventueel ook de page authority van moz als alternatief gebruiken.

13

Ankertekst

Een ankertekst of anchor text is het klikbare gedeelte van een link. Zoals je ziet, wordt er het meest naar internetmarketinggemak.nl verwezen met de ankertekst “internet marketing gemak”.

Sinds de Google Penguin-update is het zeer belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met je ankertekst. Stel dat ik gevonden wil worden op het zoekwoord ‘internet marketing’, dan had ik vroeger zoveel mogelijk linkjes moeten verzamelen met de anker tekst ‘internet marketing’. Ieder mens is anders, waardoor het wel erg ongeloofwaardig wordt dat toevallig alle webmasters naar internetmarketinggemak.nl linken met de naam internet marketing. Blijf dus variëren!

4

Variatie in je ankerteksten kun je op verschillende manieren doen:

  • Merknaam + zoekwoord
  • Zoekwoordvariatie (internet marketing, online marketing, marketing op internet, etc.)
  • Algemene ankers (klik hier, lees meer, etc.)
  • Url’s (de volledige website: www.internetmarketinggemak.nl of een variant daarvan)

Anker-url

De anker-url is de url waar een backlink naar verwijst. Ook hierbij is weer enige variatie op zijn plaats. Het is onmogelijk dat alle webmasters toevallig naar dezelfde pagina verwijzen. Wissel goed af, link niet alleen naar je homepage, maar geef ook andere pagina´s aandacht door middel van deeplinks.

5

IP-adres

Het hosten van je website op een gedeelde server heeft als nadeel dat je websites over het algemeen hetzelfde IP-adres hebben. Als je meerdere websites beheert op een gedeelde server en doorlinkt van de ene naar de andere website, omdat je weet dat backlinks belangrijk zijn, kan Google dit soort backlinks zeer gemakkelijk oppakken.

Bij websites met hetzelfde IP-adres is de kans namelijk groot dat de eigenaar ook dezelfde is. Google snapt dan heel goed dat deze verwijzingen er niet zijn voor de bezoekers, maar voor het eigen belang, een betere positie.

11

Kijk dus uit met het onderling linken van je websites. Kijk ook uit met backlinks afkomstig van eenzelfde IP-adres of IP-range. Vaak worden bij linkbuilding-pakketten websites gebruikt die in eigen beheer zijn, dus backlinks afkomstig van één of enkele IP-adressen. Een groot teken voor Google om te letten op het IP-adres.

Land

In het verlengde van de TLD is er ook nog een tabje ‘land’. Dit tabblad geeft het land aan van de websites die naar jou linken. Let er wel op dat SEO Spyglass hiervoor het IP-adres gebruikt. Aan de hand van het IP-adres van de server wordt gekeken waar de server zich bevindt. Dit hoeft dus niet te betekenen dat de website ook uit dit land komt. Zo maak ik gebruik van een Amerikaanse server voor mijn websites en zijn alle websites toch in het Nederlands geschreven.

12

DMOZ

DMOZ is waarschijnlijk een van de weinige directory’s waar Google (volgens velen) echt waarde aan hecht. Een vermelding binnen deze directory is ook niet zo gemakkelijk als dat je wellicht gewend bent. Het laten opnemen van je website lijkt wel een waar sollicitatieproces. In mijn ogen kun je het een keer proberen. Maar besteed er niet te veel tijd en energie aan, want grote kans dat je nooit toegelaten wordt.

8

Hoewel DMOZ niet direct iets zegt over de waarde van je backlink, kan het wel een indicatie zijn voor de betrouwbaarheid van een website. Een onbetrouwbare website zou namelijk onmogelijk terecht komen in de DMOZ (mag ik hopen).

De DMOZ directory wordt handmatig beheerd, wat betekent dat elke aanmelding zorgvuldig wordt gecontroleerd. Tenminste, dit staat zo op de website. In de praktijk blijkt het meer een vorm van vriendjespolitiek dan een echte controle op kwaliteit.

Domeinleeftijd

9Je zult begrijpen dat oudere websites over het algemeen betrouwbaarder zijn. Een spammer zal niet eerst enkele jaren wachten voordat hij/zij gaat spammen. Google gaat er dan ook vanuit dat een oudere website meer waarde verdient. Zo wordt zelfs gespeculeerd dat, wanneer je je website voor een langere tijd vastlegt, dus een lange contractduur met je provider aangaat, je hoger zult scoren.

Backlinks van blogs & forums

Blogs en forums zijn een van de makkelijkste manieren om backlinks te verzamelen en daarom ook een van de minst waardevolle. Ze zijn uitermate geschikt voor het uitbreiden van je publiek en opbouwen van autoriteit, maar voor het linkbuilden kun je ze beter links laten liggen.

Hoewel het goed mogelijk is dat jij actief bent op forums en blogs – en dus af en toe linkt naar je website – gebruik deze manier dus niet als vorm van linkbuilden.

Startpagina-backlinks

Let op: SEO Spyglass kan je een redelijke inzage geven over de afkomst van je backlinks. Hoewel het programma regelmatig komt met updates, is het nog niet helemaal in staat een website zo te analyseren dat het weet of het om een blog, forum directory of startpagina gaat.

Link directory’s in je linkprofiel

Er zijn maar weinig directory’s die echt van toegevoegde waarde zijn. Vroeger, toen we nog geen goede zoekmachine hadden, werden directory’s gebruikt om snel de juiste website te vinden.

7

Hoewel een niche directory nog steeds waardevol kan zijn, kun je er maar het beste zo ver mogelijk bij uit de buurt blijven. Naast dat het je tijd en energie kost om je link aan te melden, zal je link nog maar weinig waarde hebben. Dit komt door het aantal uitgaande links op de pagina. De linkjuice (de waarde die een link meeneemt) wordt bepaald door de PageRank gedeeld door het aantal externe links.

Startpagina in je linkprofiel

Hoewel startpagina’s goed vergeleken kunnen worden met directory’s, lijkt het erop dat Google ze nog accepteert. Vrij onbegrijpelijk in mijn ogen. Hoewel bijna elke startpagina handmatig wordt bijgewerkt, is het voor bijna iedereen mogelijk om erop te komen. Zeker als je bereid bent hiervoor te betalen, en daar hield Google toch niet van?

Backlinks-startpaginaStap 2: verschoon je linkprofiel eerst zelf

Als jij je schuldig hebt gemaakt aan linkspam of simpelweg niet de richtlijnen van Google hebt gevolgd, kun je weleens een groot probleem hebben. Zeker wanneer je het beruchte bericht van Google al hebt gehad. Google heeft dan bewijs gevonden dat je links gekocht hebt, links ruilt of je schuldig hebt gemaakt aan andere technieken van linkbuilden die strijdig zijn met de richtlijnen. Als dit het geval is, dan ontvang je een bericht in je ‘Google Webmaster Tools’-account.

Houd er rekening mee dat je ook zonder bericht een probleem kunt hebben. Hoewel een bericht van Google echte ‘stront aan de knikker’ betekent, is het wegblijven van een bericht geen teken dat je goed bezig bent.

Voordat je überhaupt de Disavow Tool gebruikt, kun je het probleem beter aanpakken bij de bron. Probeer eerst zelf je linkprofiel te schonen door webmasters te mailen met het verzoek je backlink weg te halen. Als je er alles aan hebt gedaan om je linkprofiel te schonen, maar het je niet lukt om enkele slechte backlinks te verwijderen, dan kun je de Disavow Tool gebruiken.

Stap 3: verschoon je linkprofiel Met de Disavow Tool

Als je bent ingelogd met je Google-account en je in het bezit bent van een Webmaster Tools-account, kun je de volgende link volgen: Disavow Tool.

De volgende pagina zal openen:

15

Kies voor de website in kwestie en klik vervolgens op afgewezen links. Upload een tekstbestand waarbij je aangeeft welke links Google in het vervolg moet negeren. Gebruik # voor aanvullende informatie. Geef vervolgens per regel de locatie aan van een backlink die genegeerd moet worden. Gebruik de tag ‘domain’ om alle links van een bepaalde website te laten negeren.

# Contact gehad met spamdomain1.nl op 7/10/2012 met de vraag
# de backlink te verwijderen.
# Eigenaar van spamdomain2.nl heeft de meeste links verwijderd
# maar heeft de volgende links laten staan
https://www.spamdomain2.com/contentA.html
https://www.spamdomain2.com/contentB.html
https://www.spamdomain2.com/contentC.html

Let op: schrijf je commentaar in het Engels. En het bestand mag max. 2 mb zijn.

Ga zorgvuldig om met je linkprofiel

Zorgvuldig omgaan met je linkprofiel is van groot belang als je een goede positie wilt hebben in Google. Met deze drie stappen ben je instaat om je linkprofiel te verbeteren. Tot slot een laatste ‘let op’: wees er zeker van dat de links die je opgeeft, daadwerkelijk genegeerd moeten worden. Je wilt niet dat je straks waardevolle backlinks mist! Zie deze tool ook niet als gemakkelijk instrument om in 1 keer je linkprofiel te schonen. Mocht je het gaan gebruiken, weet dan wat je doet.

Foto intro met dank aan Fotolia.